Теплий Новий рік і не тільки: яких сюрпризів українцям чекати від погоди на свята

Якою буде погода в Україні на Різдво і Новий рік

Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

До новорічних та різдвяних свят залишається зовсім небагато часу. Дуже важлива взимку погода, яка багато в чому визначає, як саме українці зустрінуть свята – у теплій домашній атмосфері і сімейному колі або поринуть у вир шумних народних гулянь на головних площах своїх міст. Яких погодних сюрпризів чекати українцям на Різдво та Новий рік, розбирався "Апостроф".

Перше Різдво

Цього року країна офіційно отримала ще одне зимове свято – католицьке Різдво. Святвечір християни західного обряду відзначають в ніч з 24 на 25 грудня. Згідно з даними Укргідрометцентру, снігопади у Святвечір очікуються на Волині, в Харківській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській та Луганській областях, а в Криму буде сніг з дощем. На решті території України - без істотних опадів.

Однак інтенсивність снігопадів буде значно нижчою, ніж велика кількість тих опадів, яка обрушилася на центр і південний захід України.

"Таких снігопадів у найближчі тижні не буде, - запевнив "Апостроф" заступник начальника Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко. - Будуть невеликі опади у вигляді снігу, мокрого снігу".

Але й істотних морозів чекати не варто. Прохолодніше буде в центрі та на заході країни: від 1 до 3 градусів морозу вдень і 4-8 градусів уночі. Трохи тепліше буде на сході: від 1-2 градусів тепла до 3 морозу вдень і до мінус 3-5 градусів вночі. На півдні України очікуються взагалі не зимові показники температури: 2 градуси тепла вдень і 0-2 градуси морозу в нічний час.

Прогноз погоди на 25 грудня Фото: meteo.gov.ua

У свою чергу, народний синоптик Леонід Горбань прогнозує плюсові показники температури 24-25 грудня.

"Прораховується 1-3 градуси тепла. Це буде триденна відлига, а вже з 27 грудня почнуться морози, але не сильні: 6-7 градусів, які протримаються до кінця року", - розповів "Апострофу" Горбань.

Дивіться також: Десь у паралельному Всесвіті: українських політиків зобразили яскравими фотожабами в снігопад

Новий рік

За інформацією синоптиків, середньомісячна температура в Україні за підсумками грудня протримається на рівні 0-3 градуси нижче нуля. Це на 1-1,5 градуса вище середніх багаторічних показників. А в Центральній геофізичній обсерваторії взагалі заявили, що згідно спостережень за погодою в столиці, 2017 рік увійде в десятку найтепліших за останні 136 років.

Відповідно, очікувати надзвичайно низьких температур в ніч з 31 грудня на 1 січня не варто.

"На Новий рік очікується 5-7 градусів морозу", - каже Леонід Горбань.

У ніч з 31 грудня на 1 січня очікувати надзвичайно низьких температур не варто Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Снігу до кінця року має побільшати. "В ніч з 31 грудня на 1 січня опадів не очікується, але сніг на території країни затримається, адже невеликі снігопади прораховуються 27-28 грудня", - додав народний синоптик.

Друге Різдво

На Різдво, яке християни східного обряду святкують в ніч з 6 на 7 січня, за прогнозом Леоніда Горбаня, очікується істотне похолодання. А якраз до Святвечора по країні пройдуть снігопади.

"Починаючи з 5 січня, буде спостерігатися поступове зниження температури і до 7-8 січня стовпчик термометра покаже 10-14 градусів нижче нуля. З 9 січня розпочнеться послаблення морозів, але не сильне: мінус 3-5 градусів, а з 11 січня знову повернуться морози на рівні 10-14 градусів", - запевняє Горбань.

Такі температурні гойдалки, за словами завідуючої відділу кліматичних досліджень Українського гідрометеорологічного інституту Вазіри Мартазінової, вкрай негативно позначаються як на людях, так і на навколишньому середовищі.

"Перепади температур, у першу чергу, позначаються на людях. Особливо на тих, хто страждає серцевими захворюваннями. Вони все це відчувають, адже будуть колосальні перепади і в атмосферному тиску, - пояснює "Апострофу" синоптик. - Зараз хороші умови для озимих культур, з одного боку. Але що відбувається далі: сніг їх накрив, потім різке потепління, сніг починає танути, утворюється крижана кірка і як наслідок неврожай".

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Россияне не смогли продвинуться вглубь украинской территории