Китайський дракон-вбивця: десять важливих фактів про смертельний коронавірус

Чи варто побоюватися посилок з Китаю та чи врятує маска

Фото: Getty images

Спалах китайського коронавірусу 2019 nCoV став однією з головних небезпек на початку року, адже від пневмонії, яку він викликає, померло понад 80 осіб. Осередок епідемії виник в китайському місті Ухань і став поширюватися світом. Випадки пневмонії були зафіксовані в країнах Азії, США і навіть в Європі. У ЗМІ з'являлися повідомлення, що китайський коронавірус навіть добрався до України, але епідеміологи поспішили заспокоїти: в нашій країні цього вірусу немає. Тим часом, ця тема стала обростати безліччю міфів, страхів та рекомендацій щодо того, як не заразитися. "Апостроф" вирішив розібратися, чи справді новий вірус такий небезпечний, як про нього пишуть в ЗМІ.

1. Що таке взагалі коронавірус?

Простіше кажучи - це вірус, який викликає важку форму пневмонії. Але такі типи вірусів не стійкі в зовнішньому середовищі: внаслідок висихання, дії сонячного світла (ультрафіолету) або незначних дезінфікуючих засобів, вони перестають становити небезпеку.

2. Як їм можна заразитися?

Так само, як і більшістю вірусних інфекцій дихальних шляхів: людині потрібно перебувати в зоні дихання зараженої людини. У той же час, вторинних вогнищ зараження в Європі (від людини до людини) поки не зафіксовано.

3. Чи можна заразитися від посилок з Китаю?

Коронавірус нестійкий у зовнішньому середовищі, відповідно він не стійкий до висихання. Тому в теорії, посилки не становлять ніякої небезпеки. Однак зараз світ має справу з невідомим штамом коронавіруса, тому епідеміологи не можуть дати однозначної відповіді на питання, як швидко китайський коронавірус втрачає свої властивості. Але в той же час, компанія AliExpress - платформа, через яку українці в основному і замовляють посилки з Китаю, заявила, що проводить санітарну обробку всіх своїх посилок з Уханя, а сімейство коронавірусів нестійке до впливу спиртовмісних або хлорвмісних дезінфікуючих засобів.

4. Якщо людина вже перенесла інші види коронавірусної інфекції, чи може у неї сформуватися імунітет до китайського коронавірусу?

Найімовірніше, такого імунітету не буде. Наприклад, люди хворіють щороку різними штамами грипу, навіть якщо раніше вже хворіли на грип. На даний момент епідеміологи ще мало вивчили китайський коронавірус і про перехресний імунітет нічого не відомо.

5. Чи здатні українські медики діагностувати китайський коронавірус і зрозуміти, що він потрапив в країну?

Постановка діагностики вірусу на потік і його стандартизація - це тривалий процес. Створення тест-системи, яку можна масово застосовувати в медичних установах - це робота декількох місяців. Поки таких тест-систем для визначення китайського коронавірусу немає, тому на даний момент діагностика відбувається методом виключення: інфекціоністи роблять аналізи на всі відомі респіраторні віруси, і, якщо знаходять якийсь раніше невідомий, зіставляють з клінічною картиною і ставлять діагноз.

Це ж підтверджував і заступник міністра охорони здоров'я Дмитро Коваль.

"Не дивлячись на те, що геном вже розшифровано, засобів специфічної діагностики в світі не існує. Тому, відповідно діагностика відбувається методом виключення: спочатку діагностується на грип, а якщо немає підтвердження, тоді діагностують на коронавірус, який присутній в Україні (маються на увазі вже відомі в нашій країні різновиди, - "Апостроф")", - зазначав Коваль.

6. МОЗ рекомендував частіше мити руки, дезінфікувати їх, ретельно обробляти продукти перед їжею, уникати контакту з дикими та домашніми тваринами. Це допоможе?

По-перше, мити та дезінфікувати руки потрібно завжди, але це не стовідсотковий захист. По-друге, в мережі звучала інформація, яка пізніше була підтверджена владою Китаю, що джерелом поширення вірусу став ринок морепродуктів в Китаї, де, в тому числі, реалізовували диких тварин та готували з них страви. Однак в Україні цих тварин просто немає, а значить небезпека зараження китайським коронавірусом від українських свинок та курей зводиться до мінімуму.

7. Чи врятує маска від коронавіруса?

Навряд чи. Аптечна одноразова маска призначена для короткочасного захисту медпрацівника від інфікованого пацієнта і не дає надійного захисту. Більше того, на вулиці маска позбавлена сенсу, оскільки на відкритому повітрі інфекції дихальних шляхів не передаються: на вулиці йде активний рух повітряних мас і аерозоль вірусної інфекції йде із зони дихання людини. Інфекції дихальних шляхів передаються в закритих приміщеннях з рухом повітря менше 0,2 метри за секунду.

8. У столичному аеропорту Бориспіль ввели температурний скринінг тіла. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук стверджує, що це дозволить вчасно виявити випадки захворювання коронавірусом і не допустити епідемії в Україні. Це допоможе?

Такі заходи були б успішними, наприклад, для того, аби зупинити грип, з дуже коротким інкубаційний періодом. У випадку з коронавірусом інкубаційний період триває до двох тижнів. Більше того, хворий на коронавірус є небезпечним і під час інкубаційного періоду. А в інкубаційний період температури у носія вірусу немає. Тому, з одного боку, температурний скринінг допоможе виявити носіїв вірусу на пізніх стадіях, але на ранніх стадіях захворювання, в інкубаційний період, такі заходи не допоможуть.

9. А що потрібно робити?

Проводити типові епідеміологічні заходи: карантин, обмеження транспортного сполучення, роз'єднання великих груп людей. Але, з одного боку, робити це зараз - це провокувати паніку серед населення, з іншого боку, якщо вірус все ж потрапить до України і з'ясується, що він передається від європейця до європейця, то переривати авіаційне сполучення з Китаєм і оголошувати карантин буде пізно.

10. Що буде, якщо коронавірус все ж потрапить в Україну?

В цьому випадку, епідеміологи прогнозують, що українська система охорони здоров'я може і не впоратися з таким серйозним викликом. Наприклад, якщо носія з підозрою на зараження вірусом розпізнають ще в літаку, його потрібно помістити в спеціальний ізоляційний бокс. Але не тільки його, а ще й всіх пасажирів рейсу разом з екіпажем, які з ним контактували. Де їх утримувати? Звичайна інфекційна лікарня для цього не підійде, адже пасажири можуть виявитися абсолютно здорові, а потенційний носій просто відчував нездужання, не пов'язане з коронавірусом. Адже не дарма в Ухані в рекордно стислі терміни побудували спеціальний шпиталь для таких хворих.

Але якщо носій вірусу, прекрасно себе почуваючи, зійде з літака, приїде додому, через тиждень відчує себе погано, звернеться до медиків і з'ясується, що у нього китайський коронавірус, хто буде шукати пасажирів, які летіли разом з ним, щоб їх ізолювати? Система дільничних лікарів скасована, сімейний лікар нікуди ходити не зобов'язаний, а санепідемслужба в 2017 році ліквідована. Але, може, Україну пронесе?

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Россияне не смогли продвинуться вглубь украинской территории