Справжня "битва" ще попереду: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні і світі (хроніка 28 квітня)

Пандемія сповільнюється в деяких країнах, але до перемоги над нею ще далеко.

Фото: Telegram

Пандемія коронавірусу не зупиняється - в Східній Європі, Африці і Латинській Америці фіксують зростання захворюваності і смертності. У Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) вважають, що головна "битва" з COVID-19 ще попереду.

За словами гендиректора організації Тедроса Адханома Гебрейєсуса, незважаючи на те, що в Європі починають послаблювати заходи соціальної ізоляції, ситуація з коронавірусом викликає серйозну стурбованість. Вчені припускають другу хвилю пандемії. ВООЗ вже відправила засоби індивідуального захисту в 105 країн, а лабораторні вантажі - в більш ніж 127 країн.

В Україні ж з 1 травня можуть відновити роботу продуктові ринки за умови дотримання всіх санітарних вимог, про що заявив президент Володимир Зеленський. Карантин у країні діє до 11 травня, після чого буде прийнято рішення - послаблювати його чи ні. "Апостроф" стежить за подіями в Україні і світі.

23:04 В окупованому Луганську спалах COVID-19 на підстанції швидкої допомоги, захворіли 12 з 20 протестованих співробітників. Підстанцію закрили, окупанти поки не повідомляють про це і не внесли заражених медиків в статистику захворюваності на коронавірус.

22:44 В Житомирі з 1 травня дозволять працювати перукарням та продуктовим ринкам, а заклади харчування зможуть обслуговувати клієнтів "на винос". Таке рішення ухвалили на позачерговому засіданні міськвиконкому.

22:17 Число заражених в США досягло мільйона. Так зараз виглядає перша десятка країн:

  • США 1 003 328
  • Іспанія 232 128
  • Італія 201 505
  • Франція 166 036
  • Велика Британія 162 350
  • Німеччина 159 239
  • Туреччина 114 653
  • Росія 93 558
  • Іран 92 584
  • Китай 83 938

21:51 Берлінські зоопарки Zoo і Tierpark Berlin відкрилися 28 квітня після 6 тижнів карантину. Поки що вони працюють з обмеженнями: немає доступу до закритих приміщень, зокрема Aquarium ZOO, панда-павільйону та інших, не працюють дитячі майданчики, ресторан, скасовані показові годування і показ молодняка.

21:14 Заражений коронавірусом житель Тернополя покинув місце самоізоляції, напився і розгулював містом. Про це повідомив начальник Тернопільського відділу поліції Сергій Осадца:

Маємо факти, коли людина, заражена коронавірусом, виходила за межі амбулаторного лікування у стані алкогольного сп’яніння. Троє осіб нам це підтвердили".

Правоохоронці готують адмінпротокол, відтак чоловіка чекає адміністративна відповідальність.

20:45 З початку епідемії COVID-19 в Україні зафіксовано 239 летальних випадків. Серед померлих переважають чоловіки (132 випадки) та люди старші за 50 років (85% усіх випадків). Переважна більшість померлих (71%) мали супутні серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, новоутворення, захворювання нирок та легень, у декого таких захворювань було кілька.

20:22 В Росії продовжили карантин. Путін заявив, що поетапно скасовувати обмеження почнуть з 12 травня.

20:04 В місті Нетішин, який є супутником Хмельницької атомної електростанції, зафіксовано спалах COVID-19 - виявили дев'ять випадків інфікування. Всі вони контактували межу собою.

"Священик, диякон, лікар, які були в церкві, і тісно контактували з хворими. Ще три випадки - члени сім'ї священика", - розповів мер міста Олександр Супрунюк.

Раніше інфікована співробітниця АЕС, яка є дружиною священика, мала доступ до місць загального користування, де працює оперативний персонал атомної станції. Зараз відібрано 119 зразків контактних осіб на дослідження: 75 працівників атомної електростанції, 24 лікаря та ще 17 контактних осіб.

19:35 У кількох працівників Почаївської обласної психоневрологічної лікарні та 26 пацієнтів лікарні підтвердили захворювання на коронавірусну інфекцію. Четверо пацієнтів переведено до центральної міської лікарні Почаєва, у решти перебіг захворювання наразі проходить у легкій формі.

