RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Баканов за спиною у Зеленського грає в гру Коломойського, - думка

В рамках кримінального провадження стосовно більше 10 компаній українського бізнесмена в сфері альтернативної енергетики Ігоря Тинного СБУ вимагало надати документи про їх господарську діяльність за період в 10 років. Відповідь тільки по двом компаніям займає близько 500 сторінок.

Про це власник активів "зеленої енергетики" Тинний розповів журналістам.

Спочатку запити СБУ стосувалися двох компаній підприємця - "Акванова Гідроресурс" і "Інтеренерджі".

"Ми отримали запити по двом компаніям, які займаються сонячною енергетикою. Надали 500 сторінок документів, які розвіюють повністю все (підозри СБУ, -ред)", - розповів Тинний.

Після прийшли запити ще відносно 9 підприємств.

"А тепер ще по 9-ти компаніях прийшли аналогічні як під копірку запити. Суть цих запитів наступна - покажіть всю свою господарську діяльність за 10 останніх років, як ви будувалися, всі договори, всі накладні, тобто все чим займалися компанії 10 років" , - уточнив бізнесмен.

Запити прийшли на підставі того, що відкрито було кримінальне провадження за заявою якогось громадянина Драника.

Справу внесли до Реєстру у відомстві Венедиктової за двома статтями: ст. 212 (податки) і ст. 258 з формулюванням - можливе! фінансування тероризму.

Досвідчені юристи пояснюють, що це далеко не випадковість, а скоріше цілеспрямована спроба тиску, яку принципово важливо координувати саме зі стін СБУ. А можливо це лише за наявності "терористичної" статті, що передбачає перебування під слідством спецслужби.

"При розслідуванні суто податкових злочинів дуже важко отримати дозволи, санкції слідчих суддів на проведення певних негласних слідчих дій. Тобто не кожен суддя дасть дозвіл на обшук за частиною першою ст. 212 - злочин не тяжкий.

Але щоб додати тяжкості злочину, отримати потрібні дозволи на слідчі дії і ще й перетягнути справу під свою юрисдикцію існує безпрограшний варіант - приписка з трьох слів "можливе фінансування тероризму", - пояснює юрист Юрій Демченко.

Одна з версій того, що відбувається, до якої схиляється і сам підприємець Тинний, - "бажання помсти" з боку Баканова за втрачений 10 років тому контроль над малими ГЕС.

У 2009 Тинний викупив їх на держаукціоні, чим позбавив сімейні компанії самого Баканова і його дружини можливості орендувати ці ж ГЕС за смішною ціною в розмірі близько 26 тис. євро в рік.

Друга версія, полягає в тому, що Баканов "грає" в інтересах олігарха Ігоря Коломойського, який сьогодні блокує прийняття законопроекту по зеленій енергетиці.

При чому гра Баканова, судячи з усього, відбувається за спиною у презедента Володимира Зеленського.

Мова про урядовий проект ЗУ №3658, який писало Міненерго в діалозі з представниками і інвесторами альтернативної енергетики. Мета документа - дозволити енергетичну кризу в Україні і зберегти інвестиційний клімат.

Але, за весь минулий тиждень, законопроект так і не змогли розглянути в Раді, Його заблокували 1300 правками депутати «з орбіти» Коломойського.

"Депутати за квотами Пінчука і Коломойського зареєстрували понад тисячу триста поправок до законопроекту про погіршення умов інвестування в ВДЕ. Погіршення такого масштабу - щоб інвестори розорилися. Паралельно з цим ... нардеп Палиця (Ігор Палиця, депутат від групи" За майбутнє ", - ред.) прямо з телеекрану натякає, що тим, хто буде розорятися доведеться продати бізнес тим, у кого є гроші. А у кого вони в Україні є? Правильно! у тих хто роками грабує "Укрнафту", "Енергоатом", "Центренерго" , державні вугільні шахти і так далі ", - заявив з цього приводу Тинний від імені Української асоціації відновлюваної енергетики.

Таким чином, поки Коломойський намагається не допустити дозволу енергетичної кризи в Україні, Баканов в інтересах олігарха блокує роботу компаній-власників найпривабливіших "зелених" енергетичних активів.

Варто додати, що екс-глава НКРЕКУ Дмитро Вовк у своєму Facebook опублікував посилання на новину про те, що нібито нардеп від "Слуги народу" Андрій Герус обговорював з нардепом від групи "За майбутнє" Ігорем Палицею, якого в ЗМІ пов'язують з Коломойським , поправку до законопроекту про зниження зеленого тарифу на 40-50%.

Інвестори заявляли, що прийняття рішень, не погоджених в меморандумі з урядом, змусить їх звертатися до міжнародних арбітражів.

За підрахунками Центру Разумкова, загальна сума збитків для України в арбітражах може досягати 250 млрд грн.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес
Теги: