Директор фінмоніторингу НБУ Береза може "зливати" Кауфману інформацію про конкурентів - політолог

Директор департаменту фінансового моніторингу Національного банку України Ігор Береза може бути причетний до "зливу" конфіденційної інформації про конкурентів одеському бізнесмену, тютюновому монополісту Борису Кауфману.

Про це політолог Олексій Голобуцький заявив в Facebook, посилаючись на джерела в НБУ, передають "Українські новини".

"Передаються дані не всіх клієнтів, а саме тих, хто конкурує з бізнесами Кауфмана. У 2018, як з'ясувалося, було викрито велику аферу по легалізації Березою незаконних фінансових схем (по відмиванню грошей) - але тоді справу зам'яли. Відповідно до визначених відомостей, з цим постаралися російські олігархи, зокрема, Михайло Фрідман, який і лобіював призначення Ігоря Берези в Нацбанк. Кажуть, що Береза всі ці роки уміло дякує за таку довіру", - написав Голобуцький.

Борис Кауфман - власник найбільшого дистриб'ютора тютюнових виробів "Тедіс". У 2016 році Антимонопольний комітет України визнав компанію монополістом і звинуватив в штучному завищенні цін на сигарети. "Тедіс" виплатив до бюджету 300 млн гривень, однак подав позов на рішення АМКУ. Так тютюновий олігарх намагається "здерти" з держави 300 млн гривень і скасувати штраф в 3,5 млрд гривень.

Береза протягом багатьох років "знаходиться в сфері впливу олігарха і лобіює його інтереси", вважає політолог.

"Чергова брудна історія і зв'язок з Кауфманом. Хоча, скажімо, з точки зору податкових декларацій І. Береза - кристально чистий і бідний, як монах. Принаймні, у владі Зеленського до директора департаменту фінмоніторингу НБУ ніяких претензій немає - його роботою і підробітком всі задоволені", - додав Голобуцький.

Як пише видання, Ігоря Березу називають "батьком" корупційної схеми щодо легалізації неофіційних доходів через банківську систему, "при тому, що очолюваний ним департамент зобов'язаний з цими явищами боротися". На посаду Березу призначили в 2015 році. До того він був членом правління Сітібанку.