Погляд

Сигнал для всіх: чому Трамп передумав відмовлятися від НАТО

Альянс – це серйозний зовнішньополітичний актив для США

Дональд Трамп змінив риторику щодо НАТО Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп на спільній прес-конференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом у Вашингтоні заявив, що вже не вважає НАТО застарілим. Більше того, американський лідер висловив свою повну підтримку альянсу. Дивно, адже протягом більш ніж року Трамп заявляв, що НАТО застаріле і обходиться для США надто дорого, пропонуючи замінити його альтернативною організацією, що спеціалізувалася б на боротьбі з тероризмом. Чому Трамп змінив свою риторику щодо НАТО, "Апострофу" розповідає експерт фонду "Майдан закордонних справ" Олег Білоколос.

Коли йшла передвиборча кампанія Дональда Трампа, то ми всі пам'ятаємо, що він дійсно заявляв, що НАТО – застаріла організація, і, можливо, не в інтересах США робити все для захисту країн Західної Європи. Але потім, коли він зайняв посаду і почав говорити з експертами, його позиція почала змінюватися. Думаю, що позиція Трампа і його адміністрації була вперше доволі чітко роз’яснена, коли Пенс приїхав на Мюнхенську конференцію з безпеки. Він тоді виступав і від імені Трампа. І було чітко сказано про те, що чинність не піддається сумнівам. Єдине, на чому він тоді наголошував, що країни-учасники Альянсу повинні виконувати свої зобов'язання щодо фінансування оборонних витрат. І він навіть згадав оцей саміт в Уельсі, коли якраз було ухвалене рішення про збільшення витрат. Тобто позиція почалася змінюватися вже давно. Трамп і його адміністрація розуміють: НАТО – це дуже серйозний зовнішньополітичний актив насамперед для США.

Тому відмовлятися від НАТО – це послаблювати безпосередній вплив США. Думаю, тому й була зайнята така позиція. Про фінансування оборонних витрат в принципі говорили вже давно, ще наприкінці 1990-х років почалися перші розмови про те, що лише США не повинні нести фінансовий тягар. Але на тлі того, що "холодна війна", на жаль, не завершилася, тоді такі ініціативи не зустріли в Європі належним чином. Трамп поставив питання доволі жорстко. І, наскільки я розумію, Меркель визнала необхідність збільшення фінансування, та й інші країни почали реагувати.

Звичайно, що такі заяви Трампа є певним меседжем на тлі нинішніх перипетій із Росією. Більше того, нещодавно був оприлюднений звіт Генсека НАТО за 2016 рік, де було зазначено про намір виконувати зобов'язання щодо розміщення підрозділів США, Німеччини, Канади, Великої Британії в Балтійських країнах. І також там були окреслені певні плани щодо південної частини Альянсу. Там було сказано, що створюється оперативний навчальний підрозділ, яким буде керувати Румунія. Також там була фраза щодо внесків, які зробили такі держави, як Сполучені Штати, Канада, Туреччина. Тобто це був сигнал на перспективу, який Штати вже підтвердили. Є розуміння того, що НАТО – серйозний і зовнішньополітичний, і військово-політичний актив США. Мабуть, для будь-якої адміністрації США. Тому те, що це було підтверджено Трампом – це серйозний сигнал для всіх: і для України, і для Росії.

Читайте також

Між Трампом та Байденом: чого чекати Україні від виборів у США

Во взглядах по украинскому вопросу обоих претендентов на кресло президента США имеются нюансы

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Эксперты сдержано оптимистично оценивают перспективы голосования за помощь Украине

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для Украины победа на праймериз Трампа и Байдена не сулит ничего хорошего