RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Росія хоче створити "живий щит": омбудсмен про плани окупантів щодо евакуації дітей до Криму

Після підриву дамби Каховської ГЕС російські спецслужби планують вивезти українських дітей з окупованих територій та розмістити їх на літній період у таборах та базах відпочинку Криму.

Про це уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець написав у Facebook.

Читайте також: Супутникові знімки Maxar зафіксували наслідки вибуху окупантами Каховської ГЕС

Омбудсмен зазначив, що під приводом загрози постійних обстрілів, ФСБ РФ можуть реалізувати комплекс заздалегідь спланованих заходів щодо вивезення українських дітей із нових тимчасово окупованих росіянами територій України та прикордонних з Росією регіонів до Криму.

"Це планується, щоб, по-перше, створити умови для зменшення ризиків від очікуваного українського контрнаступу на кримському напрямі. По-друге, дискредитувати ЗСУ та подати Україну як "терористичну країну". В інформаційному середовищі вже поширюються проросійські наративи, ніби Україна самостійно підірвала Каховську ГЕС", - написав Лубінець.

Він наголосив, що фактичне викрадення українських дітей має виглядати як "місія порятунку". При цьому ФСБ РФ вважає, що поряд з місцями відпочинку дітей необхідно розмістити пункти управління військами, вузлові підрозділи, наприклад, ракетні чи артилерійські та облаштовані місця зосередження (відходу) російських окупаційних військ у разі просування українських військових углиб Криму.

"На думку російських спецслужб, "сусідство" дітей поруч із військовими об'єктами не дозволить або значно ускладнить українським військовим можливості вогневого ураження основних підрозділів та пунктів управління РОА, значно обмежить або пригальмує темпи просування ЗСУ по території Криму, дозволить, у разі потреби, провести провокації з масовими жертвами та дискредитувати ЗСУ перед світовою спільнотою.У Держдумі РФ вже ініційовано відповідне звернення до уряду про організацію евакуації дітей з прикордонних з Україною регіонів у літні табори та інші заклади на території АР Крим", - додав омбудсмен.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, що на тлі теракту РФ на Каховській ГЕС в ООН відзначали день російської мови.

Вас також може зацікавити:

У Херсонській області люди ночували на дахах будинків через потоп викликаний підривом Каховської ГЕС

У мережі назвали імена окупантів, які влаштували теракт на Каховській ГЕС

Нова Каховка йде під воду: з'явилися нові відео з окупованого міста