Субсидії та пільги по-новому: як прискорити соціальні виплати українцям, що живуть у селах

В Україні запрацював проект "Соціальна громада"

Фото: unian

Мінсоцполітики вирішило істотно полегшити для простих українців в регіонах доступ до соціальних послуг. Як запевняють в міністерстві, тепер українцям не потрібно буде чекати кілька тижнів, наприклад, з вирішенням питань нарахування субсидії, допомоги при народженні дитини або адресному виплати внутрішньо переміщеним особам (ВПЛ). Рішення про надання соцпослуг будуть прийматися за лічені дні. Принаймні, так обіцяють. І все завдяки діджиталізації. Що придумали чиновники, і як буде зруйнований бюрократичний Вавилон, розбирався "Апостроф".

Як це працює

Стандартна ситуація для жителів багатьох сіл і селищ України: для отримання соціальної послуги необхідно зібрати цілу купу документів і відправитися з ними в подорож за кілька десятків кілометрів від дому - в управління соціального захисту, яке зазвичай знаходиться в райцентрі. Забули якусь довідку? Що ж, доводиться повертатися додому і знову пертися в район. Як підсумок: море витраченого часу, сил і нервів.

"Досить це терпіти!" - ймовірно вирішили в Мінсоцполітики.

"Своєчасність надання соціальної допомоги є надважливою задля уникнення потрапляння дітей в інтернати, розпаду сімей, накопичення боргів за комунальні послуги. Але якщо за послугою необхідно по кілька разів їхати за десятки кілометрів зі купою документів - тоді її важко назвати доступною", - зазначала міністр соцполітики Юлія Соколовська.

Якраз для того, щоб зробити послуги доступними, в міністерстві розробили спеціальний комп'ютерний софт під назвою "Соціальна громада", який покликаний зробити життя українців простішим.

Подати документи для отримання соцпослуги тепер можна буде прямо в своїй об'єднаній територіальній громаді, без виснажливих поїздок в район. Як це працює?

"У 2016 році ми створили центр надання адміністративних послуг, - розповідає "Апострофу" заступник голови Білозерської громади Ірина Грищенко. - У цьому центрі працюють співробітники з відділу соцзахисту виконкому. Вони і приймають документи від населення. Раніше, зібравши документи, вони везли їх в управління праці та соцзахисту в район. Але тепер, коли запрацювала програма "Соціальна громада", наші співробітники сканують документи в цій програмі, вводять всі дані, скріплюють електронними печатками і відправляють до районного управління праці та соцзахисту. Там у співробітників встановлена така ж програма, через неї вони приймають документи від нашої громади, а після надсилають квитанції про те, що така-то соціальна пільга нарахована".

Правда, в громаді зізнаються, що за документальними підтвердженнями про нарахування допомоги все одно доводиться їздити в район. Але це вже проблеми чиновників, а не простих українців. Від претендентів державної допомоги потрібно тільки одне - прийти в свою громаду або навіть в старостат, і подати документи. От і все.

Від претендентів державної допомоги потрібно тільки одне - прийти в свою громаду і подати документи Фото: Getty images

Що й казати. Така система комунікації з державою дуже зручна і оперативна.

У Мінсоцполітики запевняють, що за допомогою програми "Соціальна громада" українці зможуть отримати майже 70 видів соціальних послуг: допомога при народженні дитини, допомога при вагітності та пологах, субсидії, виплати переселенцям і ще багато інших.

Крім того, таким чином створюється база одержувачів соціальної допомоги, що дозволяє чиновникам більш якісно надавати послуги.

"Ми можемо моніторити види соціальної допомоги. Ми знаємо, що нашим людям потрібно. І якщо бачимо, що людина опинилася в складній життєвій ситуації, моментально направляємо до неї свого фахівця з соціальної роботи. Тобто не ходимо по домівках по селу, як фахівці з соціальної роботи повинні це робити, а виявляємо такі сім'ї більш ефективно", - додала Ірина Грищенко.

Як підключитися

Щоб ноу-хау від Мінсоцу запрацювало в конкретній громаді, її членам необхідно звернутися до сільського, селищного або міського голови і вимагати подати електронну заявку на підключення до програми "Соціальна громада". Ось тут: socgromada.ioc.gov.ua. Після обробки заявки, на офіційну пошту громади прийде типовий договір на надання послуг, а також інструкції з підключення до сервісу.

У 2019 проект "Соціальна громада" був пілотним. Його тестували в 40 громадах 19 областей України. Але вже з цього року його планують масштабувати по всій території країни. Тільки з початку 2020 роки вже 71 громада приєдналася до програми "Соціальна громада", і ще 60 громад планують це зробити.

Правда, на першому етапі такої діджиталізації чиновникам доведеться добряче попрацювати, адже всі дані претендентів на пільги вводяться в базу даних програми вручну.

"Був випадок, 8 дітей було в родині. Хвилин 40-45 працівник вводить дані, щоб не помилитися, все перечитує. Але коли ми заповнимо цю базу, буде все набагато простіше", - резюмувала Ірина Грищенко.

Читайте також

Захід лише розігріває апетити Путіна - боєць 23 бригади "Буревій"

Военнослужащий 23-й отдельной механизированной бригады ВСУ Алексей Чайковский - откровенно о войне в Украине

Фейки та штурми: що зараз відбувається під Часовим Яром

Несмотря на фейковые победы, в реальности россияне не могут добиться результатов на Донбассе

"Вибухова хвиля" з Криму: як підприємці-колаборанти фінансують армію Росії українськими грошима

Колаборанты отец и сын Носовы украинскими деньгами финансируют армию России