Прикордонники в зоні АТО п'ятий місяць не отримують обіцяних грошей

"Апостроф" розбирався, де застрягли гроші на надбавки для бійців ДПС

Військовослужбовці ще жодного разу не отримали підвищені виплати Фото: УНІАН

Українські прикордонники вже кілька місяців не отримують підвищених додаткових виплат за службу в зоні антитерористичної операції, які наприкінці минулого року обіцяв учасникам АТО президент Петро Порошенко. Про це "Апостроф" дізнався із власних джерел у Держприкордонслужбі. Видання вирішило розібратися в ситуації.

Обділили лише прикордонників

Президент Петро Порошенко в кінці 2016 року пообіцяв збільшити додаткову винагороду військовослужбовцям, які знаходяться на першій і другій лініях у зоні бойових дій на Донбасі. Так, з 1 січня 2017 року за несення служби в першій лінії оборони військові повинні отримувати додаткові 6 тис. грн, у другій лінії – 2,4 тис. грн. З другого кварталу повинен був початися другий етап підвищення – до 7,5 тис. грн і 3,5 тис. грн відповідно.

Ще в січні Держприкордонслужба офіційно повідомила, що на виконання доручення президента ініціювала збільшення грошової винагороди за участь прикордонників у АТО, і нібито адміністрація ДПС пропрацювала відповідний наказ, після підписання якого виплати мали збільшити.

Але якщо бійці Збройних сил України та Нацгвардії, які беруть участь в антитерористичній операції, з початку року отримують підвищені доплати, то військовим-прикордонникам жодного разу не дали обіцяних грошей. Один з військовослужбовців Держприкордонслужби, який побажав залишитися невідомим, розповів "Апострофу", що прикордонникам за службу в АТО досі платять за старими тарифами – тобто 4,2 тис. грн і 1,2 тис. грн за першу і другу лінії.

"Виходить, з січня виплати підняли, а нам нічого не виплачують, вірніше, виплачують по-старому. Хоча були офіційні заяви і новини про підняття суми виплат. Збройним силам виплачують, як і обіцяли, а нам ні. Ми перебуваємо з ними на другий, іноді на першій лінії і все бачимо. Нам ніхто нічого не пояснює, чому так відбувається. Не кажуть, коли виплатять. Ми нічого не знаємо", - розповів "Апострофу" прикордонник.

У зоні проведення АТО наразі знаходиться три загони прикордонників — Донецький, Луганський і Краматорський. І, як зазначив військовослужбовець, така ситуація склалася у всіх загонах. Крім того, особовий склад попередили і про те, що у Держприкордонслужби відсутні кошти на матеріальну допомогу та відпускні.

Про проблему знають, та не всі

У самому відомстві "Апострофу" підтвердили, що надбавки прикордонникам продовжують платити в колишньому розмірі.

"На цей час є така проблема, прикордонники отримують трохи менше коштів, ніж представники Нацгвардії і ВСУ, це щодо того, що стосується виплат військовослужбовцям Держприкордонслужби, які задіяні в АТО", - розповів "Апострофу" помічник голови Держприкордонслужби, прес-секретар відомства Олег Слободян.

За словами спікера ДПС, ця проблема пов'язана з тим, що наразі Міністерство фінансів не надало додаткових коштів Держприкордонслужбі. "Зараз керівництво Державної прикордонної служби активно працює з МВС та Мінфіном з приводу виділення цих коштів", - сказав Слободян.

Однак у Міністерстві внутрішніх справ, з яким Держприкордонслужба "активно працює над вирішенням проблеми, повідомили, що вони взагалі нічого про неї не чули. "На рівні міністерства ми не займаємося виплатами прикордонникам. І вони ж не в структурі МВС знаходяться, це окремий центральний орган виконавчої влади, який підпорядковується Кабміну і курується міністром внутрішніх справ, як написано в законі", - сказали "Апострофу" в прес-службі МВС.

Народні депутати з профільного парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, до яких звернувся за коментарями "Апостроф", також в основному виявилися не в курсі ситуації з виплатами прикордонникам, що служать в АТО. Так, член комітету Верховної Ради з нацбезпеки Ірина Фриз ("Блок Петра Порошенка") не змогла прокоментувати існуючу проблему і лише обіцяла перевірити, чи відповідає інформація дійсності. Втім, після спілкування з "Апострофом" народний депутат опублікувала на своїй сторінці в Facebook пост обурення несправедливим ставленням до військовослужбовців-прикордонників, у якому вказала на провину Мінфіну. "Незважаючи на пряме розпорядження президента України про встановлення надбавки і для прикордонників, які проходять службу в зоні АТО, та відповідне доручення з цього приводу прем'єр-міністра України, Міністерство фінансів вже місяць опрацьовує це питання", - написала вона.

При цьому, нагадаємо, що на дворі вже травень, а грошове забезпечення військовослужбовцям повинні були підвищити з січня. Чому міністерство лише місяць опікується цим питанням – неясно. "Апострофу" поки не вдалося отримати коментар Мінфіну. На момент випуску статті відомство не відповіло на офіційний запит видання. У міністерстві порадили звернутися до нещодавно призначеного заступника міністра фінансів Андрія Градиля (адже тільки він, як повідомили в Мінфіні, володіє інформацією щодо виплат прикордонникам), але ні від нього, ні від когось іншого в міністерстві домогтися відповіді не вийшло.

Обіцяють розібратися

Утім, розібратися з надбавками для прикордонників обіцяють вже в цьому місяці. Так, прес-секретар голови парламентського комітету з нацбезпеки Сергія Пашинського ("Народний фронт") Тетяна Блистів прогнозує, що ситуацію з виділенням бюджету для надбавок прикордонникам вдасться вирішити вже на найближчому сесійному тижні, який стартує 16 травня. У коментарі "Апострофу" прес-секретар нардепа нагадала, що нещодавно конфісковані кошти екс-президента Віктора Януковича підуть саме в Мінфін, що якраз може використовувати їх на виплати атошникам.

Секретар комітету з питань нацбезпеки, нардеп від БПП Іван Винник обіцяє, що проблема вирішиться у другій половині травня. "Там була певна невизначеність із розподілом фінансів на рівні Міністерства фінансів. Я, чесно кажучи, до кінця не знаю, у чому конкретно проблема. Крайнього знайти в цій країні надзвичайно складно. Тому я зазвичай намагаюся не приділяти багато уваги пошуку крайнього, а більше тому, як це питання вирішити. Можу сказати, що у другій половині травня ця проблема буде вирішена. Такі терміни, тому що 11 травня буде засідання Кабміну, і ми піднімемо там це питання і врегулюємо його", - поділився планами парламентарій.

У самій Держприкордонслужбі також розраховують на швидку розв'язку і навіть обіцяють погасити утворену заборгованість перед прикордонниками. "Питання, сподіваємося, буде вирішене найближчим часом. Відповідно, буде погашена заборгованість, яка на цей момент вже утворилася, і в майбутньому кошти будуть виплачуватися вчасно", - підсумував у коментарі "Апострофу" Олег Слободян.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Рассказываем о причинах подростковых самоубийств, которых сейчас в Украине стало больше - и как их остановить