RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Дві фабрики нібито не існують: в агрохолдингу "Авангард" висловилися про заяви правоохоронців

Співробітники агрохолдингу "Авангард" здивовані заявами прокуратури та НАБУ, що дві птахофабрики, що що входять до його складу, нібито не існують, і сподіваються на розумне вирішення ситуації. Йдеться про дві найбільші в Євразії птахокомплекси з виробництва яєць повного циклу - "Авіс" в Хмельницькій області та "Чорнобаївське" в Херсонській області.

Як повідомив УНІАН директор фабрики "Авіс" Микола Лактіонов, підприємство працює в штатному режимі, співробітниками є 600 осіб, серед яких є фахівці з вищою освітою, ветеринари, технологи та інженери.

"Будівництво почалося в 2008 році, в 2009 році ми запустили першу промзону, а в 2013 році будівництво закінчилося, і фабрика запрацювала на повну потужність. Виробничі потужності "Авіс" - це зона вирощування молодняка на 2,63 млн поголів'я і 5,2 млн курей-несучок, з проектною потужністю виробництва 1,6 млрд яєць на рік", - сказав він.

За словами Лактіонова, компанія вирощує зернові і виробляє корми на своєму комбікормовому заводі. Продукція з фабрик "Авангарду" надходить в мережі супермаркетів, на експорт. Компанія отримала дозвіл на поставку яєць в 22 країни, серед них ОАЕ, Сінгапур, Гонконг, Саудівська Аравія, Азербайджан, Туреччина і ін.

Головний державний інспектор ветеринарної лікар "Авіс" Наталія Ткачук зазначила, що щодня на фабриці проводиться огляд птахів і графік щеплень, а співробітники проходять строгий санітарний контроль.

"Ми не допускаємо на підприємство людей, не пов'язаних з виробництвом. Фабрика працює в закритому режимі, співробітники працюють в спецодязі, заповнюють журнал здоров'я. Ми використовуємо сучасні вакцини, які виробляють довічний імунітет у курей, щоб запобігти спалаху захворювань", - сказала вона.

Співробітники підприємства вважають, що робота фабрик - питання не тільки харчової безпеки України, а й підтримки економіки регіонів.

"Ми були здивовані підозрами правоохоронців, що фабрики ніби не існують, тому що це одні з найбільших профільних виробництв в Євразії. Це основа харчової безпеки країни, вони насичують ринок якісним продуктом і грають ключову роль для економіки регіонів. Це мільйонні податки, роботодавець, який платить гідні зарплати і можливість для молоді з профільною освітою залишатися в Україні"- повідомив керівник відділу зв'язків з громадськістю агрохолдингу "Авангард" Євген Манженко.

Раніше групи компаній "Авангард" і "Укрлендфармінг" звернулися до президента про те, що НАБУ і Генпрокуратура "не бачать" фабрик в Херсонській і Хмельницькій областях і чинять на холдинг тиск.

У грудні 2019 року за зверненням НАБУ Офіс генпрокурора відновив справи проти "Авангард", які розслідувало НАБУ і які були закриті більше двох років тому. У правоохоронців виникли підозри, що птахофабрики не були побудовані.

Холдинг "Авангард" (Avangard) - одна з найбільших агропромислових груп України, її компанії спеціалізуються на виробництві курячих яєць і продуктів яєчної переробки. Компанія входить до складу найбільшого за розміром земельного банку в Україні агрохолдингу "Укрлендфармінг". Запуск птахокомплексів "Авіс" і "Чорнобаївське" відбувся в 2013 році. Фабрики мають потужність по утриманню 11,2 млн голів курей-несучок і по виробництву 3,5 млрд штук яєць на рік. Частка "Авангарду" в промвиробництво яєць в Україні дорівнює 30%, яєчних продуктів - 70%.