RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Користування мобільниками у ЗСУ: на що має право командування та що заборонено

Юристи розповіли про право на користування мобільним телефоном в українській армії та чи потрібно показувати зміст повідомлень чи журналу дзвінків на вимогу командування.

Про це йдеться у роз'ясненні у Telegram-каналі Адвокат Права.

Зазначається, що насамперед у Збройних силах немає юридичної заборони на користування мобільними телефонами. Порядок користування особистою технікою встановлює командир військової частини відповідно до статті 143 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил, затвердженого Законом "Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України".

З огляду на це - командування може обмежити час користування та місця зберігання мобільних телефонів.

При цьому, командування не права вимагати від військовослужбовців показати мобільний телефон, зміст повідомлень чи журнал дзвінків. Така вимога є незаконною. Навіть обґрунтовування це "національною безпекою" не є підставою для оприлюднення особистого листування.Нацбезпека не може бути поясненням порушень прав людини, якщо такі порушення є істотними та не засновані на необхідності фактичного вирішення питань нацбезпеки.

"Все, що знаходиться на вашому мобільному телефоні, це частина вашого приватного життя, яке є недоторканним, а за порушення недоторканності приватного життя встановлено кримінальну відповідальність (стаття 182 КК України)", - йдеться у повідомленні.

Також юристи нагадають, що у разі порушення права на приватність, військові можуть звернутися до відповідної Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері. Відповідна заява ґрунтуватиметься на вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 182 Кримінального кодексу України.

Відповідно до статті 31 ККУ, кожному гарантується таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. Винятки можуть бути встановлені лише судом.

Згідно зі статтею 32 ККУ, ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.

"Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини", - наголошується у повідомленні.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні ліквідували схему закупівлі неякісного обладнання для виготовлення комплектуючих до бронетанкової техніки та запобігли збиткам на десятки мільйонів гривень.