Під пресом влади і грошей: активістам Софіївської Борщагівки влаштували озброєне маски-шоу

До людей, які протестують проти протиправного будівництва в селі під Києвом, нагрянули силовики з автоматами

Епопея з будівництвом десятиповерхового комплексу "Празький квартал 2", що зводиться на кордоні Софіївської та Петропавлівської Борщагівок під Києвом, яке місцеві жителі аргументовано вважають незаконним, вийшла на новий етап. Схоже, що активісти, які ось уже кілька років усіма законними способами намагаються зупинити забудову, так "дістали" замовників будівництва, що ті вирішили підключити "важку артилерію". "Апостроф" став свідком, як у громадян, чия вина полягає лише в тому, що вони відстоюють свої права, поліція влаштувала масштабні обшуки. Не обійшлося і без класичних в таких випадках атрибутів: спецназівців у "балаклавах" і з бойовими автоматами, наручників, вибитих воріт і зламаних дверей.

Українські силові органи, очевидно, не мають наміру припиняти неформальне змагання, хто з них зможе влаштувати найбільш абсурдну виставу з проведення слідчих дій. Не встигли вщухнути пристрасті навколо обшуків, що влаштовувалися Генпрокуратурою, не встиг Юрій Луценко привселюдно пообіцяти, що його відомство постарається більше не залучати загони спецпризначення до слідчих заходів, як естафету проведення збройних маски-шоу перехопили підлеглі Авакова. Втім, звичайно ж, із санкції все тієї ж ГПУ. Схоже, що саме поліцейських в якості "вирішального аргументу" вирішили використовувати скандальні забудовники з "БД Холдингу" в боротьбі з активістами, які протестують проти незаконного, на їхню думку, будівництва.

25 жовтня відразу за кількома адресами, де живуть і працюють активісти, з'явилися слідчі Національної поліції. Заявилися, як годиться, у супроводі автоматників. Так, у будинку за адресою по вулиці Фермерська, 70 в Софіївській Борщагівці, що належить родині Сінчугових, поліцейські, не чекаючи адвокатів, вибили ворота, а потім, за словами активістів, зламали двері і самого будинку. Приблизно за такою ж схемою діяли і в інших місцях. Всі ці події виглядали скоріше не як візит до громадських активістів, а як захоплення якоюсь бандою озброєних терористів. Наприклад, одного з жителів села Юрія Єфремова, в чиєму будинку проводили обшук, кілька годин протримали в наручниках. Крім того, основна частина слідчих дій проводилася без присутності адвокатів, до того ж Єфремова адвоката не пустили демонстративно, під об'єктивами телекамер.

"Апостроф" прибув на місце, коли "слідчі дії" були в самому розпалі. І насамперед вирішив з'ясувати у поліцейських, чим викликані обшуки. Ось що пояснив нам один з поліцейських, оперуповноважений департаменту захисту економіки Нацполіції в званні майора: "На підставі постанови слідчого судді проводяться слідчі дії, а саме обшук в рамках кримінального провадження, зареєстрованого і внесеного в ЄРДР, передбаченого частиною 4 статті 189 Кримінального кодексу - "вимагання ".

Розшифрувати в чому саме полягає це так зване "вимагання" поліцейський відмовився, пославшись на таємницю слідства.

Втім, деяку ясність у справу вносить текст постанови суду, копія якого є в розпорядженні "Апострофа", згідно з яким і проводились обшуки. З нього випливає, що ініціатором приїзду до мирних громадян збройних автоматників став громадянин, який, за численними повідомленнями в ЗМІ, стоїть за компанією-забудовником "БД Холдинг". У пресі згадується, що звуть його Кукса К.М. Претензії, які він пред'являє до активістів, виглядають просто феєрично.

"Справа в тому, що наші найбільш активні активісти, які борються проти незаконного будівництва багатоповерхового комплексу "Празький квартал 2", вирішили в судовому порядку домогтися компенсацій за зниження вартості їх майна. Забудовник подав зустрічний позов, і ось вам результат - чомусь саме до цих активістів і нагрянула поліція ", - розповідає мешканка Софіївської Борщагівки Наталія, яка з багатьма іншими прийшла до будинку на Фермерському провулку, 122, щоб підтримати своїх сусідів Єфремових. У такому ж дусі висловлювалися й інші жителі, з якими розмовляв "Апостроф".

Сім'я Сінчугових, до якої "Апостроф" звернувся за коментарем, вважає звинувачення у вимаганні повною нісенітницею. Для них, як і для інших жителів села, очевидно, що наїзд силовиків - просто чергова спроба заткнути активістам рота.

