RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Журналісти розповіли, як екс-керівники АМКУ створили "тютюнову кризу" в Україні

Екс-глава АМКУ намагався заблокувати рахунки найбільших платників податків іноземних інвесторів в Україні. Суди між тютюновими компаніями і Антимонопольним комітетом тривають - не виключені позови проти України в міжнародному арбітражі.

Про це пише ТСН.

За кілька днів до свого звільнення екс-глава Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв спробував повністю паралізувати роботу 4 міжнародних тютюнових компаній - "Бритіш Американ Тобакко", "Філіп Морріс", JTI та "Імперіал Тобакко", - які входять в ТОП-10 українських платників податків. За минулий рік ці компанії заплатили більше 50 млрд грн податків за даними асоціації "Укртютюн". У позовах про стягнення штрафів, екс-глава АМКУ наполягав на арешті рахунків і майна тютюнових компаній.

Економісти попереджають, що тиск на великих іноземних інвесторів може створити тютюнову кризу в Україні.

"Системний тиск на міжнародні тютюнові компанії, що працюють в Україні, може призвести до хаосу на ринку і втрат держави на десятки мільярдів гривень", - впевнений президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

Це створить проблеми з наповненням держбюджету і призведе до погіршення інвестиційного клімату в Україні.

"Інвестиційні позови і великі втрати надходжень до бюджету - те, що ми можемо очікувати", - прогнозує заступник міністра економіки Світлана Панаіотіді.

У жовтні-листопаді 2019 в Україні сталася тютюнова криза, через яку держбюджет втратив понад 2,5 млрд грн. Новий скандал може призвести до судових позовів проти України в міжнародному арбітражі - про це говорять в міжнародних тютюнових компаніях.

Хоча, за оцінками юристів, спроба Терентьєва заблокувати рахунки найбільших платників податків України є безперспективною, в Україні тривають суди з метою скасування рішення АМКУ від 10 жовтня 2019 про накладення штрафів на міжнародні тютюнові компанії.

Так, 16 липня Господарський суд Києва відхилив позов "Брітіш Американ Тобакко Україна" з вимогою визнати частково недійсним рішення АМКУ від 10 жовтня 2019 про штраф на 448 млн грн - нібито за порушення конкурентного законодавства. В "ВАТ Україна" заявили, що здивовані рішенням суду і заявляють, що протягом 25 років роботи в Україні, вона діяла відповідно до українського законодавства. У найближчі дні компанія подасть апеляцію.

Юрист в сфері права міжнародної торгівлі і викладач Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка Ганна Гладштейн впевнена: рішенням про штраф АМКУ намагається зняти з себе відповідальність за монополізацію оптової торгівлі сигаретами - адже в 2010-2011 він видав дозволи, які привели до монополізації.

Думку юриста підтверджує і постанова Верховного суду від 2 грудня 2019 у справі № 910/1646/19, яким ВС визнав помилки АМКУ в регулюванні тютюнового ринку.

"Якщо АМКУ і може когось оштрафувати, то самого себе. Адже він сам в 2011 видав дозволи на концентрацію. Виробників навіть не поінформували - поставили перед фактом. Тобто причина штрафу не просто не обґрунтована, вона абсурдна", - заявив експерт Інституту законодавства при ВРУ, професор Валерій Воротін.