Погляд

Вбивство лідера "Оплоту": Гіві та Моторола розділять долю Жиліна

Експерт розповів, що означає вбивство колишнього ватажка угруповання "Оплот"

Лідер сепаратистського угрупування "Оплот" Євген Жилін, убитий в підмосковному ресторані "Вітерець" 19 вересня screenshot/hromadske

Увечері 19 вересня в підмосковному ресторані "Вітерець" був застрелений лідер сепаратистського угруповання "Оплот" Євген Жилін. Члени цього угруповання вбивали учасників Революції гідності і також воювали на боці бойовиків на Донбасі. Джерела в правоохоронних органах Росії зазначають, що Жилін, а також його соратник Андрій Козар, який був важко поранений під час замаху, перебувають у розшуку в Україні. На їхню думку, вбивство було скоєно через борги, яких понабирав Жилін. Головний редактор сайту "Інформаційний опір" Юрій Карін вказує на три причини ліквідації Жиліна, причому його борги вкладаються в одну з них.

Перша версія - це зачистка свідків у справах, які пов'язуються з особистостями Михайла Добкіна та Геннадія Кернеса. До того ж може йтися навіть не про події на Майдані, а про більш прозаїчні речі - різні махінації на муніципальному рівні в Харкові. Там наш хлопчик (Євген Жилін, - "Апостроф") теж встиг наслідити.

Друга версія - це внутрішньовидова розборка. Сюди ж вкладається історія з боргами Євгена Жиліна. Може, він віджав щось не те, може, перейшов дорогу, кому не слід було. Хоча Жилін - досить дрібна сошка. Адже він навіть не став командиром "Оплоту", а ним став куди менш відморожений і куди більш керований Олександр Захарченко (нинішній ватажок незаконної ДНР, - "Апостроф").

До речі, таких внутрішньовидових розборок на території Росії буде все більше і більше. Адже туди приїжджають не тільки так звані українські "політики", а й російські діячі дрібнокримінального масштабу, які встигли повоювати і помародерствувати на Донбасі. Рано чи пізно до Росії будуть змушені втекти і так званий "полковник" "Моторола" (ватажок угруповання ДНР "Спарта" Арсеній Павлов, - "Апостроф"), і опущений персонаж "Гіві" (ватажок бандформування ДНР "Сомалі" Михайло Толстих, - "Апостроф"). Вони теж можуть стати жертвами якихось розборок або випадкових автокатастроф. Росія, до якої приїжджатиме такий дрібнокримінальний елемент, ризикує зануритися в атмосферу 1990-х років.

І, нарешті, третя версія - це зачистка свідків, ініційована кремлівськими кураторами ДНР і ЛНР. Поступово прибирають людей, які за невеликого натиску могли б дати свідчення, неприємні для Володимира Путіна та інших військових злочинців. Таких персонажів вже знищено достатньо. Згадаймо Олександра Бєднова ("Бетмена"), Олексія Мозкового і Пашу ("Соплю") Дрьомова. Як буде розвиватися ситуація далі? Є передумови, що зачистки розпочнуться якраз по лінії "Оплоту". Зайве свідчення тому - це повернення до Донецька Олександра Ходаковського, який є суперником Захарченко. Може бути хтось з них - хто кого раніше прикінчить.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

В мае будет несколько больших праздничных дат, которые украинцы всегда отмечают в кругу семьи или с друзьями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич намерен обратиться в Европейский суд по правам человека

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Самые главные изменения в Украине в последний месяц весны - коснутся большинства украинцев