RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Війна проти НАТО? Навіщо Путін залякує Польщу

Кремль розуміє, що в Україні все погано і шукає альтернативи

Кремль розуміє, що в Україні все погано і шукає альтернативи Путін вирішив залякати Польщу Фото: з відкритих джерел

Російський диктатор володимир путін нещодавно влаштував віртуальну зустріч радбезу рф, де почав погрожувати Польщі і взявся розповідати свою версію історії. Наприклад, що землі полякам нібито подарував Сталін. Тільки бункерний чомусь замовчує про пакт Ріббентропа - Молотова, за якими Гітлер і Сталін Польщу розшматували. Для чого робляться такі заяви та як це може вплинути на вибори в Польщі - пояснив політтехнолог Ярослав Макітра.

Це робиться для того, щоб тримати в напрузі держави НАТО, промацати їхню реакцію на такі заяви. Можливо, в майбутньому будуть якісь провокаційні дії для того, щоб вбити клин між державами НАТО. Звичайно, не знімається з порядку денного можливий в голові путіна "поділ" України разом з Польщею. З одного боку, вони лякають поляків, а з іншого – пропонуватимуть певну "плюшку", захід України. В їхніх розмовах присутнє мислення в рамках минулого століття – путіна і його кліки. Вони в принципі всі з однієї школи КДБ.

Читайте: Злодії в овечій шкурі: чому Путін бомбить Одесу

До цього всього можна ставитися скептично, а можна цей план десь розуміти і дивитися на нього під серйозним кутом. По Україні також лунало дуже багато, як видавалося, дивних заяв до 24 лютого 2022 року. Ми бачимо на практиці зараз, що відбувається.

Інша справа – до чого призведе сама реалізація. Зараз вона до чого призвела? По суті до того, що росія почала зсередини руйнуватися, весь цей синдикат еліт. Але ж це не скасувало того, що війна продовжується, і путін може мати плани певної ескалації на Захід, щоб розʼєднати НАТО.

Тут варто також памʼятати, що не так давно була знищена військово-політична еліта Польщі, мало не всім складом. Ми знаємо про ці події з падінням літака – радянського літака, який був відремонтований на росії і сідав на російський аеродром. Йдеться про Смоленську трагедію. Росія давно тримає Польщу в напрузі. Якщо ми згадаємо початок широкомасштабного вторгнення рф в Україну, путін озвучив фразу: "Хто допомагає Україні, хто посміє втрутитися, той побачить кару, якої світ ще не бачив". Звичайно, що це слова-погрози, але ціла низка держав підтримала Україну, втрутилася в конфлікт. І в Москві можуть наважитися зробити вигляд якогось впливу, тим паче, якщо ситуація на фронті буде “сприяти”. Що я маю на увазі? Коли їм буде непросто стримувати український наступ, будуть шукати різні альтернативні варіанти як розхитати ситуацію. Росіяни можуть піти на багато кроків, які можуть сприйматися скептично. Тому Польща розгортає війська в себе на сході, це очевидно.

Читайте: Лукашенко на зустрічі з Путіним натякнув на "похід" "вагнерівців" на Польщу

Зараз можна говорити, що мета росії – втягнути Польщу в конфлікт, щоб розʼєднати НАТО, щоб країни проігнорували 5 статтю. Почекаємо кілька днів, відбудеться рада Україна-НАТО, але зараз доволі квола реакція того ж НАТО та інших міжнародних інституцій на ті обстріли, що тривають в Україні, може підштовхувати росіян до того, що такі сценарії можна розглядати. Знову ж таки, почекаємо кілька днів, яка буде реакція НАТО.

Звичайно, що в Польщі це використовуватимуть напередодні виборів. Тут треба згадати історію про Волинську різню, голосування в польському Сеймі - це абсолютно передвиборчий хід, тому що правлячій партії закидають, що вона зробила крен в бік України, а там більшість виборців - навіть крайніх правих поглядів. І перегляд історії відносин з Україною - одна з фішок правлячої партії. Зараз про це забули. Але в Польщі є свій внутрішній дискурс, тому раз по раз вони робитимуть неприємні речі для нас. Потрібно розуміти, що дуже часто це виняткового електоральні технології. Та сама історія з цими погрозами. Є заява путіна, заява Лукашенка, і на це потрібно реагувати. Це використовуватимуть для того, щоб спробувати мобілізувати власного виборця. Виборець дуже важливий, і там не все так однозначно – чи вдасться ПіС зберегти владу, чи ні.

Читайте: Переговори "по-путінськи" затягнуться на десятки років: чого хоче кремлівський диктатор

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося