RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Одеський припортовий завод готують до "тіньової" приватизації - експерт

Одеський припортовий завод готують до банкрутства і до наступної "тіньової" приватизації. Приватизувати за уявні борги буде компанія "АгроГазТрейдінг ", яка сама боргує ОПЗ до 100 млн грн.

Про це в Facebook повідомив політолог Андрій Золотарьов.

Як зазначає Золотарьов, на 22 червня заплановано загальні збори акціонерів Одеського припортового заводу. Одне з головних питань, винесених на нього, - рішення про згоду на вчинення Товариством протягом року значних правочинів на суму до 10 млрд грн. Іншими словами, Правління ОПЗ отримає можливість самостійно укладати великі угоди.

"Схема банкрутства і "тіньової" приватизації в деталях поки не відома. Зрозумілий перший пункт: висновок різних контрактів ОПЗ з АГТ (компанія АгроГазТрейдінг, у якої ексклюзивний контракт з заводом на поставку давальницької сировини) на істотні суми, внаслідок чого у підприємства утворюється (по принаймні, на папері) величезний борг - обмежує тільки рішення по 10 млрд грн. Далі - справа техніки і фантазії: суди, Фонд держмайна", - говорить Золотарьов.

За словами Андрія Золотарьова, підприємство АгроГазТрейдінг, яке має ексклюзивний контракт з заводом на поставку давальницької сировини, і за інформацією ЗМІ, заборгувало заводу 100 млн грн, вже заявляло про бажання приватизувати ОПЗ.

"Ми стежимо за руками. Менеджмент підприємства отримав можливість укладати угоди на 10 млрд грн - трохи менше 400 млн доларів. Сам завод оцінюється в 350 млн дол. З урахуванням 300 млн дол боргу, його ринкова вартість, за оцінками, 50 млн доларів. Тепер порівняємо: 400 і 50 млн доларів", - відзначає Золотарьов.

Золотарьов звертає увагу, що на даний момент рентабельність давальницької переробки, по якій працює підприємство, перевищує 1200% річних.

"До речі, Фонд держмайна як мовчав, так і мовчить. Тим часом підприємство спливає з рук держави, а по дорозі на ньому ще й заробляють", - резюмує експерт.

Раніше в ЗМІ повідомляли, що за оцінками фахівців, Одеський припортовий завод щомісяця недоотримує 7 млн дол прибутку, що відбувається через сумнівних схем продовження контрактів з компанією "АгроГазТрейдінг".