Складний вибір Кличко: що робити українському боксеру після відмови Ф'юрі вийти в ринг

Через поведінку суперника Володоимир Кличко вже майже рік без боксу

Володимир Кличко залишився без партнера по бою через травму Тайсона Ф'юрі, яка за словами британця вимагає мінімум 6 тижнів для відновлення Фото: EPA/UPG

23 вересня стало відомо про чергове скасування матчу-реваншу між Володимиром Кличком і Тайсоном Ф'юрі. Поєдинок повинен був відбутися 29 жовтня в Манчестері, однак тепер чи то через проблеми зі здоров'ям, чи то через депресію британця доля бою знаходиться під великим питанням. У всякому разі, 28 вересня в команді Gypsy King оголосили про те, що їх підопічний в 2016 році не має наміру виходити в ринг. Такі дії британської сторони ставлять українського боксера перед непростим вибором: іти на поводу у чинного чемпіона і знову незрозуміло скільки чекати реваншу або шукати нового суперника. Або і зовсім піти з великого боксу.

Володимир Кличко - один з найвідоміших боксерів на планеті, людина, завдяки якій багато людей у всьому світі дізналися про існування держави Україна, вже майже рік знаходиться поза великим боксом. Замість того, щоб доводити свою спроможність і намагатися повернутися на трон, з якого його 28 листопада 2015 року скинув зухвалий представник Великобританії Тайсон Ф'юрі, Кличко-молодшому доводиться підтримувати форму в тренувальних таборах. Ось вже рік він з надією готується до бою зі своїм кривдником, роздає інтерв'ю і намагається разом з членами своєї команди змусити опонента виконати свої зобов'язання і все-таки вийти на матч-реванш, негайна організація якого, нагадаємо, була прописана в контракті ще на перший бій.

Це заняття, напевно, не по душі українцеві, враховуючи його амбітність і склад характеру: Кличко звик йти до поставленої мети, долаючи всі перешкоди, проте, схоже, труднощі, з якими він зіткнувся при підготовці реваншу з Ф'юрі, стали для нього справжньою неприємною несподіванкою. Втім, у діях суперника українського боксера, який, на відміну від інших балакунів, виконав свою обіцянку і почав "очищати бокс від старих і нудних братів Кличків", є певна логіка.

Кличко - Ф'юрі: хроніка подій

Для того, щоб зрозуміти, в чому суть проблеми та в якій складній ситуації опинився зараз Кличко-молодший, необхідно відновити всю послідовність подій. Отже, 28 листопада 2015 року Кличко програв Ф'юрі за очками одноголосним рішенням суддів. Українець провів один з найгірших боїв у своїй кар'єрі. Він був не схожий на себе, і не зробив нічого, щоб не те що покарати свого опонента за нахабство і довгий язик (читай - відправити його в нокаут), але навіть щоб хоча б наблизитися до стандартного сценарію своїх перемог - де все розписано до і практично ніколи не трапляється збоїв. Іншими словами, Ф'юрі переміг дійсно заслужено.

Одразу після бою стало зрозуміло, що від успіху і визнання, які буквально звалилися боксеру з Манчестера на голову, той так просто не відмовиться, що він постарається якомога довше насолоджуватися славою, отримуючи задоволення від перемоги над одним з кращих боксерів на планеті. З цього випливало, що Ф'юрі постарається на якомога більший термін продовжити свої чемпіонські повноваження, а значить, всіма способами уникати виконання домовленостей про матч-реванш. Хоча, нагадаємо, поєдинок був призначений майже відразу ж після бою в Дюссельдорфі, і команди Кличка і Ф'юрі домовилися провести його в травні-червні 2016 року.

Між програшем Володимира і призначеної на літо датою реванш відбувся короткий, але показовий конфлікт між Ф'юрі і IBF, поясом якої британець також заволодів. Оскільки Ф'юрі відмовився захищати титул цієї організації, а менеджери не особливо намагалися домовитися, пояс у нього просто забрали. Це був перший дзвіночок для Кличка. Навіть незважаючи на те, що британець пояснював ситуацію зобов'язаннями першочергового виходу в ринг проти українця, стало зрозуміло, що з мотивацією виходу на ринг у Ф'юрі щось не так.

Ближче до призначеної дати реваншу (9 липня) боксери почали активну підготовку до бою і навіть зустрілися на прес-конференції, де Кличко в жорсткій формі покартав свого опонента за гомофобію. Здавалося, що ось-ось Володимир вийде в ринг і відновить справедливість, поверне три пояси і піде на заслужений відпочинок. Але вже в кінці червня з Великобританії прийшли неприємні для Кличка новини: Ф'юрі отримав травму і вимагає перенести бій мінімум на 6 тижнів - саме стільки йому знадобиться, щоб відновитися після ушкодження ноги. В якості доказу британець надав фото своєї посинілою стопи, яку він нібито підвернув під час пробіжки. Втім, це не завадило Тайсону всього через кілька днів засвітитися в Ніцці перед матчем Євро-2016 між Англією та Ісландією: британець пригостив фанатів різними міцними напоями більш ніж на 1000 євро, а потім танцював (з хворою ногою!) з уболівальниками під запальні речівки і пісні.

Весь час, поки йшли розмови про дату проведення реваншу, Ф'юрі неодноразово натякав, що йому дуже важко знайти мотивацію для виходу у ринг – він, мовляв, вже отримав, що хотів. Саме натяк на психологічні проблеми став для Тайсона новим методом ухиляння від повторного бою з Кличком. В кінці вересня, коли вже була визначена нова дата бою - 29 жовтня, Ф'юрі зробив черговий "хід конем", перенісши бій на невизначений термін.

Є і ще одна важлива деталь, яка може вплинути на ситуацію: британські ЗМІ припускають, що Ф'юрі приймав допінг до бою з Кличком, і повідомили, що він ігнорує антидопінгових комісарів. А в останній день вересня The Guardian шокувала ще й тим, що Ф'юрі вживав кокаїн.

Загалом, швидше за все, найближчим часом ми навряд чи побачимо двох боксерів у матчі-реванші.

Варіанти для Кличка

Кличко був би Кличка, якби не постарався підготуватися до такого повороту подій. Менеджери українця вже забронювали на 10 грудня арену в Гамбурзі і почали пошук нового суперника. Вже підвернувся і дуже непоганий варіант - британець Ентоні Джошуа. По-перше, він володіє титулом IBF, який він, у свою чергу, відібрав у американця Чарльза Мартіна (кривдника українця В'ячеслава Глазкова), по-друге, у Великобританії цей бій міг би викликати приблизно той же ажіотаж, що і матч-реванш Кличко - Вах. Крім того, у самого Ентоні, який на сьогоднішній день вважається однією з головних надій "суперхэви", на кінець листопада вже запланований бій. Так чому б не провести його трохи пізніше - 10 грудня, коли імовірно може вийти в ринг і українець? Втім, в команді Ф'юрі скептично поставилися до такого сценарію: Френк Уоррен, промоутер Gypsy Queen, заявив, що всі повідомлення про переговори Кличка і Джошуа – це не більш ніж "пил в очі".

Ще один варіант - зустріч з американцем Деонтеєм Вайлдером - іншим володарем престижного поясу WBC, яким, до речі, володів нинішній мер Києва Віталій Кличко. Цей матч міг би стати топовим в США, а для Кличка це була б гарна нагода взяти титул, якого колись не вистачало в його значній колекції. Якісь контакти з Вайлдером, звичайно, у команди Кличка вже були. Інша справа, що тут все буде залежати від ходу подальшої епопеї Кличко - Ф'юрі.

Реальний і варіант, що Кличку доведеться шукати якогось іншого суперника, а це для нього не зовсім вигідно, враховуючи загальну картину в суперважкому дивізіоні. Бій проти чергового перспективного бійця нічого не дасть українцеві в плані популярності, грошей, а головне –в плані розуміння того, наскільки закономірною була поразка від Ф'юрі і чи є ще порох у порохівницях.

Судячи з усього, зараз для Кличка головне - спробувати забути про Ф'юрі, попрощатися з амбіціями перемогти його в рингу, і почати знову рухатися вперед. Це розв'яже руки Володимиру в його подальших діях, а крім того, хто знає, можливо, і змусить Ф'юрі зустрітися з українцем. Адже такі люди, як Тайсон, залежні від уваги публіки і преси, а бій з Кличком - це відмінна можливість отримати все (та ще й заробити грошей на все життя). Іншими словами, "заборонений плід солодкий", і, напевно, Ф'юрі підсвідомо побоюється того, що про нього незабаром забудуть. І це почуття може бути навіть сильнішим, ніж страх перед перспективою втратити титули. Тим паче, що WBA і WBO вже натякають, що це може відбутися найближчим часом.

На сьогоднішній день Володимир Кличко має найдовшу паузу у своїй кар'єрі (про це боксер нагадав своїм фанатам кілька днів тому). У цій ситуації йому доведеться зробити нелегкий вибір: чи то йти на ризик (а ризикувати українець не дуже любить) і зустрічатися з сильним суперником і в разі перемоги посоромити скептиків і любителів постійно говорити про вік знаменитого боксера, чи то просто піти з боксу. В останньому випадку, якщо звинувачення Ф'юрі у вживанні заборонених препаратів перед першим боєм у Дюссельдорфі підтвердяться, Кличко навіть може розраховувати, що на пенсії він отримає назад свої чемпіонські пояси. Але все ж чомусь здається, що Кличко ще не сказав своє останнє слово в професійному боксі.

Читайте також

Арсенал - Челсі - 5:0 "червоний" рекорд у лондонському дербі

Арсенал и Челси устроили фантастическое зрелище в матче чемпионата Англии

Реал - Барселона - 3:2 матч-трилер у Ель-Класіко

В Эль-Класико Реал обыграл Барселону, дважды проигрывая по ходу матча

Манчестер Сіті - Челсі - 1:0 Мудрик і Ко програли битву за єврокубки

Манчестер Сити в тяжелейшем матче обыграл Челси и вышел в финал Кубка Англии