Хворобу підчепила і головна лікарка Лариса Василюк. Вона перебуває на лікування у Тернопільської центральній обласній лікарні.

19:19 На окупованій бойовиками території Луганської області вводять суворий режим самоізоляції жителів з 1 по 12 травня. Забороняються всі види пасажирських перевезень за винятком людей з власним транспортом, а також пересування транспорту "спеціалізованих служб" і доставки продовольчих товарів.

На підконтрольній бойовикам ЛНР території число хворих на коронавірус зросла до 119.

18:58 Прем'єр-міністр Франції Едуард Філіп повідомив, що направить до парламенту законопроект, який подовжує надзвичайний стан в країні до 23 липня. Цей закон, якщо його ухвалить парламент, дозволить уряду до цього терміну указами обмежувати свободу зібрань і пересування громадян, а також роботу підприємств.

Влада, проте, планує поступове ослаблення карантину. Прем'єр-міністр представив план поступового виходу країни з локдауну, починаючи з 11 травня. Це план буде впроваджуватися в різних регіонах Франції, проте в найбільш постраждалих від епідемії районах жорсткі заходи карантину будуть як і раніше дотримуватися. План передбачає відкриття магазинів і ринків. Ресторани і бари як і раніше будуть закриті. У громадському транспорті носіння масок буде обов'язковим.

18:28 В Чорногорії 3 дні поспіль не виявлено жодного нового випадку коронавірусу. У країні з початку пандемії зареєстровано 312 випадків, 189 осіб вже вилікувалися.

У зв'язку з поліпшенням ситуації в країні з 4 травня починають другий етап пом'якшення карантину, який передбачає відкриття перукарень та салонів краси, фітнес-центрів, магазинів і стоматологічних кабінетів.

18:11 У Туреччині знову буде запроваджено комендантську годину з тотальною забороною виходити з дому. Обмеження триватиме три доби: з опівночі на 1 травня до опівночі на 4 травня. Минулого тижня комендантська година у 31-й провінції Туреччини тривала чотири дні.

Туреччина наразі на 7 місці у світі за кількістю інфікованих коронавірусом: їх вже понад 112 тисяч. Померли 2 900 людей. Кількість нових випадків останніми днями знизилась, але все одно перевищує 2 000 на день.

17:42 МАУ анонсує 11 спеціальних рейсів для евакуації українців та вильоту іноземців з України. На сайті авіакомпанії відкривається продаж квитків на наступні рейси:

  • 1 травня: "Амстердам – Київ" та "Тель-Авів – Київ";
  • 3 травня: "Женева – Київ", "Дубай – Київ", "Шарм-ель-Шейх – Київ";
  • 5 травня: Торонто – Київ, Дортмунд – Київ, Прага – Київ;
  • 7 травня: Мадрид – Київ, Мілан – Київ;
  • 9 травня: Мюнхен – Київ.

З умовами перельоту на спеціальних рейсах можна ознайомитися на сайті МАУ.

17:20 У Тернопільській області у селі Бариш Бучацького району, де діє геріатричний центр та амбулаторія, на коронавірус захворіли 16 із 19-ти його пацієнтів. COVID-19 виявлено у 12 із 18 осіб персоналу. До Бучацької центральної районної лікарні доставлено 91-річну жінку.

Решту недужих медичний персонал доглядає у пансіонаті. Деякі медики пішли на самоізоляцію вдома, інші – в окремих кімнатах цілодобово перебувають в окремих кімнатах нової амбулаторії.

16:50 В Україні станом на 28 квітня усього досліджено 98 719 зразків методом ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції).

Відповідно до наказів Міністерства охорони здоров’я України, тестуванню підлягають:

  • люди, яким встановлено підозру на COVID-19;
  • люди, що контактували із пацієнтом з підтвердженим COVID-19;
  • пацієнти із пневмонією;
  • медпрацівники (кожних 5 днів);
  • пацієнти, що одужали (для зняття діагнозу).

16:43 У МОЗ очікують, що COVID-19 буде сезонним захворюванням, і влітку кількість хворих зменшиться. Про це заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. За його словами, якщо буде стрімке зниження захворюваності, то "можливо, ми будемо перестрибувати через два або й через три етапи виходу з карантину".

