RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Корисна пожежа в Сибіру: як вогонь "гасять" шамани, молитви і навіть Путін

Пожежу, яку було шкідливо гасити, тепер зупиняють молитвами

Пожежу, яку було шкідливо гасити, тепер зупиняють молитвами ФДБУ "Авіалісоохорона"

Неконтрольована потужна лісова пожежа в Росії, яка за станом на 1 серпня охопила територію розміром в 3 млн гектарів (це, на хвилиночку, розмір цілої Бельгії), нарешті стала сприйматися російською владою не як стихійне лихо сезонного характеру, а як серйозна подія, через яку може статися велика трагедія.

Цікаво, що сталося це вже тоді, коли пожежі в Сибіру стали топ-темою в світових ЗМІ і навіть президент США Дональд Трамп офіційно запропонував Володимиру Путіну руку допомоги.

"Апостроф" розповідає, як розвивалася історія з пожежами в Росії, і що не так з панікою в соцмережах.

Що відбувається в зоні пожеж

Станом на 1 серпня вогнем охоплені понад 3 млн гектарів. Цю інформацію підтвердили офіційно, хоча перші дані з такою цифрою були ще в понеділок, 29 липня. Вогнем охоплені Якутія, Красноярський край та Іркутська область, яка одночасно страждає від ... потопів. Крім цього дим від лісових пожеж досяг безлічі міст Росії і навіть Монголії. Є також думка, що заграву від пожеж незабаром можна буде спостерігати з Москви.

На боротьбу з пожежею кинуті майже 3 тисячі осіб, 390 одиниць наземної техніки і 28 повітряних суден.

Зараз же ситуація з пожежами виглядає ось так:

Пожежа в Сибіру: норма чи ні

Так, пожежі в Сибіру - це норма. І, цілком ймовірно, вони не так критичні, як вважають в мережі. Так, РБК відзначає, що з початку 2019 року до кінця липня загальна площа всіх зафіксованих лісових пожеж склала 8,82 млн га. У минулому році за цей же період - 8,4 млн га (всього за 2018 рік - 8,67 млн га).

Крім того, "безневинно" виглядає і ще один показник. Якщо зіставити поточну площу загоряння (станом на 30 липня) з офіційними даними про обсяг лісів, то ні в одному з регіонів Росії цей показник не перевищить 1%.

Що кажуть вчені

Провідний німецький фахівець по пожежам професор Йоханн Георг Гольдаммер розповів Deutsche Welle, що нинішню пожежу в Сибіру він передбачав ще в 1993 році, коли зрозумів, що у Росії в майбутньому почнуться проблеми з застарілою пожежною інфраструктурою, яка дісталася в спадщину від СРСР. Разом з тим він визнає, що питання гасити чи не гасити пожежу - занадто складне. По-перше - потрібно враховувати відсутність ресурсів, по-друге, потрібно звернутися до світової практики, яка свідчить, що гасити пожежу потрібно тоді, коли вона загрожує інфраструктурі або людям. Так, зокрема, чинять з пожежами в США.

З чого тоді почався шум в мережі і що з ним не так

Відповідь на це питання може бути простою, а може бути складною, з політичним відтінком. Епізод, який обурив всіх, стався 29 липня. До того моменту в соцмережах вже стояв гул через знищення ліс вогнем і бездіяльності пожежних. Крім того, люди масово скаржилися на важке повітря не тільки в регіонах, де горів ліс, а й у сусідів. Щоб зрозуміти масштаб, можна подивитися фото поширення диму, зроблене з космосу.

У той же час, губернатор Красноярського краю Олександр Ус заявив, що гасити лісові пожежі зараз економічно необґрунтовано і "навіть десь шкідливо".

"Справа в тому, що це звичайне природне явище, боротися з яким безглуздо, а може, навіть десь і шкідливо", - сказав Ус, додавши "ось якщо у нас взимку холодна погода і виникає заметіль, нікому ж не спадає на думку... топити айсберги... щоб у нас було тепліше".

Як результат, на чиновника обрушився шквал критики і... мемів, наприклад таких:

До руху за порятунок Сибіру від пожеж на той час вже приєдналися не тільки Greenpeace з петицією про негайний порятунок лісів, а й маса зірок, серед яких:

Лідер "Ленінграду" Сергій Шнуров

Гуморист Семен Слєпаков

Гуморист Максим Галкін

І навіть сам Леонардо ДіКапріо. Так-так.

Ну ок, а що там за політична версія? Все ті ж журналісти з РБК помітили в ситуації з пожежами цікаву тенденцію. Тема лісових пожеж співпала з ажіотажем довкола підготовки протестів в Москві проти недопуску на місцеві вибори незалежних кандидатів. Статистка показує, що пікові згадки пожеж в соцмережах збіглися з підготовкою до протесту (яка в основному також велася в соцмережах) і з самими протестами 27 липня, в результаті яких затримали 1373 осіб.

Цікаво, що ситуація на федеральних телеканалах виглядала схоже.

Також цікаво, що більшість фотографій, опублікованих в мережі, не мають нічого спільного з пожежами в Сибіру в 2019 році. Найчастіше публікують фото пожеж в Канаді, Греції та старі фото пожеж в Росії.

Що відбувається з пожежами зараз. Коротко

Пожежі визнали проблемою федерального рівня, а не місцевого. У справу втрутився Путін і наказав терміново розібратися. Губернатор, який говорив про "шкоду" гасіння, вже подякував главі Кремля за допомогу.

РПЦ проводить щоденні молебні за дощ, який зупинить пожежі і врятує ліс. Так, саме так. Кажуть, що після молитов диму в повітрі стало менше...

Разом з тим, синоптики рапортують, що дощ буде занадто слабким, щоб хоч якось вплинути на пожежі. Щось не так з молитвами, мабуть.

У МНС РФ визнали, що площа пожежі збільшилась через те, що... її не почали вчасно гасити. Дивина та й годі.

До гасіння пожеж тим часом приєдналися шамани. Ну як, приєдналися...

Роскосмос показав, як виглядає пожежа в Сибіру з космосу. Знімок від 1 серпня.

Тим часом дим від пожеж, за даними NASA, досяг США та Канади.

Путін поки не поспішає приймати руку допомоги від Трампа. Володимир Володимирович, що трапилося з Сибіром? "Він згорів..."

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію