RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

У справі "Мотор Січ" українському уряду терміново потрібні тямущі юристи – Охрименко

Американські санкції щодо компаній з Китаю виконують політичну функцію, не завдаючи шкоди взаємодії двох країн. До того ж адміністрація Джо Байдена може переглянути американо-китайські відносини.

В цьому переконаний президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, який проаналізував повідомлення про внесення Skyrizon - китайського інвестора ПАТ "Мотор Січ" в обмежувальний список Міністерства торгівлі США, пише УНН.

Він пояснив суть прийнятих адміністрацією Трампа рішень - що список, куди потрапила Skyrizon не забороняє співпрацю американських компаній з китайськими, а вимагає отримання ліцензій і являє собою експортний контроль над технологіями подвійного призначення.

"У заголовках дії Мінторгу США назвали "санкціями". Це далеко від реальності. Сам по собі прес-реліз Мінторгу США - політичний маніфест, на 2/3 складається з войовничої риторики. Якби метушня Трампа була звичайним піаром, прес-реліз вмістився би в два рядки сухого тексту", - пише експерт.

Він додав, що "санкційна політика США хаотична і непослідовна". Так, влада США не обмежила інвестиції в китайські компанії Alibaba і Tencent, але зобов'язала американських інвесторів до листопада "вийти" з активів китайського виробника Xiaomi.

"Заходи мають відкладений характер і можуть бути скасовані новою адміністрацією", - вважає він.

Експерт зазначив, що українській владі потрібно бути уважною, бо Україна опинилася в епіцентрі боротьби потужних гравців. І нагадав про прийнятий в КНР закон, який дозволяє китайським компаніям звертатися до місцевих судів в разі утисків.

"З кейсом "Мотор Січ" і протидією її акціонеру Skyrizon Україна примудрилася опинитися в епіцентрі міжнародного протистояння. Якщо продовжать "тягати особою по столу" інвесторів з Піднебесної, президент Зеленський замість візиту до Пекіна може готуватися до персональних санкцій з боку КНР. Будівлю посольства України може бути заарештовано, а дипломатів з нього виставлять на вулицю, президентський літак можуть заарештувати в будь-якому аеропорту світу в якості забезпечення позову. Це стане показовою прочуханкою, тому що Україна та її діячі - не той рівень, з яким будуть намагатися домовлятися. Будуть саме показово шмагати", - попереджає експерт.

Він нагадав, що переконливість позиції китайських інвесторів підтвердило ДБР - порушено кримінальну справу проти функціонерів СБУ, китайські компанії визнані потерпілими.

"Штраф у міжнародному арбітражі на $3,5 млрд і втрата експорту в Китай на $7,1 млрд обнулять золотовалютні резерви України, знищать робочі місця і спустять курс гривні в тартарари. Все тому, що українські діячі дозволяють тягнути Україну до сварки з торговим партнером № 1, єдиною стабільною економікою, що зростає", - упевнений Охріменко.

Експерт вважає, що в справі "Мотор Січі" українські лідери мають консультуватися з авторитетними юристами: "Може, пора найняти тямущих юристів і зайняти прагматичну позицію щодо "Мотор Січ"?..", - задає він питання.