16:02 Число заражених коронавірусом в Білорусі досягла 12 208 (+919 за добу). Видужали 1 993, померли - 79.

15:56 Вірусолог з Університету Кента в Британії Джеремі Россман розповів, чим новий штам коронавірусу небезпечний для мозку людини. За його про словами, він викликає неврологічні симптоми і здатний вражати також центральну нервову систему.

Захворювання може призвести до м'язової слабкості, а потім до паралічу. Також зафіксовано розвиток важкого енцефаліту із запаленням і набряком мозку, спровокованого коронавірусною інфекцією.

15:28 У результаті оголошеного через коронавірус карантин в Україні на 37% скоротився ринок побутової техніки та електроніки, повідомляється на сайті компанії GfK Ukraine.

15:15 Кладовища в поминальні дні відвідали 13 тис. українців, у попередні роки це число доходило до 5-7 млн, говориться в повідомленні на сайті президента України за підсумками наради з питань запобігання поширенню коронавірусу, яка пройшла під головуванням глави Української держави Володимира Зеленського.

"На нараді стало зрозуміло, що українці дуже відповідально ставляться до карантину: як на католицьку і православну Пасху, так і в поминальні дні більшість з них прислухалися до закликів дотримуватись обмежень. За даними Міністерства розвитку громад і територій України, в цьому році поки тільки 13 тис. осіб відвідали кладовища, щоб вшанувати померлих, тоді як у минулі роки ця цифра становила 5-7 млн", - сказано в прес-релізі.

14:56 У грецьких Салоніках тисячі людей вийшли гуляти по набережній після ослаблення карантину і відкриття популярного району. За даними Університету Джонса Хопкінса, в Греції 2534 людини заразилися коронавірусом, 136 померли.

14:44 Глава організаційного комітету Олімпіади-2020 Йосиро Морі попередив, що Ігри, перенесені на літо 2021 року будуть скасовані, якщо ситуація з коронавірусом не буде взята під контроль. Він виключив можливість перенесення ОІ на 2022 рік.

14:20 Бельгійський оператор залізниці NMBS/SNCB з 4 травня відновлює роботу в звичайному режимі, за винятком окремих поїздів. У той же час через загрозу вірусу всі пасажири старше 12 років повинні будуть носити маски в вагонах поїздів, на перонах та станціях. Також людей просять планувати поїздки так, щоб вони не припадали на пікові години.

13:56 Японія виявилася не готова переводити своїх працівників на віддалену роботу. Багатьом японцям не вистачає основних інструментів, необхідних для роботи з дому. У будинках не вистачає високошвидкісного підключення до інтернету, і документи часто повинні бути надруковані особисто з печатками, які служать в якості підписів.

13:28 До кінця квітня все більше українців стали залишати будинок під час карантину, 29% опитаних соціологами жителів країни виходять на вулицю кілька разів на день, свідчать дані опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг".

13:15 Литва готується відновити авіасполучення в середині травня - напрямків буде небагато і польоти не будуть здійснювати в країни, де є осередки масового поширення коронавірусу або де немає режиму карантину.

12:56 В Україні епідемія коронавірусу може завершитися до 8 червня 2020 року. Такий прогноз опублікувала група вчених з Сінгапурського університету технологій та дизайну та лабораторія Data-Driven Development Lab. В Україні різке зниження захворюваності очікується 19 травня.

12:45 У Женеві число заражених коронавірусом співробітників ООН досягло 17, заявила офіційний представник женевського відділення ООН Алессандра Велуччі.

12:28 Мер Києва Віталій Кличко представив план ослаблення карантину в столиці, який почнеться з 12 травня, якщо до того часу не буде різкого збільшення кількості хворих. Спочатку буде дозволено роботу продовольчих магазинів площею до 300 квадратних метрів з вимогою присутності не більше однієї людини на 10 квадратних метрів і обов'язкової санітарної обробки приміщень двічі на день.

Також можуть почати роботу перукарні та салони краси - не більше 1 клієнта на кожну послугу одночасно з вимогою санітарної обробки місця після кожного клієнта. Кафе і ресторани зможуть працювати на винос. Працювати будуть ательє, дозволять роботу адвокатських бюро та аудиторів. Крім того, відкриють парки і сквери.

12:15 Уряд Іспанії заявив, що, якщо захворюваність продовжить знижуватися, то з 2 травня буде дозволено займатися спортом на вулиці і гуляти. Також можуть дозволити виходити на прогулянку літнім людям.

З 26 квітня було вирішено ввести послаблення для дітей. Неповнолітнім до 14 років тепер можна виходити на вулицю кожен день на годину в супроводі дорослого, гуляти можна в радіусі 1 км від будинку.

МОЗ також розглядає можливість встановлення тимчасових інтервалів для виходу мешканців з будинків, щоб уникнути великого скупчення людей на вулиці. Наприклад, влада Андалусії запропонувала розділити години для прогулянок дітей та літніх людей.

12:00 Станом на ранок 28 квітня в Києві виявили вже 1298 випадків коронавірусу, з них 78 зафіксували протягом минулої доби.

Ситуація по районах:

11:45 Нова Зеландія стала другою країною в світі, яка змогла повністю перемогти коронавірусну інфекцію. Економіку країни буде відновлено, але соціальне життя поки обмежать. На 27 квітня в країні зафіксовано всього 1469 випадків захворювання на коронавірус, 19 з них закінчилися летальним результатом.

11:22 За добу в РФ захворіли 6411 осіб - це новий рекорд.

Приріст хворих у Росії по днях.

11:15 Міністри туризму Іспанії, Франції, Італії, Португалії, Греції, Мальти, Кіпру, Румунії та Болгарії провели переговори онлайн з метою вироблення спільної позиції щодо відновлення туризму.

Ініціатором прийняття декларації з проханням до ЄС про розробку плану відновлення роботи туристичного сектора стала Іспанія. У тексті міститься три основних моменти:

  • Встановлення однакових протоколів для забезпечення безпечних переїздів.
  • Увага до конкретних проблем найбільш постраждалих країн і територій - далеко розташованих регіонів і островів.
  • Залучення необхідних коштів для надання допомоги компаніям і співробітникам у туристичному секторі.

10:56 Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що за вихідні 900 українців порушили умови самоізоляції, що зафіксував додаток "Дія.Вдома". До них навідувалася поліція і дивилася - чи забули відзначитися в додатку, чи реально порушували, на такі випадки складали протокол. За його словами, якщо немає смартфона, куди можна встановити додаток, то людину потрібно відправити на обсервацію.

10:35 Більше 30 млн жителів європейських країн з найбільшими економіками звернулися за державними компенсаційними виплатами в рамках програми надання працівникам короткострокових відпусток з метою недопущення стрімкого зростання безробіття на тлі поширення нової коронавірусної інфекції.

За даними Financial Times, йдеться про Німеччину, Францію, Італію, Велику Британію та Іспанії, де в цілому п'ята частина працездатного населення звернулася за фінансовою допомогою. Ця програма допомоги є однією з найдорожчих, згідно з прогнозами, вона обійдеться п'яти найбільшим економікам регіону більш ніж у €100 млрд.

10:22 У Збройних силах України за минулу добу виявлено 9 нових випадків COVID-19.

"На 07:00 28 квітня в Збройних силах України хворіють 53 людини гострою респіраторною хворобою COVID-19, викликаною коронавірусом SARS-CoV-2. Також за період пандемії одужали 18 осіб і зареєстровано 2 летальних випадки", - сказано в повідомленні.

10:00 У Молдові авіасполучення, припинене через коронавірус, можуть відновити вже з 15 травня.

09:45 Віце-чемпіон світу і Європи з футболу в складі збірної Німеччини, 50-річний екс-голкіпер дортмундської "Боруссії" і "Арсеналу" Йенс Леманн зізнався, що був заражений COVID-19 і при цьому закликав владу відновити змагання в бундеслізі з уболівальниками на трибунах.

09:28 У Австралії дозволили відвідувати рідних та поступово відкривають пляжі. Місцеві чиновники пояснюють, що люди перебували в своїх будинках протягом багатьох тижнів ізольовано, вони залишали будинки тільки заради покупок, фізичних вправ або виходу в лікарні. На їхню думку, відвідування рідних допоможуть людям психологічно пережити карантин.

09:15 В Україні виявлено 9410 випадків COVID-19, з них 239 летальних, 992 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 401 новий випадок

Ситуація по областях:

08:56 У Євросоюзі в зв'язку з пандемією коронавірусу розроблять єдиний документ для туристичної галузі під умовною назвою "Covid-паспорт", він буде грати роль сертифіката безпеки.

08:45 Коронавірус найбільше завдає шкоди тим людям, у яких слабкий вроджений імунітет. Зокрема, це стосується людей похилого віку і тих, у кого в організмі немає антитіл до генетичних дефектів. Такі висновки зробили італійські імунологи, які розробили науково-теоретичну модель COVID-19.

08:20 Україна продовжує повертати своїх громадян додому. Перші рейси відбулися вчора, останній буде 10 травня. Графік рейсів для повернень українців додому з 26 міст світу.

07:56 В Україні стартує ІФА-тестування на наявність антитіл до COVID-19, щоб з'ясувати, чи були в країні пропущені випадки захворювання. Перші тести будуть проведені в Одеській і Сумській областях.

07:48 28 квітня материковий Китай повідомив про ще шістьох інфікованих COVID-19. Троє з них недавно прибули з-за кордону, тоді як ще троє пацієнтів заразилися всередині країни. Нових смертей від ускладнень COVID-19 не фіксують уже тринадцять діб поспіль.

07:22 Надзвичайний стан в Єгипті продовжили ще на три місяці. Також продовжено режим комендантської години в ряді районів півночі Синайського півострова.

07:15 Жителі Каліфорнії заполонили пляжі, незважаючи на коронавірус. Губернатор штату Гевін Ньюсом підкреслив, що така поведінка ставить під загрозу прогрес, досягнутий у боротьбі з поширенням COVID-19.

06:56 У 16 з 25 працівників станції Закарпатського територіального центру екстреної медичної допомоги, які пройшли тестування методом ПЛР, виявлено COVID-19. Станцію тимчасово закрили.

06:50 Зниження рівня смертності не означає, що ми пройшли пік коронавірусу, заявив медичний радник уряду Великої Британії Кріс Вітт. За його словами, на вихідних у Британії стався "штучний спад", який зазвичай спостерігається через більш низький рівень звітності. На даний момент у Британії зафіксовано понад 152 тис. заражень COVID-19, 20 732 людини загинули.

06:45 Закриття кордонів через коронавірус призвело до нестачі вакцин від інших хвороб в 21 країні, заявили в ВООЗ.

06:22 У Київській області слідом за Вишневим зафіксовано ще один спалах коронавірусу в гуртожитку. На цей раз у Петропавлівській Борщагівці. Зараз у гуртожитку знаходиться більше 150 осіб. Будівлю визнали ізолятором, студентам заборонили пересуватися з одного поверху на інший. У 6 студентів виявлено коронавірус, також захворів комендант гуртожитку.

06:15 З 4 травня італійська влада послаблює діючий у країні карантин на тлі зниження темпів приросту числа захворювань на коронавірус і смертності від нього. На цих кадрах - підготовка громадського транспорту в Мілані. Незважаючи на пом'якшення, вимоги соціального дистанціювання залишаються в силі.

Уряд розраховує, що італійці будуть користуватися велосипедами та скутерами - громадський транспорт вмістить тільки чверть від максимально можливої кількості пасажирів. За час пандемії в Італії заразилися більш 199 тис. осіб, майже 27 тис. померли, 66,6 тис. одужали.

06:00 Станом на цей час загальна кількість померлих у світі від коронавірусу становить 211 167 людей (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше смертей зафіксовано в США - 56 259 осіб, Італії - 26 977 осіб, Іспанії - 23 521 і в Франції - 23 327. У Китаї загалом - 4 637. Всього у світі 3 041 764 інфікованих.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються США (988 197), Іспанія (229 422), Італія (199 414), Франція (165 963), Німеччина (158 758) Велика Британія (158 348) та Туреччина (112 261).

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Россияне не смогли продвинуться вглубь украинской территории