RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Українські підприємці намагаються захистити себе від рейдерів: подробиці створення Антирейдерського ради

Проблема, яка хвилює представників великого та середнього бізнесу в Україні, може бути вирішена, йдеться про створення Антирейдерської координаційної міжвідомчої ради при президенті України.

З такою ініціативою українські бізнесмени виступили під час круглого столу на тему "Бізнес під прицілом: чому українському бізнесу все частіше загрожує небезпека?" в прес-центрі "Стоп корупції", передає УНІАН.

За результатами заходу було направлено відкритого листа в Офіс Президента з відповідною ініціативою учасників обговорення.

Підприємців запевнили, що з питань можливого неналежного реагування на заяви про скоєння злочинів, неефективного провадження досудового розслідування, а також про необхідність вирішення на державному рівні проблем захисту вітчизняного бізнесу та ініціювання розробки відповідних пропозицій, звернення направлено в Офісу Генерального прокурора і Кабінет Міністрів з проханням розглянути, вжити заходів відповідно до чинного законодавства та поінформувати про результати.

Це ж питання задав президент Володимир Зеленський 28 серпня під час робочого візиту в Черкаську область, де зустрівся з представниками бізнесу. Під час зустрічі обговорили важелі розвитку підприємництва та сільського господарства в регіоні, проекти з переробки відходів, іригаційних систем. І окреслили чинники, які негативно впливають на бізнес-клімат та інвестування в Україні. Йшлося про рейдерські захоплення, замовні кримінальні справи і рішення судів на прикладі ТОВ ПІІ "Еконія" Ірини Варагаш і групи компаній "Петрус" Людмили Русаліної.

Як раніше писав "СтопКор", Микола Петренко, з яким вела бізнес меценатка Людмила Русаліна, зізнався у своїй причетності до замовних проваджень проти жінки, а також використанні "ручних" слідчих. За словами потерпілої, головна мета її бізнес-партнера - відібрати їх спільний бізнес.

"Мій партнер Микола Петренко в присутності мого адвоката Олени Фролової пізно ввечері повідомив, що за замовними справами стоїть він. Що у нього є ручний кишеньковий слідчий, який повністю виконує його розпорядження. У присутності мого адвоката з вимогою підписати він передав документи, якими мене повністю усувають з мого бізнесу. І сказав: якщо я їх підпишу, то його слідчий закриє кримінальні справи і все буде добре", - розповіла бізнесвумен.

У липні 2018 року компанія "Еконія" піддалася атаці з боку рейдерів, тоді було зареєстровано "клон" підприємства. Справа набула широкого розголосу в ЗМІ, а бізнес-співтовариство та громадськість заступилися за власницю компанії Ірину Варагаш і "Еконію". Також було встановлено факт протиправних дій реєстраторів і повернуто права на майно. 9 липня 2020 року о 06:00 ранку група Головного слідчого управління МВС України силою увірвалася в київський офіс компанії "Еконія" і розбила вхідні двері для проведення обшуків, постанови про які вручила після вторгнення.

З огляду на безліч прикладів захоплення бізнесу в Україні, виникла ініціатива створення Антирейдерської координаційної міжвідомчої ради при президенті України. Ця ініціатива об'єднає представників всіх силових структур, бізнес-асоціацій, громадських організацій, щоб діяти ефективно та жорстко при будь-якому посяганні на приватну власність і корпоративні права. При такому підході рейдерство в країні стане швидше винятком, ніж правилом.

Відзначається, що 3 вересня в столиці відбудеться круглий стіл на тему "Антирейдерський міжвідомчу раду із захисту бізнесу при президентові України: пропозиції щодо механізму і регламенту роботи".

Учасники круглого столу (представники бізнесу, громадськості, політичних діячів) запрошують до обговорення конкретних пропозицій щодо створення антирейдерської міжвідомчої ради по захисту бізнесу при президенті України: його складу, механізмів роботи, функціоналу і регламенту роботи.