RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Грант замінили кредитом: як Україна віддаватиме борги Америці

Україна в рамках великого пакета допомоги, який схвалив американський Конгрес, отримає пряму бюджетну допомогу у розмірі 7,85 мільярда доларів, яка оформлена у вигляді кредиту.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Допомога від США для України: Байден каже про лідерство, а у Росії істерика

Нагадаємо, загальний розмір пакета, що виділяється нашій країні США, становить 60,84 мільярда доларів, і левова частка цієї суми – це військова допомога.

Безпосередньо економічна допомога становитиме 9,5 мільярда доларів, з яких пряма бюджетна допомога – 7,85 мільярда доларів.

Крім того, 1,57 мільярда доларів - це "інші види економічної допомоги". За словами керівника аналітичного напряму мережі "АНТС" Іллі Несходовського, в основному ці кошти підуть на відновлення енергооб'єктів, які були пошкоджені або зруйновані внаслідок російських ракетних обстрілів.

Фінансова допомога буде надана нам не як грант, а як кредит. За словами Іллі Несходовського, це задоволення претензій республіканців, які обурювалися тим, що європейці дають Україні кредити, а США надають безоплатну допомогу.

Втім, президент США після листопада 2024 року за згодою Конгресу може списати половину заборгованості за цим кредитом, а після 1 січня 2026 року – взагалі весь борг за ним.

Виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук вважає, що насправді у США реально ніхто не сподівається на повернення цього кредиту.

"Отримати назад ці гроші від нас вони зможуть ще нескоро, а тому це виглядає як якийсь політичний маневр, - сказав експерт виданню. - І я не думаю, що передбачалося, що за будь-яких умов ми щось віддаватимемо. Схоже, що від самого початку передбачалося, що ці гроші списуватимуться".

Ілля Несходовський також вважає, що від нас не будуть вимагати повертати гроші за цією позикою: "Думаю, з ймовірністю 90% його спишуть. Хоча американська політика дещо непередбачувана".

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Не тільки зброя: на що підуть гроші із США

  • Вас також може зацікавити:

Коли Україна отримає перший транш допомоги США: названо дату

Південна Корея надасть Україні понад 2 млрд доларів: на що підуть гроші

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець