Донецьк занурюють у страх: про що брешуть і чого бояться бойовики ДНР

Фабрика фейків бойовиків вигадує нові інформаційні "бомби"

Фото: EPA/UPG

Бойовики ДНР/ЛНР йдуть на різні "страшилки", щоб залякати мешканців Донецька та інших окупованих територій. Фабрика фейків "республік" продовжує тиражувати все нові та все "потужніші" "новинні бомби". Інформаційні вершки знімав "Апостроф".

Сафарі для європейців

За право вважатися найспритнішим фейкометом серед донецьких бойовиків традиційно змагаються начальник прес-служби так званих "збройних сил ДНР" Данило Безсонов і так званий "заступник командувача оперативного командування ДНР" Едуард Басурін.

Цього разу відзначився Безсонов. За словами бойовика, командування Збройних сил України під Донецьком та Докучаєвськом влаштовує для заможних європейців "полювання на людей". Звісно, за солідні бариші.

"На початку червня 2018 року в район Мар'їнки прибули четверо багатих громадян із країн Західної Європи, які заплатили командуванню ЗСУ грошові кошти за допуск їх на позиції та вбивства людей на території ДНР", - заявив Безсонов.

Скільки саме "чотири багатих громадянина" заплатили ЗСУ, "розвідка ДНР" не уточнює. Але бойовикам достеменно відомо, що за кругленьку винагороду європейці отримали снайперські гвинтівки й ліцензію на відстріл мирних жителів "республіки". Більш того, в організації "сафарі на людей" нібито замішані не тільки пересічні командири, а й представники штабу Операції об'єднаних сил.

Читайте також: "Вдалий момент" для наступу ЗСУ: чого злякалися Кремль і бойовики ДНР-ЛНР

Правда, ніяких доказів своїх слів Безсонов не надав. Але це напевно, тому, що "чотири багатих громадянина" з ЄС виявилися більш тямущими, ніж російський актор Михайло Пореченков, і вважають за краще не зливати в YouTube відео своїх "розправ" над мирними жителями.

Кримінальна бригада

Від Безсонова не відстає й Едуард Басурін. Днями він явив світові відразу дві запаморочливі сенсації. По-перше, у прифронтових районах Донбасу, підконтрольних Україні, нібито з'явилися партизани, що, як капусту в борщ, кришать бойову техніку ЗСУ в районі Горлівки та Докучаєвська.

По-друге, партизани ДНР так спритно, хвацько і вміло діють в тилу супротивника, що "карателі" вирішили зміцнити свої позиції та створити бригаду територіальної оборони чисельністю близько 5 тисяч осіб. Все б нічого, тільки Київ нібито планує сколотити цю бригаду... з кримінальників.

"Зокрема, агітаційна робота з набору "нових контрактників" планується в колоніях й ізоляторах Дніпропетровської і Харківської областей", - зазначив Басурін.

Фото: Скріншот

Чим же займатиметься "кримінальна бригада"? Ну тут все просто: зачищати мирне населення, яке не погоджується з політикою української влади.

До речі, за словами екс-бранця Володимира Фомічова, залучення кримінальників до бойових дій практикується якраз бойовиками ДНР.

"За їхнім "законодавством" це, звичайно ж, заборонено, але такі випадки точно є", - зазначив "Апострофу" Фомічов.

Терористи з "Феніксом"

Про підступність і спритність українських спецслужб у справі вербування "громадян ДНР" відомо давно. Але, за інформацією так званого "МДБ ДНР", співробітники СБУ знахабніли далі нікуди. Виявляється, українські силовики на блокпостах на лінії розмежування перевіряють в людей, які прямують на підконтрольну Україні територію, мобільні телефони. А якщо в гаджеті встановлена сім-карта місцевого оператора ДНР "Фенікс", то СБУшники набирають з такого телефону фейкові "правоохоронні органи" ДНР і повідомляють про "мінування" об'єктів інфраструктури. Напевно під час дзвінка вони ще й бридко так регочуть. Щоправда, такої долі можна уникнути, якщо дати СБУшникам на лапу. Але у всій цій історії, за словами місцевих жителів, є маленькі нестиковки.

