Експерт розповів, як Коломойський може створити штучний дефіцит цементу

Олігарх Ігор Коломойський планує придбати компанію "ХайдельбергЦемент", яка володіє трьома цементними заводами в Україні.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише відомий експерт у сфері енергетики Дмитро Марунич.

"Ігор Мазепа купує для свого давнього партнера і клієнта Ігоря Коломойського компанію "ХайдельбергЦемент". Акції купуються інвесткомпанією Мазепи Concorde Capital на кіпрську компанію Overin Limited, створену в 2016 році. Дочка світового гіганта HeidelbergCement AG володіє в Україні трьома цементними заводами - "Криворізький", "Кам’янський" та "Амвросіївський", - уточнює експерт.

Він зазначив, що таке придбання може викликати здивування, оскільки раніше Ігор Коломойський не цікавився конкурентним бізнесом.

"Навіщо Коломойському цементні заводи? Ніколи раніше в олігарха не виникало бажання виходити на конкурентний ринок і будувати бізнес, не пов'язаний зі схемами. І в банківській сфері, і в феросплавному бізнесі, і в авіації, і в енергетиці Коломойський, як правило, робив ставку на преференції з боку держави, монопольне становище, можливість уникати сплати податків", - пише Марунич.

При цьому експерт підкреслює, що повсюдне будівництво бетонних доріг - це коштовна і небезпечна затія, оскільки вимагає куди більше тимчасових і фінансових витрат, ніж асфальтобетонних. Саме тому бетонні дороги можуть дозволити собі тільки найбагатші країни. Крім того, зазначає Марунич, якщо Україна перейде на масштабне будівництво бетонних доріг, це призведе до різкого зростання вартості цементу, який відразу ж стане дефіцитним товаром.

"Саме на штучний дефіцит, схоже, робить розрахунок Коломойський. Ні в кого немає сумнівів, що в разі обрання Зеленського левова частка замовлень на будівництво доріг дуже швидко виявиться у автодорожньої компанії головного "укропівца" Олександра Шевченко. А цемент для виробництва бетону забезпечать заводи Коломойського", - підсумував Дмитро Марунич.

Раніше, у липні 2018 року підприємство "Дніпроазот" Ігоря Коломойського відмовилося поставляти водоканалам хлор, наполягаючи на підвищенні цін.