RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Як інвесторам замість спиртзаводів України продають пустушки - ЗМІ

Інвестори, які витратили мільйони гривень на покупку українських спиртзаводів, втрачають гроші.

Молдавська компанія СП "Zernoff" виграла конкурс з купівлі спиртзаводу. Бізнесмени запропонували 120 млн грн (разом з ПДВ сума дорівнює 144 млн грн) і оплатили реєстраційний внесок у розмірі 5,473 млн грн, повідомляють "Вести".

Однак інвестори виявили явний "некомплект" обладнання і техніки. Для того, щоб не перераховувати залишок суми в якості плати за підприємство, інвестори звернулися до Господарського суду Києва з проханням призупинити операцію.

Колишній глава ФДМУ (Фонд держмайна) Олександр Рябченко пояснює: така ситуація, коли інформації про завод/активи або недостатньо, або вона відсутня зовсім, виникла після зміни законодавства в 2015-2016 роках.

"Відбулась зміна програми приватизації, самого підходу до процесу: якщо раніше держава, виставляючи щось на продаж, була зобов'язана повністю оформити документи по цьому об'єкту, в т.ч. боргові, знявши всі обтяження, забезпечивши всі права (в тому числі, на землю), то за нинішньою технологією зобов'язання "очищати" об'єкт вже немає", - пояснив Рябченко.

З цих причин, "можливі сюрпризи різного роду".

"... завод стоїть на земельній ділянці, яка по суті не оформлена. У нього є борги по зарплаті, або, скажімо, на газ або воду, і переоформити його не можна. І, що найгірше, - ніхто за це взагалі не відповідає!" - прокоментував Рябченко.