Це підпал, а державі "фіолетово": що горить у Чорнобильській зоні і чи є небезпека для Києва

Антон Юхименко про поточну ситуацію у Чорнобильській зоні

Фото: Getty Images

Зараз горить практично вся Чорнобильська зона. Лісові пожежі намагалися підібратися до працюючого підприємства з підготовки радіоактивних відходів до поховання, але осередки були локалізовані. Розрізнені пожежі, які з'являються практично одночасно, свідчать про те, що хтось цілеспрямовано намагається знищити зону. Стара техніка не може впоратися з вогнем, співробітники ДСНС змушені ночувати біля машин. Але найприкріше, що державі "фіолетово" на те, що відбувається. Про це "Апострофу" розповів член Асоціації чорнобильських туроператорів і власник проекту Chernobyl Zone - Radioactive Team АНТОН ЮХИМЕНКО.

Щодо радіації. Зараз для Києва немає нічого небезпечного, оскільки в Чорнобильській зоні працює система АСКРО (автоматична система контролю радіаційної обстановки), яка веде цілодобовий, особливо в надзвичайних ситуаціях, аналіз повітря. АСКРО зараз мовчить і це говорить про те, що радіоактивні аерозолі зараз за межі Чорнобильської зони не розповсюджуються. У Києві зараз теж все гаразд. Ми своїми силами кожен день міряємо радіацію - ніяких змін не зафіксовано. У п'ятницю я особисто був у Чорнобильській зоні. Ми з великими труднощами туди пробилися, зробили заміри радіоактивного фону - змін не було.

Проблема в тому, що зараз з'являється багато недостовірних фактів, які не перевіряються. Таке відчуття, що народ не розуміє, що таке радіація і Чорнобильська зона.

Зараз реальне перевищення рівня радіації фіксується тільки на території Рудого лісу. Активне його займання почалося 13 квітня десь об 11:30. І воно майже дійшло до Прип'яті. Сьогодні частково згоріла залізнична станція Янов, згоріли деякі вагони, які були в лісі, практично згорів підлісок. Десь після 15:00 вітер змінив свій напрямок - і вогонь пішов у сторону Чорнобильської АЕС. Це зараз небезпечно для самої станції.

ПРОДОВЖЕННЯ ЧИТАЙТЕ НА РОСІЙСЬКОМОВНІЙ ВЕРСІЇ САЙТУ

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Рассказываем о причинах подростковых самоубийств, которых сейчас в Украине стало больше - и как их остановить