RU  UA

Неділя, 2 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 червня

1 червня

31 травня

Всі новини

Пацієнт швидше живий, ніж мертвий: три дієвих способи, щоб врятувати українську енергетику

Для подолання дефіциту електроенергії, який виник через російські атаки на енергетичну інфраструктуру, Україна має до нового опалювального сезону відремонтувати якомога більше енергооб’єктів, забезпечити імпорт електрики з Європейського Союзу та встановити по всій країні декілька сотень малих електростанцій.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"Потрібно збільшити ліміт імпорту електричної енергії з Європейського Союзу з 1,7 гігавата (існуючий на сьогодні ліміт) до 2,5 гігавата. Це найшвидший та найнадійніший спосіб (подолати дефіцит електроенергії)", - сказав виданню директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Що стосується пошкоджених внаслідок російських обстрілів енергетичних об’єктів, то відновити в повному обсязі їх не вдасться, впевнений керівник спеціальних проєктів науково-технічного центру "Псіхєя" Геннадій Рябцев.

"Але навіть якби і була така можливість, у нас немає обладнання для того, щоб його поставити (на пошкоджених об'єктах)", - додав експерт у розмові з "Апострофом".

Читайте також: І світить, і гріє: чи чекати в Україні бум сонячної енергетики і що не так вже зараз

Втім, за словами президента центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайла Гончара, є надія на те, що Литва, Німеччина та деякі інші країни передадуть нам обладнання з їхніх зупинених теплоелектростанцій (ТЕС) та теплоелектроцентралей (ТЕЦ).

"Мені здається, що це саме те, що гіпотетично можна буде встигнути зробити до наступного опалювального сезону", - сказав він у розмові з виданням.

Окрім цього, за словами Геннадія Рябцева, на рівні держави має бути прийнято рішення про розгортання по всій країні близько 300 малих електростанцій потужністю від 5 до 30 мегаватів кожен.

Йдеться переважно про газопоршневі та газотурбінні електростанції, а також когенераційні установки, додає Володимир Омельченко.

Ці малі електростанції потрібно об'єднувати в малі мережі, які, своєю чергою, мають бути приєднані до об'єднаної енергетичної системи України, каже Геннадій Рябцев.

"Є дві мети - вийти на самозабезпечення якомога більшої кількості об'єктів та розвантажити об'єднану енергосистему і дозволити їй використовувати надлишки", - резюмував експерт.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Енергетика у дефіциті: чи існує технологія з розв'язання проблеми

  • Вас може зацікавити:

Відновлення триватиме місяцями, українці влітку можуть залишитися без світла

Втрачено майже половину генерації електрики: енергетики оцінили шкоду від обстрілів

Чи буде підвищення тарифів після атак росіян: відповідь Міненерго