Паради замість зарплат: як в ДНР будуть відзначати річницю "референдуму"

Численними урочистостями бойовики намагаються відвернути увагу людей від насущних проблем

На неконтролируемых территориях Донбасса отмечают "день республики" в годовщину непризнанного референдума Фото:

Сьогодні в Донецьку будуть відзначати нове свято — "день республіки". Воно приурочене до другої річниці незаконного "референдуму" про "незалежність" так званої ДНР, який відбувся 11 травня 2014 року. Як і на "парад" з нагоди 9 травня, на нове святкування зганяють бюджетників, які повинні будуть пройти ходою по головній вулиці Донецька. Безперервними урочистостями незаконна влада "республіки" намагається відвернути увагу громадян від більш нагальних проблем, однією з яких є хронічні невиплати зарплат.


Не встигли у Донецьку стихнути звуки "параду" 9 травня, не встигли донеччани отямитися після кількох днів святкування (Пасха, Радониця, День Перемоги), а сьогодні — знову в бій... тобто, на свято. 11 травня на окупованих територіях Донбасу відзначають «День республіки".

Нагадаємо, два роки тому в цей день пройшов так званий "референдум", де донеччанам запропонували відповісти на запитання: "Чи Підтримуєте ви акт незалежності ДНР?" Чому левова частка жителів Донецька вирішила, що так завуальовано їм пропонують приєднатися до Росії — досі незрозуміло. Але фраза "ходив голосувати за те, щоб Донецьк був у складі РФ" довго лунала у порожнечі донецьких вулиць. Після заходу з міста почали спішно їхати ті, хто вирішив не випробовувати результати цього невизнаного ніким у світі плебісциту.

А ось 11 травня стало головним святом так званої ДНР. Утім, від інших урочистих заходів, яких повно у "республіці", воно не так вже й відрізняється. Якщо вірити афішам, то опівдні на головній вулиці Донецька відбудеться хода делегацій міст і районів. Ходу відтренували, масовка залишилася колишньою, з параду Перемоги. Правда, якщо участь у параді на 9 травня ще можна зрозуміти, то сенс обіцяного двогодинного ходіння в честь "дня республіки" мало хто розуміє.

"Піду, звичайно, куди подітися, — каже місцева мешканка Олександра. — З нашої лікарні чоловік 20 піде. Рознарядка бюджетникам ще в квітні прийшла на всі ці паради-ходи: до 50 чоловік потрібно надати. Від партій, громадських рухів ДНР люди змушені їхати в Донецьк. Керівники відзначають в списках, хто є, а кого нема. Не знаю, що ми святкуємо. Всі – громадяни України з паспортами. Які республіки? Які свята? Війна у нас, люди в зруйнованих будинках живуть, вода і газ не скрізь є. Зате гуляння кожного дня!"

Фото:


На честь "свята" "адміністрація" Донецька скоротила 11 травня комендантську годину — вона почнеться з півночі, а не, як зазвичай, з 23:00. До того ж, кілька трамваїв і тролейбусів відмили, підлатали і розфарбували в кольори та символіку "республіки", надавши стареньким машинам свіжий вигляд.

В усьому іншому програма святкування сумовита. Втім, особливим креативом масовики в ДНР і не вирізняються. На площі Леніна обіцяють провести концерт "Серце землі моєї" (зазвичай виступають місцеві таланти), у парку Щербакова — фестиваль спорту, там же — концерт російських виконавців — Ради Рай, Юлії Андрєєвої з групи "Архіпелаг", Вадима Самойлова з "Агати Крісті", а також колективів "Бахит-Компот" і "Добрі молодці". Як кажуть молоді донеччани, дискотека для пенсіонерів.

Для тих, хто молодший, наступного дня, 12 травня в парку пройде відкритий фестиваль ді-джеїв та фестиваль екстремального спорту. А в парку "Ленком" відбудеться, страшно сказати, конвент-форум "Стратегія майбутнього". За такою європейською назвою приховане звичайне зібрання, на якому "профспілки" незаконних ДНР і ЛНР підпишуть угоду про співпрацю з профспілками невизнаних республік Абхазія і Південна Осетія. Яку роль відіграє ця угода долі простих донеччан, ніхто не має ані найменшого поняття. Та й не особливо намагається зрозуміти. Тому що є важливіші проблеми в житті. Вони називаються — затримки зарплати.

Фото:


Затримують всім — шахтарям, учителям, лікарям і рятувальникам. Залізничники взагалі мало не півроку грошей не бачили. Перед святами везунчикам видали по 300-500 рублів із зарплати і просили сильно не витрачати, тому що невідомо, коли буде наступна частина. Шахтарі Макіївки повідомляють про двомісячну затримку зарплати і неможливість поскаржитися керівництву. В Ясинуватій боязку спробу залізничників чинити опір зупинили озброєні співробітники "міністерства держбезпеки ДНР".

Одне з пояснень, чому затримуються виплати — чутки про можливий наступ української армії. "Лякали ще з початку травня, що 9 травня українські війська ось-ось почнуть штурмувати Донецьк. Не почали. Тепер нам кажуть, що 11 травня — точно, — розповіла мешканка Донецька Неллі Окінська. — Кажуть, у Докучаєвську щось відбувається, туди багато бойовиків перекинули, мені сусід розповів, а в нього син — у "гвардії ДНР". Ніби то Докучаєвськ майже взятий вже. Тому і закрили блокпости в тому напрямку. Ну, а після Докучаєвська ВСУ і у Донецьк увійдуть, там всього 20 кілометрів".

Втомлені і засмикані донеччани лише махають руками, почувши про наступ. "По три рази в тиждень наступають", — хмикають вони. Без грошей, але з розкладом парадів в кишені на кожен день, їм важко щиро щось відзначати і святкувати. Хоча на парад прийдуть — важкий батіг адмінресурсу не дає іншого вибору.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

В мае будет несколько больших праздничных дат, которые украинцы всегда отмечают в кругу семьи или с друзьями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич намерен обратиться в Европейский суд по правам человека

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Самые главные изменения в Украине в последний месяц весны - коснутся большинства украинцев