RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Центренерго почало купувати вугілля за формулою Роттердам +

Державна енергогенеруюча компанія Центренерго почала купувати українське вугілля для своїх теплоелектростанцій за ціною, яка визначається формулою Роттердам +.

Про це повідомляє Міністерство енергетики.

Міненерго за дорученням президента України Володимира Зеленського завершило медіацію між представниками вугледобувних підприємств і ПАТ "Центренерго". Результатом складних переговорів стало укладення контракту про відновлення поставок українського вугілля на ТЕС державної генеруючої компанії ВАТ "Центренерго".

"Міністерство енергетики в межах своїх повноважень доклало максимум зусиль до відновлення роботи українських шахтарів. Ми очікуємо запуск великих вугледобувних об'єднань уже з понеділка. Поточна ситуація ще раз переконала нас у необхідності комплексного і системного вирішення проблем енергетичної галузі", - прокоментувала досягнуті угоди в.о . Міністра енергетики Ольга Буславець.

За її словами, подальші зусилля міністерства будуть направлені на доопрацювання діючої моделі ринку електроенергії, викривлення якої привели до кризи, в тому числі, для вітчизняних гірників.

У свою чергу генеральний директор ДТЕК Енерго Дмитро Сахарук 10 липня в ефірі програми "Свобода Слова" повідомив, що "Центренерго" буде купувати українське вугілля без посередників за ціною, яка визначається за формулою Роттердам +.

"В результаті довгих, складних переговорів, за посередництва Офісу Президента і Міністерства енергетики, 10 липня був підписаний договір на поставку українського вугілля на українські теплоелектростанції Центренерго. За ціною, яка транспарентная, без корупції і показує, що шахтарі можуть заробляти гроші в Україні. Ціна , по якій буде поставлятися вугілля, буде прив'язана до імпортного паритету (Роттердам +)", - сказав Сахарук.

При цьому він додав, що дане визначення ціни вугілля в Україні є найвигіднішим для Центренерго, оскільки пропозиція на 20% дешевше вугілля державних шахт, і на 10% дешевше за газ.

"Я радий, що сьогодні перемогла історична справедливість. Підтверджено, що ціна на вугілля, яка була порахована за формулою Роттердам + і яка зафіксована в контракті з Центренерго, є найбільш справедливою і європейською ціною за вугілля", - зазначив Сахарук.

Нагадаємо, влітку 2019 року в держкомпанії "Центренерго" був призначений новий менеджмент, який пов'язують з групою "Приват" Ігоря Коломойського. За підсумками минулого року збитки держкомпанії склали 2,5 млрд гривень, в 2018 вона була прибутковою (1,4 млрд гривень).

Після зміни менеджменту з серпня "Центренерго" переорієнтувалася з вугілля держшахт на вугілля з Росії, який закуповувався через посередників, близьких до Коломойського.

На початку травня під час наради в Мінекоенерго в.о. міністра Ольга Буславець розкритикувала "Центренерго" за відмову від закупівлі вугілля державних шахт, борги перед шахтарями і початок закупівель природного газу в компанії "Юнайтед Енерджі", близької до олігарха Ігоря Коломойського, яка стала найбільшим імпортером електроенергії з Росії після так званої "поправки Геруса" по відкриттю прямих поставок з РФ.

17 червня поточного року Кабмін визначив пріоритетним використання вугілля вітчизняного виробництва при виробництві електричної енергії на українських теплоелектростанціях, зокрема компанії "Центренерго". Тоді прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що тепер державне "Центренерго" буде активно закуповувати вугілля з державних шахт.

Нагадаємо, формула "Роттердам +" діяла для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозної вартості електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 років. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен для всього вугілля.

Формула була скасована 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля і електроенергії для промисловців зросла. Член комітету ВР з питань енергетики та ЖКГ Михайло Волинець стверджував, що завдяки дії формули "Роттердам +" шахтарі додатково отримали 10 млрд грн.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес
Теги: