RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Безпідставність звинувачень доведено": у ДТЕК прокоментували зупинку слідства по "Роттердам+"

Досудове розслідування відносно співробітників ДТЕК призупинено, що є свідченням безпідставності висунутих підозр співробітникам компанії.

Про це з посиланням на адвокатів заявили в компанії ДТЕК Ріната Ахметова.

У ДТЕК очікують, що завершення слідства покладе край політичним маніпуляціям і підозрами, які завдають шкоди репутації компанії і її співробітників.

"ДТЕК наполягає - порядок формування прогнозної ціни, до якого висунуті претензії з боку НАБУ і САП, визначив прозорі правила роботи на Оптовому ринку електроенергії, які до цього були відсутні. Доцільність використання принципу імпортного паритету і відповідність методики ціноутворення на вугілля в Україні практик ЄС були підтверджені міжнародними дослідженнями, результати яких компанія передала слідству", - йдеться в повідомленні.

Компанія протягом розслідування надавала НАБУ і САП документи і відповідала на десятки запитів, щоб розслідування було всебічним і вичерпним.

Раніше САП призупинила розслідування у справі "Роттердам+". Про це повідомив Юрій Бутусов. Журналіст повідомив, що 3 серпня САП зупинила розслідування через відсутність у справі доказів, а саме експертизи про нанесення збитків.

8 серпня 2020 закінчувався термін проведення розслідування, яке триває 3,5 року, з березня 2017. Згідно КПК, до 8 серпня 2020 НАБУ зобов'язане було завершити розслідування, а САП передати справу до суду або закрити справу за відсутністю складу злочину. За інформацією адвокатів боку захисту, НАБУ за 3,5 року не вдалося отримати експертиз, які підтверджують нанесення збитків формулою "Роттердам+". Сторона захисту надала висновки 4 українських державних і міжнародних дослідних інститути, які підтвердили відсутність збитків або необгрунтованого отримання прибутку від дії формули.

Раніше інформацію про відсутність висновків експертизи про збитки в кінці червня 2020 підтверджував глава САП Холодницький.

Колишній заступник генпрокурора Давид Саквалерідзе заявив, що в справі "Роттердам+" немає складу злочину, через що вона може розвалитися в суді.

Формула "Роттердам+" діяла для розрахунку вартості вугілля при встановленні прогнозної оптової ціни електроенергії для промислових споживачів в період 2016-2019. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен. Формулу було скасовано з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії.

Аналогічний принцип ціноутворення з 2017 по поточний момент діє при визначенні вартості газу для населення. Ціни встановлюються на підставі вартості газу в європейських хабах плюс витрати на його доставку в Україну. Цей принцип - так звана формула "Амстердам+" - в червні 2020 був прописаний в меморандумі з МВФ, підпис під яким поставив в тому числі президент Володимир Зеленський.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес
Теги: