RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Люди, від імені яких псевдоекологи судяться з МГЗ, не знають про судову справу на 9 млрд - ЗМІ

1 березня Заводський районний суд Миколаєва почав розгляд по суті справи за позовом громадської організації "Стоп шлам" до Миколаївського глиноземного заводу. МГЗ звинувачують у забрудненні навколишнього середовища відходами - червоним шламом і намагаються стягнути 9,2 млрд грн. На заводі впевнені - це атака на одне з найбільших підприємств в області.

Журналісти з'ясували, що серед учасників колективного позову багато "мертвих душ", а сама справа - екорейдерство, про це йдеться в розслідуванні Стопкора.

Позов був поданий в листопаді 2020 і через кілька днів суд заарештував майно підприємства. Арешт зняла апеляційна інстанція, а справа почала розвалюватися, не розпочавшись, пише видання.

Громадську організацію "Стоп шлам" заснували в Миколаєві за кілька місяців до подачі позову. І після його прийняття до розгляду публічна активність ГО припинилася. Офісу у неї немає, Facebook-сторінка порожня, а засновники зустрічатися з журналістами відмовляються.

Керівник юридичного відділу МГЗ Оксана Карпенко акцентує увагу на тому, що позов базується на висновку не екологів, а психологів, які встановили, що майже 1300 позивачам завдано моральної шкоди. Ці експерти пояснити ЗМІ, як проводили дослідження, не можуть. А їхні колеги в офіційній рецензії вважають, що документ не відповідає вимогам до експертних досліджень.

Що стосується нібито потерпілих, видання пише, що вони не те, що про експертизу, а навіть про позов не знають. Журналісти обійшли кілька десятків адрес, вказаних в позові, але там такі особи не проживають або нічого не чули про судову справу. І тим більше не знають, що статут ГО "Стоп шлам" не дозволяє розподілу коштів між її членами.

У схемі можуть бути задіяні і місцеві судді, адже заяву про арешт майна було розглянуто терміново - вночі, тому потрапила вона до чергової судді Ірині Бобрової, якаїї задовольнила. Чому автоматичний розподіл було здійснено після закінчення робочого дня, голова Заводського суду Миколаєва Сергій Щербина пояснити не зміг. Сама суддя Боброва спілкуватися зі знімальною групою відмовилася.

Керівник Госеконінспекціі південно-західного округу Віталій Караулов повідомив, що неодноразові перевірки підтвердили - перевищення гранично допустимих викидів немає. Документально підтверджено відсутність порушень на шламосховищах заводу, адже технологія захоронення розроблена київськими фахівцями спеціально для цього конкретного підприємства.

Раніше ЗМІ повідомляли, що за атакою на Миколаївський глиноземний завод може стояти Павло Куфтирьов, якого називають "екорейдером". За схожою схемою відбувався "наїзд" на великого виробника курятини під ТМ "Гаврилівські курчата", а потім ті ж особи, що діють в Миколаєві, блокували активи компанії "БРСМ-Нафта".