RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Бізнес

Правовий хаос і будівельні війни: названі юридичні наслідки можливого скасування ліквідації ДАБІ

Спроба скасувати через суд постанову Кабінету міністрів про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції, призведе до цілого комплексу наслідків.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа": "Хмарочоси корупції": чим небезпечне можливе скасування судом ліквідації ДАБІ.

Противниками реформи, за даними журналістів, є в першу чергу великі забудовники, які працювали зі "схемами" ДАБІ.

Так, Окружний адміністративний суд Києва розпочинає розгляд позову про визнання незаконними постанов Кабміну про ліквідацію ДАБІ та розподіл її функцій. Відповідний позов був підготовлений громадською організацією "Мінбуд", серед засновників якої виявилися власник девелоперської компанії "ОМОКС", забудовник ЖК "Чайка" Олексій Кулагін і президент Всеукраїнського союзу виробників будматеріалів Іван Салій. Позов з вимогою скасування постанов КМУ №218 та №219 вони мотивували правовою невизначеністю між органами влади.

На думку журналістів, якщо суд задовольнить позов і визнає постанови Кабміну незаконними, то з постановами втратять легітимність документи, прийняті новими структурами в будівельній сфері. Це призведе до правових колізій.

"Може статися так, що міжрегіональні підрозділи Державної інспекції містобудування, які створені окремою постановою Кабміну, будуть легітимні, а їх центральний апарат - ні, що є нонсенсом. Тобто, вимагаючи прибрати "правову невизначеність", автори позову насправді можуть створити ще більшу правову невизначеність, яка навіть може перерости в справжній правовий хаос", - йдеться в матеріалі.

Таким чином, на практиці правомірність будь-якого документа (дозволу на будівництво, і сертифікати відповідності побудованих об'єктів, і інші документи), виданого за час дії реформи, можна буде оскаржити.

"Тобто можливе рішення суду створить вкрай сприятливі умови для такого неприємного явища як рейдерство. І країну цілком може захлеснути хвиля "будівельних війн" зі спробами більш спритних забудовників "віджати" у менш спритних їх бізнес", - відзначають автори статті.