RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Журналіст розповів, як великий бізнес використовує протести підприємців

Протести підприємців в Україні проходять під торговою маркою і під прикриттям великого бізнесу.

Про це повідомляє в Facebook журналіст-розслідувач Євген Плінський.

Як він зазначив, протестні акції під ВРУ і ОП підприємців за скасування законів, спрямованих на детінізацію розрахункових операцій у сфері торгівлі та послуг, проходили під брендом SAVEФОП. Торгову марку з такою назвою зареєстрував на себе один з лідерів руху за збереження спрощеної системи оподаткування без контролю Сергій Доротич, керівник громадської спілки "Українська асоціація виробників віконних систем і пов'язаних будівельних продуктів", про що можна дізнатися з бази даних торгових марок України.

Засновниками організації Доротича є великі компанії-виробники з іноземними кінцевими бенефіціарами - ТОВ "ВЕКА УКРАЇНА" та ТОВ "МІРОПЛАСТ" - найбільші в Україні виробники склопластикових вікон.

Протестні акції щодо скасування детінізаційних законів проходять з регулярною періодичністю, наполегливість підприємців зростає до дати вступу окремих норм законів у силу. З 1 січня 2020 вступають в силу норми закону, що запускають механізм фіскального кешбек і розширюється перелік видів діяльності, для яких використання РРО стане обов'язковим. З 1 квітня 2021 застосуванню РРО для всіх фізосіб-підприємців - платників єдиного податку II-IV груп стане обов'язковим.

"Скрутки ПДВ від цих законів зменшаться в рази - саме від імпорту сірого товару, який збувається через ФОПів без документів і формується первинний податковий кредит, який продається і скручується з експортом зерна або будівництва доріг", - зазначив він.

Активізацію протестів він пов'язує з тим, що великий бізнес переслідуючи свої інтереси, прикриваючись підприємцями на спрощеній системі оподаткування, маніпулює, переконуючи останніх, що закони проти них.

"В Україні 50% ринку в тіні, обороти космічні, і виведення хоча б половини на світло дасть бюджету мільярди гривень. Якщо подолає опір великого бізнесу", - резюмує він.

Глава Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський також бачить маніпуляції зі спрощеною системою оподаткування і вказує на непрозорість системи.

"Касові апарати потрібні, адже вони забезпечують фіксацію продажів і сплату податків, на відміну від торгівлі готівкою. В останньому випадку кількість проданого перевірити неможливо. Одна справа, коли мова йде про дрібний продаж біля метро. Зовсім інша - про дорогу електроніку. Варто згадати мережі магазинів, які платять 5% з проданого по терміналу. Як щодо того, що продано за готівку? Вони можуть написати, що продали дві пари джинсів за готівку, а їх було 25. Дочірні компанії групи Inditex (Zara та інші) не працюють через ФОПів , а чесно все продають з ПДВ. Одеська мережа MD-Fashion (Tommy Hilfiger і інші) має п'ять ФОПів, які, найімовірніше, працюють з готівкою, ніде її не публікують і не платять з цього податки", - сказав Гліб Вишлінський коментуючи, чи потрібні касові апарати ФОПам.

Напередодні виборів до протестів проти детінізаційних законів приєднуються все більше народних депутатів, гасла про захист малого бізнесу і збереження спрощеної системи без інструментів контролю і обліку приносять політичні дивіденди, але віддаляють економічні, даючи непрозорій системі існувати.