RU  UA  EN

Неділя, 8 вересня
  • НБУ:USD 40.70
  • НБУ:EUR 44.95
НБУ:USD  40.70
Суспільство

Новини

Аномальна спека чи зливи з грозами: яке погоду прогнозують синоптики на літо-2024

Весна здивувала українців спершу "літнім" квітнем, а потім травнем з морозами, проте синоптики прогнозують тепле літо – подекуди показники будуть вищими за норму.

Про це повідомила кандидатка географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАН України, Віра Балабух, інформує "Уніан".

За її словами, чіткі прогнози щодо погоди влітку наразі давати зарано, проте дещо уже можна сказати.

"Якщо говорити про червень, то взагалі, відповідно до тих прогнозів, які зараз уже є, які дають основні світові кліматичні центри, очікується, що червень в Україні може бути на один-два градуси вищий за норму. При цьому найбільш аномальною температура може бути на заході України, а також на південному сході", - наголосила синоптикиня, додавши, що у червні дуже імовірний дефіцит опадів на всій території України.

За прогнозами Віри Балабух, зважаючи на розрахунки відомі вже зараз, які робляться для кожного місяця та для сезону загалом, та з огляду на прогнозовані аномалії, в липні температура може бути вищою на два градуси за кліматичну норму.

Читайте також: В Україну вже йде потепління: де в четвер пригріє, а де пройдуть дощі

"Якщо загалом у нас липень на більшості території України є найспекотнішим місяцем, - саме протягом цього періоду спостерігаються найвищі температури, і якщо ми очікуємо, що середня за місяць температура повітря може бути на два градуси вищою за норму, то можна припустити, що й у цьому році липень, можливо, десь перша половина серпня можуть мати найвищі температури повітря", - пояснила експертка.

На запитання щодо можливих пилових бур влітку чи якихось інших природних аномалій жінка відповіла, що таке прогнозувати ще зарано. Проте зауважила, що саме пилові бурі влітку не утворюються.

"Переважно це явище формується на початку весни, коли… відзначається досить тривала посуха і сильні вітри. І саме наявність сильного вітру, посухи і великих площ виораної землі можуть призводити до того, що можуть утворюватися пилові бурі на нашій території", - пояснила вона.

Віра Балабух додала, що для літа характерні конвективні явища.

"Це явища, які пов’язані із досить високою температурою і наявністю вологи в повітрі. Це зливи, це град, шквал, місцями – смерчі. Тому не виняток, що і в цьому році такі ж явища на території України спостерігатимуться. Грози також", - резюмувала синоптикиня, додавши, що в цілому літо очікується тепле, але не спекотне, без значних аномально високих температур.

Раніше ми публікували календар погоди у Києві до середини червня.

Вас може зацікавити:

Найромантичніша пора року: яку погоду чекати у травні

Україну зачеплять грози в травні: дати і карта погоди

Дощів у Києві буде багато: календар погоди до початку червня