RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У рідному місті Зеленського роботу можуть втратити 50 тисяч осіб: експерт попередив про небезпеку правок до Податкового кодексу

Пропоновані зміни до Податкового кодексу України щодо збільшення вартості видобутку руди та її переробки стануть вкрай болючим ударом для економіки України - підприємства не витримають навантаження і не зможуть платити ще мільярди гривень. У зв'язку з цим очікується закриття гірничодобувних підприємств у Кривому Розі.

Про це заявив "24 каналу" голова Федерації металургів України Сергій Біленький.

За словами Біленького, кількість втрачених робочих місць в Кривому Розі може скласти близько 50 тисяч осіб.

"У нас в гірничо-збагачувальних комбінатах дають роботу великій кількості людей, які працюють в суміжних галузях, виконують сервісні та підрядні функції на цих підприємствах. Ми оцінюємо, що в Кривому Розі - рідному місті президента Володимира Зеленського, роботу можуть втратити близько 50 тисяч осіб", - заявив Біленький.

За словами Біленького, в результаті реалізації змін, пропонованих законопроектом 1210 навантаження на гірничодобувні підприємства складе додаткові 13 млрд гривень на рік.

"Додаткові витрати наших підприємств складуть близько 13 мільярдів гривень на рік. Міжнародні рейтингові агентства кажуть, що ми входимо в період світової кризи на сировинних ринках. Не пізніше, ніж в 2020 році, це буде і дуже відчутний етап. Ми це проходили багато разів, ціни на залізорудну сировину вже пішли вниз. Ще місяць тому ми мали ціни, які доходили до 118 доларів за тонну, вже 80. При 70 доларах за тонну ми втрачаємо ринок Китаю", - повідомив Біленький.

Крім того, глава федерації заявив, що сподівається, що влада не допустить прийняття даного закону.

"Сподіваємося, що народні депутати і президент звернуть увагу на ті новації, які пропонуються і не допустять ухвалення цього законопроекту в тому вигляді, як ми бачимо на сайті Верховної Ради. Це великі додаткові витрати для білого бізнесу, який платить білі зарплати. До речі, зарплати на гірничорудних підприємствах України вкрай конкурентоспроможні. Це середня зарплата понад 20 тисяч гривень. Якщо середня зарплата більше 20 тисяч, то висококваліфіковані працівники навіть на робітничі професії вже заробляють значно більше. Якщо згадати проблему, яка є в українській промисловості, це проблема трудової міграції в країни ЄС, Польщу, то все, що зроблено за останні роки власниками підприємств разом з профспілками, щоб дати людям гідну зарплату, як вони мали в 2013 році. Потім у нас були дуже серйозні проблеми як в країні, так і в області, як усім відомо, пов'язані з військовими діями, з втратою територій і підприємств, порушенням логістичних ланцюгів, ми мали значну інфляцію, девальвацію гривні, і люди втратили в реальних доходи. Зараз ми повернулися хоча б на той рівень, навіть його перевищили, 2013 року. Якщо зараз нам знову доведеться 13 мільярдів гривень на рік знаходити, щоб компенсувати ті втрати по рентній платі - це буде дуже відчутний етап", - резюмував Біленький.