RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Наздогнати чи перегнати: чому Трамп хоче збільшити ядерний арсенал США

США будуть дуже серйозно ставитися до питання зміцнення обороноздатності

США будуть дуже серйозно ставитися до питання зміцнення обороноздатності Трамп буде збільшувати кількість ядерної зброї в США Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп заявив що хоче збільшити ядерний арсенал США. Трамп розпереживався, що ‎Сполучені Штати "відстали у своїх ядерних можливостях".‎ У рамках цієї ж заяви президент США згадав про Росію і порушення нею угоди від 1987 року, яка забороняє ‎двом країнам випробування ракет малої та середньої дальності.‎ Ці питання Трамп хоче обговорити з Путіним: ‎‎"якщо та коли ми зустрінемося". На що вказують заяви Трампа про наміри збільшити ядерний арсенал США і чи вдасться Штатам виграти ці змагання озброєнь, "Апострофу" розповідає український дипломат, голова правління фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

Трамп дуже логічно поводить себе в питанні ядерної політики США. Адже розвиток збройних сил, ядерного компоненту – це один із меседжів його передвиборчої кампанії, а також одна із складових його розуміння "повернути велич Америки". Він критикував і президента Обаму, і його попередників за недостатню увагу до проблем збройних сил, за те, що американські озброєння відстають від інших країн. Тому в цьому питанні він достатньо послідовний. Але поки що незрозуміло, як і в чому конкретно це буде виражатися. Зокрема, вже є заяви від радника з безпеки Макмастера, який якраз був одним із фахівців із військових технологій, озброєнь і реформування армії. Його бачення дещо інакше. Через це, очевидно, вони йтимуть шляхом: що можливо, що прийнятно, що потрібно для Америки. Але, швидше за все, з огляду на військові приготування Китаю, війну в Україні та Сирії, Америка буде дуже серйозно ставитися до питання зміцнення обороноздатності. Частково, із цим буде пов’язана кампанія тиску на європейських партнерів з НАТО, щоб ті збільшували видатки на оборону.

Трамп згадав у своїй заяві Росію в контексті дуже давньої історії взаємних звинувачень між двома країнами. І російська сторона має чимало підстав звинувачувати Штати, скажімо, у виході з низки ключових договорів у сфері ядерного роззброєння. Зокрема, росіяни завжди були незадоволені виходом США із договору про протиракетну оборону, у них дуже складно йшли переговори зі скорочення ядерних озброєнь. Там є ціла історія взаємних звинувачень, які є абсолютно аргументованими. Процес ядерного озброєння йде не одне десятиліття. Складається він, з одного боку, з нарощування сторонами чи покращення своїх ядерних озброєнь, а з іншого боку – з розуміння того, що кількість і якість цих озброєнь становить загрозу для всього людства, і для цих країн зокрема. Тому їх треба якщо не скорочувати, то принаймні контролювати.

Звичайно, кожен президент і міністр оборони США визначає політику у сфері озброєнь. І маючи підтримку республіканців у Конгресі, зараз команда Трампа може збільшити і видатки на оборонну сферу. Кардинально, не все в їх руках. Багато залежить від дій їхніх суперників або партнерів США. Але, швидше за все, загальний рух буде спрямований на розвиток стратегічного ядерного і звичайного озброєння.

Від США слід чекати розвиток деяких систем, видів озброєння. Той же генерал Макмастер розуміє суть військових дій на Сході України і робить прогнози того, які типи озброєнь будуть потрібні США. Штати дуже серйозно сприймають можливість відставання у плані озброєнь від будь-якої іншої держави світу. У Штатів раніше не було підстав вважати Росію опонентом і серйозним суперником, але тепер їхні дії це саме реакція на дії Росії.

РФ і так має програму реформування збройних сил. Увесь світ визнає, що вона досягла успіхів і в плані радіоелектронної розвідки, і у плані кібернетичних військ, розвитку артилерійських систем, звичайних боєприпасів, стрілецької зброї. За РФ визнають суттєвий прогрес впродовж останніх 15-20 років у певних сферах. І ось тепер і США, і країни НАТО будуть намагатися бути в тонусі. США буде намагатися забезпечити собі лідерство. Штати завжди чіткі у своїй оборонній доктрині і у підходах до оборони чітко визначають завдання. Це не паритет, а намір бути сильнішими за будь-якого потенційного суперника.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною