Рожкова може вимагати від НБУ через суд виплатити їй багатотисячну премію - журналіст

Заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова, яка судиться з НБУ за скасування догани, яку ще кілька місяців тому отримала від роботодавця, насправді може вимагати виплатити їй багатотисячну премію.

Про це в своєму блозі на "Цензор.Нет" пише журналіст Сергій Лямець.

На його думку, моральних підстав судитися з НБУ взагалі і Радою НБУ зокрема у Рожкової немає ніяких. Журналіст зазначив, що вона, за однією версією, може "страхуватися" від можливого звільнення, оскільки після наступної догани буде звільнена.

"Але є й інша версія, що можлива "особиста страховка" - це аж ніяк не головна причина початку бойових дій. Джерела, близькі до Нацбанку, натякнули: позов чиновниці може переслідувати більш "високу" мету: зірвати приїзд місії МВФ в Україну під приводом кадрових міжусобиці в центробанку. За фактом, може повторитися сценарій, розіграний навколо звільнення екс-глави НБУ Якова Смолія. Його начебто добровільна відставка була трактована як посягання на незалежність НБУ і де-факто зірвала розміщення українських євробондів. Тепер ставки ще вищі. Питання стоїть рубом: хто контролюватиме грошовий обіг країни?" - зазначає журналіст.

За його словами, непрямим підтвердженням цієї гіпотези може бути дата подачі позову, оскільки Рожкова подала його не відразу після винесення стягнення, а багато днів по тому - під час приїзду чергової місії Фонду.

"І неважливо, що зрив місії зашкодить також президенту, прем'єру і всім, хто в останні місяці намагався домовитися про виділення грошей для України. Якщо ця версія правильна, то виглядає вона як недоречний фарс. Для повноти враження не вистачає ще, щоб Рожкова вимовила фразу: "МВФ - це я... в кріслі заступника голови", а то і голови правління НБУ. Але припустимо, що все це не так. Що ніхто і не збирався зривати місію МВФ. Скажете, тоді все нормально? Я вважаю, що ні", - пише Лещенко.

Журналіст зазначив, що новий глава Набцанку Кирило Шевченко, на відміну від свого попередника Якова Смолія, буде діяти набагато рішучіше, оскільки від НБУ чекають конкретних реформ, а не продовження ролі пасивного учасника. І в зв'язку з цим, він може позбутися Рожкової, як від "підривного елементу", який дискредитує роботу команди, що виконує свої, а не командні рішення.

"Коли Рада Нацбанку винесла Рожковій догану, вона вирішила оскаржити це в суді. З чуток, вона вимагає повернення соціально-адміністративного пакета, інакше відносини з міжнародними інститутами будуть розірвані. Якщо ця манія величі буде прогресувати, то дійсно, на наступному етапі доведеться побоюватися від нього позову до НБУ за виплату багатомільйонної премії, як іронізують колеги з "Обозревателя", "за доведення банку "Платинум" до банкрутства. Качати державу в своїх власних інтересах - вже стало трендової штукою в середовищі чиновників "порошенківського призову". Може Петру Олексійовичу нарешті напоумити своїх колишніх соратників?... Вважаю, що за прикладом Рожкової повинні послідувати всі міністри і заступники міністрів. Особливо якщо вони щось успішно розвалили. Особливо якщо залишилися в стороні, коли потрібно було діяти. Адже якщо можна Вітрену (екс-топ чиновник "Нафтогазу", який подав позов на 94 млн грн. - ред.) І Рожковій, напевно можна і всім іншим", - іронізує журналіст.

Посилаючись на власні джерела, він зазначив, що перспективи позову Рожкової до Ради НБУ "найоптимістичніші".

"Її позов потрапив на розгляд до судді Любові Бортащук . За даними відкритих джерел, вона цілком сучасна людина, яка добре розуміє, наскільки складно працювати в структурі державної влади в наші дні. Дуже цікаво, що буде далі", - додав Лямець.