Митний пульс: активісти запустили проект по поліпшенню митних сервісів

Активісти, експедитори та брокери об'єдналися для ефективного реагування на порушення та боротьбу з корупційними схемами на митниці, які приносять багатомільйонні збитки державі, створивши громадську ініціативу "Митний пульс", мається на увазі, що вона буде захищати права білого бізнесу і співпрацювати з ДФС для поліпшення роботи митних сервісів.

Про це під час конференції в ІА УНІАН заявила Вікторія Пікшрене, представник ТОВ "Макотрейдінг", компанії, що надає митно-брокерські та експедиторські послуги.

Активісти заявляють, що митний сервіс "Пульс" працює неефективно і не вирішує питань, з якими брокери і експедитори звертаються до ДФС, а митна система АСАУР (Автоматизована система аналізу та управління ризиками) часто використовується "в ручному режимі" чиновниками не для наповнення бюджету, а для тиску на бізнес і вимагання хабарів.

Проект буде домагатися вирішення системних проблем і конкретних питань, а також сприяти поліпшенню комунікації бізнесу і ГФС.

"Існуючий митний сервіс “Пульс” було створено з метою вирішення проблеми щодо поводження хоча б протягом доби. На жаль, зараз сервіс працює не так. Нам є з чим порівнювати - раніше при зверненні до "Пульсу" заявник отримував оперативну відповідь, рішення проблеми . Чому це вже не так, це робиться навмисно або через некомпетентність, сказати важко. Тому ми зібрали ініціативну групу, створили сторінку на Facebook, де кожен може залишити скаргу, описати ситуацію, з якою зіткнувся при оформленні. Будемо робити все можливе, щоб імпортери і брокери отримували відповіді та рішення проблем", - розповіла Вікторія Пікшрене.

Активісти також повідомили, що після проведення попереджувальної акції біля Державної фіскальної служби, Міністерства фінансів та Офісу президента з вимогами втрутитися в ситуацію з корупцією на Одеській митниці, вони отримали запрошення від керівництва ДФС на спільну нараду 18 липня. Там активісти представлять свої пропозиції щодо поліпшення роботи митних служб і сервісів.

"Тільки при співробітництві в рамках робочої групи бізнесу і митних служб ми зможемо домогтися якогось загального результату, у імпортерів, брокерів, експедиторів буде можливість отримувати зворотний зв'язок, адже це загальна проблема", - заявила Вікторія.

Однак після проведення акцій, за інформацією активістів, розпочалася нарада керівництва митниці, на якому митникам була поставлена задача швидко скласти протоколи, знайти хоч якісь порушення проти "Макотрейдінг", компанії, яку представляє Вікторія. Ініціатором проведення такої наради був сам в.о. глави ДФС Олександр Власов.

"У мене є прохання і пропозиція до керівництва митниці: займатися реформуванням митних органів. Ми хочемо внести пропозиції в систему, яка на думку бізнесу працює нерезультативно. Хочу сказати інспекторам, які виконують такі команди - керівництво зміниться, а судові справи проти такого свавілля будуть саме на вас. Не виконуйте незаконних наказів, не йдіть на порушення!" - зазначила Пікшрене.

15 липня, активісти провели попереджувальні акції під стінами Державної фіскальної служби, Міністерства фінансів та Офісу президента з вимогами втрутитися в ситуацію з корупцією на Одеській митниці і покарати чиновників-корупціонерів, і передали керівництву ДФСзвернення з фактами порушень і описом корупційних схем чиновників.