"По-перше, скільки разів я їздила з Донецька до Харкова, на українських блокпостах в мене жодного разу ніхто не перевірив телефон, - розповідає "Апострофу" донеччанка Ірина. - Телефони перевіряли на блокпостах ДНР, дивилися повідомлення, фотографії, список дзвінків. Але це було минулого року. Зараз вже їх ніхто не дивиться, навіть на постах ДНР. Але навіть якби українські прикордонники й перевіряли мобільні і раптом знайшли б у телефоні сім-карту "Фенікса", то за великого бажання з цього номера вони б нікуди не додзвонилися. Не смішіть мене, "Фенікс" то і в Донецьку ловить мережу через раз, а на території [вільної] України сигналу немає взагалі, куди з нього телефонувати?"

Ситуація на блокпостах, червень 2018 р. Фото: dpsu.gov.ua

Підпали

Зміна АТО на формат Операції об'єднаних сил супроводжувалася відчутною панікою в інформаційному просторі ДНР, яка знайшла своє відображення в легендах і міфах "молодих республік".

Так, наприклад, на початку травня сепаратистські ЗМІ стали активно поширювати інформацію про "безчинства" ЗСУ у зв'язку з початком ООС.

"У прифронтовій Авдіївці троє військовослужбовців 25-ї бригади в денний час проникли в житловий будинок по вулиці Некрасова, поки він був порожнім. Увечері при поверненні з роботи господарям були пред'явлені посвідчення, підписані командувачем ООС. Потім жителям було висунуто звинувачення у співпраці з владою нашої республіки, за що господарі будинку були затримані", - лякав Басурін.

Більше того, на блокпостах ЗСУ нібито стали відбирати особистий автотранспорт громадян, а в селищах Гладосове і Травневе "карателі" вигнали з будинків 40 осіб, а кинуте житло українські військовослужбовці розграбували і спалили, щоб "замести сліди злочинів".

Хімічна атака

А це вишенька на торті. За "інформацією" того ж Басуріна, Київ готував безпрецедентну операцію з інсценування хімічної атаки. Розрахунок "хунти" був наступний: ЗСУ атакують свої власні підрозділи хімічною зброєю, звинувачують у цьому "війська ДНР", які, як відомо, найбільш миролюбні, і після цього на Донбас заходять миротворці країн НАТО і пакують усіх прихильників "республік".

На таку каверзу Київ напоумили, звичайно ж, радники НАТО. Мовляв, у Сирії у США, Франції та Великої Британії вийшло виправдати ракетний удар "хімічною атакою, яка нібито мала місце у сирійському місті Дума", так чому б не розіграти цю ж карту і на Донбасі? А той факт, що хімічну зброю в Сирії застосував Башар Асад, якого підтримує Кремль, бойовиків якось не збентежив.

Технології страху

Звичайно, із фейків бойовиків варто було би просто посміятися, але в реальності всі "інформаційні бомби", які скидаються на голови простих людей, що живуть в окупації, є елементом агресивного пригноблення суспільства.

"Якщо немає економічної, соціальної та правової привабливості, стабільності, надій на майбутнє, то використовуються технології нагнітання страху, - пояснює "Апострофу" екс-бранець бойовиків, науковець Ігор Козловський. - Страх завжди був інструментом у будь-якому тоталітарному утворенні. Інакше дуже складно утримати владу. Страх повинен бути як всередині: ти повинен бути таким, як і всі, не повинен виділятися, повинен постійно відстежувати, що ти говориш, пишеш; так і потрібен зовнішній страх, щоб відчувалася постійна присутність ворога: все трагічно, зараз ми як ніколи повинні згуртуватися".

За його словами, інструменти страху працюють і у випадку з окупованими територіями Донбасу.

"Це традиційний метод, який працював і працюватиме завжди, бо людина - не тільки соціальна істота, а й соціально-емоційна. Людина заражається, і заразлива сила страху, що переходить у паніку, добре відома в історії. Чим вище в людини піднімається планка емоцій, тим менше вона аналізує. Так відбувається зі звичайною людиною не в натовпі, а коли це робиться масово, та ще й підживлюється ЗМІ, то ця лавина обрушується на звичайну, досить нестійку людину, у якої немає розвиненого емоційного інтелекту, немає можливості віддихатися і отримати іншу інформацію, вийти з маси. Таким людям стає зовсім складно", - резюмував Козловський.

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Россияне не смогли продвинуться вглубь украинской территории