RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

"Очевидна корупційна схема": журналіст висловився про підтримку владою Tedis Кауфмана

Підтримка сигаретної монополії компанії "Tedis Україна" - одна з найбільш очевидних корупційних схем за участю високих представників влади.

Таку думку в Facebook висловив журналіст Юрій Бутусов, передає "Гордон".

Журналіст виклав хронологію подій від боротьби з тютюновою монополією до рішення про створення єдиного оператора на тютюновому ринку, яке, на його думку, розвернуло курс на монополізацію тютюнового ринку.

"Оскільки Зеленський обіцяв перемогти корупцію, сталося ось що: в листопаді 2019 АМКУ наклав штраф на 6,5 млрд грн на всіх учасників монополії, в тому числі 3,4 млрд - на Tedis. Офіс президента підтримав главу АМКУ Терентьєва. 23 травня в Одесі пройшла зустріч глави СБУ Івана Баканова з власником Tedis Борисом Кауфманом. Це було початком зближення влади з Tedis. 10 червня по позовом АМКУ Госпсуд Києва наклав арешт на рахунки Tedis на суму 3,4 млрд грн. Кауфман, здавалося, був поставлений в безвихідне становище - треба платити. 3 липня по вимогу Зеленського глава АМКУ Терентьєв був звільнений з посади. Новою главою АМКУ було призначено подругу сім'ї президента Ольгу Піщанську - юриста з Кривого Рогу, її вимагав призначити сам Зеленський. 5 липня відбулася особиста зустріч Зеленського з Кауфманом в Одесі в ресторані. Ніякого штрафу Tedis в бюджет платити не став. Про що Зеленський говорив з Кауфманом, його прес-служба не повідомила. 13 липня суд першої інстанції скасував рішення про накладення арешту на рахунки Tedis. АМКУ чомусь не оскаржив рішення після прийняття. 19 серпня - апеляційну скаргу на це незаконне рішення АМКУ подав через п'ять тижнів! Яку завзятість Піщанська проявила, аби не забрати в бюджет мільярди Кауфмана. Вересень 2020. Минуло 10 місяців з моменту накладення штрафу АМКУ. Міжнародна компанія "Імперіал Тобакко" заплатила штраф в 460 млн грн, а ось Tedis вдається не платити жодної копійки досі", - написав Бутусов.

Він зазначає, що "Слуга народу" не ліквідувала монополію, а передала бізнес "під особистий контроль" Зеленського. Бутусов вважає, що в справі Tedis АМКУ грає на стороні монополіста, а Кауфман має підтримку МВС, СБУ і ОПУ.

"Судячи з підтримки президента, Кауфману платити 3,4 млрд не доведеться, а якщо й доведеться, то явно не в держбюджет", - резюмував Юрій Бутусов.

9 вересня Кабмін підтримав створення національного оператора на ринку тютюнових виробів. Як відзначили в Мінекономіки, торгівлі та сільського господарства, документ розроблено Мінекономіки спільно з Мінфіном. Згідно з проектом рішення Кабмін надає статус "національного оператора на ринку тютюнових виробів" одній юрособі. Такий "національний оператор" стає приватним монополістом-оптовиком з офіційним статусом. Виробники сигарет повинні будуть продавати йому продукцію для оптової дистрибуції. Вибирати "оператора" будуть по прописаним в постанові критеріям. Критерії прописані так, що під них може підійти тільки "Tedis Україна", зазначає автор статті Сергій Шуліка. Раніше депутат від "Слуги народу" Олександр Качура заявляв, що міністр економіки Ігор Петрашко лобіював інтереси "Tedis Україна" і повинен бути звільнений.