Ув'язнення або смерть: як пережити коронавірус у в'язниці

Громадяни, які опинилися в місцях позбавлення волі, перебувають у найбільшій групі ризику

Фото: УНІАН

Про те, як в слідчих ізоляторах і в'язницях борються з епідемією коронавирусу і чому це робить нестерпним життя затриманих, а також про те, чому всі запобіжні заходи можуть бути перекреслені одним-єдиним хворим, читайте в матеріалі "Апострофа".

Небезпека закритих приміщень

Наприкінці березня в колумбійській столиці Боготі спалахнули сутички в одній з найбільших в'язниць Ла Модело. Ув'язнені боялися, що заразилися коронавірусом, і намагалися вирватися на волю. В результаті зіткнень загинули 23 людини. У в'язницях по всій Італії спалахнули бунти через заходи щодо стримування поширення коронавіруса COVID-19. Відомо, що троє ув'язнених загинуло в тюрмі в місті Модена на півночі країни, ще троє - після переведення з в'язниці. В Ірані, який також переживає потужний спалах хвороби, тимчасово звільнили 70 тисяч ув'язнених. У США стали випускати в'язнів, після того як стало відомо про факти зараження. Наприклад, в Лос-Анджелесі протягом двох тижнів звільнили близько 600 чоловік.

А ось в Україні пішли іншим шляхом. Випускати нікого не стали. Втім, як і пускати.

Олена, дружина ув'язненого в Миколаївському СІЗО, розповіла "Апострофу", що основні запобіжні заходи зводяться до дезінфекції приміщень. За її словами, підлоги заливають хлорним розчинами, що робить перебування ув'язнених в камерах нестерпним.

Головним - а по суті, єдиним - ефективним методом боротьби з епідемією стала ізоляція арештантів. Зовнішні контакти обмежені повністю. "Не пускають родичів. Навіть посилки можна передавати тільки в масках і рукавичках, інакше не візьмуть", - повідомила вона.

Однак всі карантинні заходи в місцях позбавлення волі виявляться безглуздими при першому ж хворому. Адже ланцюгова реакція в разі появи коронавірусу у в'язниці піде моментально.

Боротися з епідемією без реальної боротьби

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що в умовах зростання захворюваності коронавірусом в Україні найбільшим викликом для Мін'юсту залишається протидія інфекції в місцях позбавлення волі. За його словами, установи виконання покарань є закритими і вірусу туди потрапити вкрай складно, "але поширитися всередині надзвичайно легко".

"Це закриті території з великою щільністю перебування, наповнені людьми, чий стан здоров'я часто істотно гірший здоров'я громадян на волі... Ми вже виявили і не допустили потрапляння до в'язниці в Чернівцях хворого на коронавірус", - повідомив міністр.

Фото: УНІАН

Втім, він не виключив можливості проникнення коронавірусної інфекції в установи пенітенціарної системи. "Швидше за все - через працівників Державної кримінально-виконавчої служби (ДКВС), які постійно контактують з навколишнім світом і які можуть бути носіями хвороби без проявів симптомів. Пенітенціарка хронічно недофінансовувалася, і ми не можемо запевнити заздалегідь, що все буде ідеально", - заявив Малюська.

Варто відзначити, що зараз за гратами перебувають більше 60 тисяч людей. У прес-службі ДКВС в коментарі "Апострофу" підтвердили, що на даний момент хворих серед заарештованих і засуджених немає. 28 березня в результаті переведення між установами, одна із засуджених надійшла з ознаками ГРВІ. Після госпіталізації був підтверджений коронавірус. Засуджену відразу ж госпіталізували в одну з лікарень МОЗ. "Таким чином, коронавірус не допустили в закриті приміщення", - відзначили в ДКВС.

За словами заступника міністра юстиції Олени Висоцької, мета на даний момент - не дати коронавірусу потрапити в місця позбавлення волі. Тому було ухвалено, в тому числі, непопулярні заходи, зокрема - обмежити відвідування місць позбавлення волі та скасувати побачення з родичами. "Також щодня на пропускних пунктах перевіряється персонал, і якщо є будь-які симптоми, які вказують, що людина може бути хворою, його не допускають до роботи. Перевіряють в обов'язковому порядку і людей, яких за рішенням суду поміщають під варту. Їх відправляють на 14-денний карантин", - зазначила Висоцька.

Вона заявила, що співробітників пенітенціарних установ зобов'язали забезпечити постійне провітрювання приміщень і додаткове прибирання. На прогулянку ув'язнених виводять з тими, з ким вони знаходяться в одній камері. Є й приміщення, куди можна відселити інших ув'язнених, які контактували з хворим.

Утім, рівень захисту в тюрмах і СІЗО, м'яко кажучи, символічний. Відповідно до наказів Міністерства юстиції, в разі виявлення симптомів ГРВІ хворому видають маску. Потім збирають епідеміологічний аналіз, ізолюють, роблять тест і, якщо вірус підтверджений - госпіталізують під охороною в звичайну інфекційну лікарню. Ні тестів, ні лабораторій в пенітенціарній системі немає, аналізи будуть передавати в лабораторії, які працюють в регіонах...

Засуджені до позбавлення волі, а не життя

Керівниця Офісу омбудсмена Людмила Денисова за результатами моніторингу в Київському слідчому ізоляторі зажадала від керівництва пенітенціарної установи максимально убезпечити своїх співробітників і людей, що перебувають в ув'язненні. За її словами, виявилося, що установа не забезпечене засобами індивідуального захисту. Зокрема, маски є лише у медперсоналу.

Фото: УНІАН

"У наявності - три безконтактних термометри. Лише два працівника виконують дезінфекцію приміщень і камер СІЗО. Утримувані особи, що знаходилися в палатах-камерах медчастини, засобами індивідуального захисту не забезпечені", - сказано в повідомленні Денисової.

Загалом вона констатувала, що приміщення СІЗО не відповідають санітарно-гігієнічним нормам і не готові для перебування там хворих.

На думку правозахисника Едуарда Багірова, ніякі заходи не дають 100-відсоткового захисту засуджених.

"Українські тюрми не можуть бути на 100% захищені. На сьогоднішній день, всі українці в групі ризику. Але засуджені в найвищій групі. Виникає патова ситуація, коли держава не може випустити всіх ув'язнених. Але і в лікарнях для них місця немає. Заходи, які приймає Мін'юст сьогодні, дають захист 50/50. Якщо ситуація буде розвиватися як в Італії, то в тюрмах ситуація буде в рази гірше. Ці люди вчинили злочини, але держава прирікає їх на висновок, а не на смерть. Головне завдання - максимально убезпечити людей в місцях позбавлення волі", - сказав в коментарі "Апострофу" Багіров.

Читайте також

Зможуть повторити? Чи буде наступ росіян на Сумщину

Россияне не смогут продвинуться далеко, так как не имеют на Сумском направлении достаточно сил

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях