"Кремлівський" Forbes: Хто допоміг Магомеду Мусаєву обдурити Америку

Кремлівський олігарх втерся в довіру до американських бізнесменів

Фото:

Америка в шоці. У жовтні Washington Post повідомляв, що одне з найстаріших, найшановніших і впливових видань США – Forbes Magazine – знаходиться в руках російського мільярдера Магомеда Мусаєва – людини з дуже сумнівною репутацією і прямими зв'язками з Кремлем.

Американский сенатор Том Коттон, конгресмени Ерік Свалвелл і Майкл Волтц підняли тривогу і попросили міністерство фінансів США розслідувати обставини продажу. На підставі матеріалів взламаних записів розмов Мусаєва, якими анонімно ділилися з пресою, українські журналісти раніше підготували відеорепортаж з докладним описом продажу Forbes Мусаєву. Оскільки в "Архіві Мусаєва" було набагато більше матеріалів, ніж на відео, ми вирішили поглянути на історію з інших ракурсів, не менш шокуючих, ніж ті, про які вже повідомляли колеги. Але давайте спочатку придивимося до Магомеда Мусаєва.

Хто такий Магомед "КЕШарік Мусаєв"?

"Мага" Мусаєв насамперед відомий своїм вдалим шлюбом. Його тестем є Рамазан Абдулатіпов – екс-віце-прем'єр Росії в уряді Віктора Черномирдіна, міністр національної політики в уряді Євгена Примакова, міністр в уряді Сергія Степашина і екс-президент Республіки Дагестан. Магомед Мусаєв також відомий тим, що понад десятиліття був генеральним директором відомого ВДНГ, великого виставкового простору в Москві. За часів "слаборозвиненого капіталізму" ВДНГ був відомий по всій Москві своїми торговими точками з продажу різної побутової техніки та комп'ютерів. Торгові площі надавалися продавцям безпосередньо Магомедом Мусаєвим.

Читайте також: Новий слід у справі Forbes: як Магомед Мусаєв має намір впливати на казахстанську політику

Як пізніше з'ясували російські правоохоронці, він брав орендну плату близько 120 доларів за кв.м, і лише 17-20 доларів з цієї суми були зафіксовані в документах. До моменту викриття афери Мусаєву, за версією слідства, вдалося "заробити" близько мільярда доларів. Від в'язниці його врятував впливовий тесть. У той час Магомед Мусаєв отримав прізвисько "КЕШарік" через те, що занадто любив "кеш".

Сонячна Каліфорнія і Кремнієва долина

Після завершення "справи" на ВДНГ Магомед Мусаєв переїхав до США і зумів перевести туди свої кошти. Російський олігарх отримав візу О1, яка нібито доступна виключно найталановитішим людям, які потрібні Америці. Він купив розкішний особняк у Сан-Франциско вартістю десятки мільйонів доларів і оголосив себе венчурним інвестором і філантропом Кремнієвої долини.

"Вся політична еліта світу збирається на мої дні народження", - хвалився він в одній зі взламаних розмов. Примітно, що Мусаєв купив маєток у Сан-Франциско у відомого місцевого бізнесмена Лаїрда Кагана, який ввів дагестанця у коло "головних людей" Кремнієвої долини та рекомендував його як надійного партнера. Мусаєв називає його близьким другом і “братом”. За словами Мусаєва, Кагану навіть було дозволено користуватися будинком після того, як він був проданий, і вони продовжували багато часу проводити разом.

Лаїрд Каган

Згідно з його офіційною біографією, Лаїрд Каган є керуючим директором і співзасновником компанії Cagan McAfee Capital Partners, LLC (наступник Cagan Capital, LLC), приватної інвестиційної фірми, яку він заснував ще в 1990 році. У 90-х роках Каган інвестував і допоміг створити 15 високотехнологічних компаній, в які було інвестовано понад 500 мільйонів доларів. Компанії Лаїрда Кагана займалися питаннями енергетики, альтернативної енергетики, охорони здоров'я, інформаційних технологій, фінансових платежів і «чистих технологій». Каган був співзасновником Evolution Petroleum Corporation, компанії, що розробляє родовища нафти і газу з використанням передових технологій.

Українські журналісти, які працюють над цією історією, надіслали Лаїрду Кагану офіційного листа з проханням розповісти про його знайомство з Магомедом Мусаєвим, продаж йому будинку, чи було йому відомо про походження готівки Мусаєва,

причини, чому він рекомендував його для американської візи О1 та їхні спільні бізнес-проекти.

Відповіді не отримали.

Джон Сміт

У Каліфорнії Мусаєв став близьким другом Джона Сміта, колишнього високопоставленого чиновника Міністерства фінансів США. За словами Мусаєва, він був тим, хто допомагав росіянину з візою О1, а також працював над тим, щоб захистити його від можливих американських і європейських санкцій. Його офіційна біографія стверджує, що Джон Е. Сміт є колишнім директором Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (скорочено - OFAC). Після 11 років на посаді топ-чиновника OFAC і трьох років на посаді його директора пан Сміт спеціалізується у сфері економічних санкцій, правозастосування та національної безпеки. Сміт стверджує, що його спеціальність – «законне» уникнення економічних і політичних санкцій і захист клієнтів у цивільних і кримінальних справах від прокурорів і регуляторів у США та інших країнах світу.

Раніше українські журналісти запитували колишнього американського чиновника про його партнерство з Магомедом Мусаєвим, коли вони зустрілися, чи допомагав Сміт Мусаєву в отриманні американської візи О1 і чи знав про походження грошей російського олігарха. Окремим питанням було про нібито "допомогу" екс-чиновника США в "упакуванні" конкурентів і опонентів Магомеда Мусаєва до санкційних списків США. Немає відповіді.

Неважко припустити, що шанованих і відомих американських чиновників і бізнесменів, згаданих Мусаєвим на його записах, російський мільярдер просто обдурив, але вони повинні були принаймні проявити належну обачність, перш ніж зануритися в дружбу з ним. Магомед Мусаєв - унікальний брехун, який вміє завойовувати довіру, впливати психологічно, переконувати, а, в деяких випадках - підкуповувати. Таким чином, перетворюючи американських партнерів і друзів на заручників своїх афер та злочинів.

Олексій Гончаренко - депутат Верховної Ради, фракція "Європейська солідарність":

"Росія продовжує інформаційну війну. Те, що Росія програла в цій війні на початку повномасштабного вторгнення, не означає, що так буде завжди. Вони також роблять висновки, намагаються посилити свій вплив, знаходять нові інструменти. Історія Forbes дуже показова, коли всесвітньо відоме видання, респектабельне, може опинитися в руках пропутінських олігархів, тобто фактично в гаманці Путіна. Бо все це і є гаманці Путіна. І тоді, звичайно, він буде використовуватися проти вільного світу задля просування свого впливу, впливу на американські вибори, впливу на вибори в інших країнах. Це все дуже серйозна загроза.

І такі «діячі» не тільки не повинні бути допущені до його покупки, але й мають опинитися під санкціями. Розуміючи, що їхня мета - інформаційна диверсія, інформаційні атаки з використанням цих інструментів, які вони придбали за брудні, криваві гроші.

Олег Дунда - депутат Верховної Ради, фракція "Слуга народу":

"Наші партнери на Заході повинні розуміти, що вони теж перебувають у стані війни. Щоб вони і їхні служби безпеки почали працювати. І ловити всіх цих агентів, ловити тих агентів впливу, які існують. З метою збереження свого інформаційного простору від злочинного впливу з боку Москви.

Таке поважне видання як Forbes може мати вплив більше, ніж 30 конгресменів США разом узяті. Західні уряди і західні демократії влаштовані таким чином, що на них найбільше впливає точка зору суспільства. Вони можуть хотіти чи ні, але президент чи конгресмен повинні слухати суспільство, бо інакше вони не будуть переобрані. І в цьому випадку той же Forbes використовується для впливу на громадську думку. А через громадську думку знизу можна впливати на дії конгресменів, дії представників влади тощо".

P.S. За інсайдерською інформацією зі Сполучених Штатів, угода про продаж глобального Forbes Магомеду Мусаєву була відкладена через увагу ЗМІ, яку вони привернули до справи, але, ймовірно, буде завершена в листопаді. Згідно з нашими джерелами, Мусаєв повністю впевнений, що все пройде гладко, і вже будує плани, коли він переїде в свій новий офіс на Мангеттені.

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Россияне не смогли продвинуться вглубь украинской территории