Через контрастну температуру та тривалі заморозки у квітні-травні, урожай кісточкових в Україні цьогоріч на 60% менший. Цим пояснюються високі ціни на вишні, сливу, абрикоси, персики.
Про це пише “Апостроф” у статті “Холодна весна-2025: яких цін на продукти очікувати влітку”.
Весняні заморозки під час цвітіння кісточкових культур призвели до значних втрат урожаю плодів. Крім того, на формування цін на плодоовочеві істотно впливають обсяги постачання, вартість зберігання та транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників, а також ціни на пальне, каже головна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Інна Сало.
Так, середня ціна на сливу - 207 грн/кг, на абрикос - 250 грн/кг, на вишню - 207 грн/кг. Очікувати їх суттєвого здешевлення не варто, кажуть експерти. А от яблука зараз дешевші - 85,2 - 89,9 грн/кг. Експерти прогнозують зниження цін на них, а також на суницю. “Очікується, що з розширенням пропозиції яблук за рахунок вітчизняного виробництва у кінці серпня та вересні ціни на плодові помітно знизяться. Це, звісно, залежатиме від погодних умов, обсягів постачання та логістики, - розповідає Інна Сало. - Також упродовж червня, у пік сезону продаж суниці, з розширенням пропозиції ціна може знизитися до 100 грн/кг".
Раніше ми писали, як швидко НБУ може "прив'язати" гривню до євро, і як це вплине на пересічних українців.