"Ми постійно боремося з незаконним будівництвом, яке веде забудовник "Празького кварталу 2" компанія "БД Холдинг". Вся справа в тому, що замість третьої категорії, до чотирьох поверхів, вони ведуть будівництво по п'ятій категорії - тобто понад десять поверхів. У цілому - ми не проти цього будівництва. Але будуйте за законом! А так - будівництво, по-перше, загрожує будинкам, які знаходяться найближче до нього. Адже в деяких місцях відстань до багатоповерхівки становить менше десяти метрів. По-друге, таке будівництво - жахливе навантаження на інфраструктуру села. Це ж, на секундочку, 1300 квартир, а значить сотні нових автомобілів, які ставити буде ніде, крім як під вікнами наших будинків", - розповідає активістка на ім'я Лідія.

Цікава деталь: сам комплекс "Празький квартал 2" споруджується... на місці колишнього сміттєзвалища. Саме це, вважають місцеві жителі, і змусило забудовника зводити споруду, вище встановлених нормативів.

"Вони купу грошей вклали у фундамент - забивали нестандартні супердовгі сваї. Адже тут не звичайний грунт, а тони відходів, що накопичилися за багато років. Коли вбивали сваї, наші будинки в буквально тряслися, як при землетрусі. А тепер, по суті, вони хочуть відбити свої вкладення, побудувавши десятиповерхового монстра", - пояснює активістка Наталія.

Жителі села розповідають, що і на сьогоднішній день величезною проблемою є в години пік виїхати з Софіївської Борщагівки. Часом, щоб відвезти дитину до школи, доводиться витрачати до двох годин. А після побудови нового будинку ситуація стане взагалі катастрофічною, адже ні школи, ні дитячого садка поруч з новобудовою забудовник не передбачив. Крім того, подібне будівництво істотно впливає на вартість прилеглої нерухомості. Адже спокійний раніше сільський куточок ризикує перетворитися, по суті, на мурашник.

В середині нинішнього року будівництво "Празького кварталу 2" було зупинено за рішенням Державної архітектурно-будівельної інспекції. Більше того, будівництво постановили знести. Також в судах знаходиться безліч заяв від громади села про незаконне будівництво. Однак на сьогоднішній день, схоже, забудовник вже зумів знайти спільну мову з дозвільними органами та судами. У всякому разі "Апостроф" став свідком активних робіт на будівництві. А нинішні обшуки, судячи з усього, свідчать про те, що забудовнику вдалося "знайти порозуміння" і у Національній поліції.

Раніше, до речі, на місцевих активістів також тиснули, але іншими методами. Кілька місяців тому у двір будинку по Фермерській, 70, де поліція проводила обшук, кинули "коктейль Молотова". На щастя, полум'я згасло і ніхто не постраждав. Трохи раніше, в січні нинішнього року, невідомі спалили автомобіль одного з адвокатів громади Петропавлівської Борщагівки Олександра Дядюка. А в червні на нього скоїли напад - йому розбили голову і побили ногами прямо перед дитячим садком на очах у дітей. Постраждала і активіст Валентина Аксьонова, яка виступає проти іншого скандального проекту забудови Петропавлівської Борщагівки, що також веде "БД Холдинг" - за те, що вона встала на захист Вумівского лісу, їй спалили вже два автомобілі.

"Апостроф" дочекався закінчення обшуків на Фермерській, 70, і з'ясував, що поліція вилучила пакет документів, які жителі збирали, щоб протистояти зведенню "Празького кварталу 2". Затриманих в результаті слідчих дій не виявилося, про що повідомив оперуповноважений, який вийшов до активістів.

Однак сам факт обшуку і вилучення документів, потрібних активістам для аргументації своєї позиції, говорить про те, що протистояння "БД Холдинг" і жителів вийшло на новий етап. І, судячи з підключення забудовником ресурсів, активістам доведеться несолодко. Представники однієї із сімей, відзначили "Апострофу", що будуть змушені серйозно задуматися після цього інциденту. Втім, більшість активістів згортати боротьбу не збираються.

"Цей випадок, швидше за все, зробить більшість з нас тільки злішими. І ні, полишати боротьбу ми не збираємося, будемо йти до кінця", - зазначив "Апострофу" активіст на ім'я Василь.

Читайте також

"Резерв" мінус: чому маса українців миттєво опинилась у розшуку ТЦК

Украинцы столкнулись с массой проблем, установив себе приложение Резерв+ - от некорректных данных до объявления в розыск

Зможуть повторити? Чи буде наступ росіян на Сумщину

Россияне не смогут продвинуться далеко, так как не имеют на Сумском направлении достаточно сил

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев