Погляд

Глухий кут Brexit: чи є у Великої Британії шанс полюбовно розійтися з Євросоюзом

Ілія Куса про сценарії Brexit напередодні важливого голосування у Великій Британії

Фото: GettyImages

В середу, 27 березня, Палата громад британського парламенту проведе голосування щодо різних сценаріїв у ситуації з виходом країни з Європейського Союзу. Якщо один з варіантів отримає підтримку більшості парламентарів, це може нарешті вивести Велику Британію з глухого кута Brexit. Однак досі парламент відхиляв усі можливі опції, тому найімовірнішим залишається вихід країни з ЄС без угоди. Ситуацію в коментарі "Апострофу" описав експерт "Українського інституту майбутного" Ілія Куса.

Основні варіанти під час голосування такі: вихід країни з ЄС без угоди — жорсткий Brexit, повторний референдум з поки що незрозумілим результатом і ухвалення угоди Терези Мей, яку вона уклала з ЄС. Це найбільш вірогідні варіанти, якщо взагалі можна казати про вірогідність у ситуації з Brexit.

Проблема голосування полягає в тому, що в Палаті громад немає більшості для жодного з варіантів. В цьому й полягає головна проблема і причина, чому ситуація з Брекзітом зайшла в глухий кут і викликала політичний параліч. Є фракції, які підтримують повторний референдум, є помірковані консерватори, які говорять про м'який Brexit, є радикальні консерватори, які хочуть жорсткого Брекзіту, і досі є прихильники проекту угоди, яку уклала Тереза Мей. Опозиція в особі Лейбористської партії просуває ідею повторного референдуму, але в них теж різні погляди на те, яке запитання ставити на референдумі: наприклад, скасування Брекзіту як такого чи знову просто запитання про вихід з ЄС. А від того, яке запитання буде на референдумі, залежатиме його результат. Є й прихильники просто скасування Brexit, тобто відкликання статті 50 Лісабонського договору, хоча їх дуже мало.

Тому може статися так, що голосування нічого не покажуть. Ця процедура indicative votes не є голосуванням за конкретні кроки — це перевірка, який із варіантів набере найбільшу кількість голосів. Саме його будуть розглядати передусім, але все одно голосування не є зобов'язуючим для уряду — це висловлення позиції парламенту, яку уряд може і проігнорувати.

Дивіться: Мільйон британців вийшли на вулиці через Brexit: вражаючі фото і відео

Уряд Великої Британії фактично вже розпався, оскільки партійної дисципліни там немає, міністри ледь не публічно тиснуть на Терезу Мей, щоб вона пішла у відставку. Формально уряд зберігається, бо це всім вигідно, оскільки опоненти Терези Мей, наприклад, всередині Консервативної партії не готові взяти на себе відповідальність за Brexit.

Якщо нічого не ухвалять, вихід Британії з ЄС без угоди станеться, вочевидь, 12 квітня. Якщо ж ухвалять проект угоди Терези Мей — це буде вже третя спроба, — тоді ЄС дає Британії час до 22 травня вийти з Союзу відповідно до проекту.

Схиляюся до того, що відбудеться саме вихід без угоди. Інші два варіанти, на мою думку, поки що малоймовірні. Особливо те, що за проект Терези Мей проголосують.

Читайте також

Наступ на Балтику: чи вдасться Путіну залякати НАТО

Появление информации о желании России изменить границы в Балтийском море похоже на попытку запугать страны Балтии и Северной Европы

Замах на Фіцо: чи видно у справі "кремлівський слід"

В Кремле решили обвинить Украину в покушении и поссорить Европу

За завітами Януковича: чому Грузія відвертається від Європи

Нынешнее руководство Грузии загоняет страну в глухой угол, как это в свое время сделал Янукович в Украине