RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Різке підвищення акцизу на ТВЕНи в Україні створить проблеми для громадського здоров'я - Taxpayers Protection Alliance

В Україні товари для зменшення шкоди тютюну різко подорожчають. Закон, який набрав чинності в січні 2021, збільшив акциз на тютюнові вироби для електричного нагрівання майже вчетверо.

Про це повідомляє організація Taxpayers Protection Alliance, пишуть Українські новини.

В організації розкритикували політику України у тому, аби прирівняти небезпечні традиційні сигарети і потенційно менш небезпечні тютюнові вироби для електричного нагрівання. На думку аналітика Taxpayers Protection Alliance Ліндсі Страуд, політика України суперечить рекомендаціям Управління з безпеки харчових і фармацевтичних товарів США (US Food and Drug Administration).

"Помилкова політика походить від "геніїв" ВООЗ, які відмовляються визнавати товари, призначені для зменшення шкоди від споживання тютюну. Це при тому, що в липні 2020 Управління з безпеки харчових і фармацевтичних товарів США дозволило продавати ТВЕНи (бренд IQOS) із таким застереженням: "Наукові дослідження показали, що перехід від звичайних сигарет на системи IQOS значно зменшує вплив шкідливих або потенційно шкідливих хімічних речовин на ваш організм", - нагадали в Taxpayers Protection Alliance.

В організації заявили, що чимало держав ухвалили або в процесі ухвалення законодавства, яке зменшує акцизний збір на товари, які знижують ризики від споживання тютюну.

"Україна зробила прямо протилежне. При тому, що є підтвердження, що ТВЕНи мали значний вплив (навіть, більший ніж акцизи) на зниження паління в Україні. Аналіз зростання акцизу на сигарети у 2018-19 показав, що продаж сигарет зменшився на 33%, але державні доходи від тютюнового акцизу завдяки ТВЕНам зросли в Україні на 10%", - аналізує Ліндсі Страуд.

Вона прогнозує, що підвищення акцизу на ТВЕНи сприятиме зростанню незаконного ринку контрабандної продукції в Україні: "Контрабандні ТВЕНи вже поширені в Україні. Невеликий магазин у Білій Церкві пропонує на продаж ПВТ з англійськими попередженнями про вплив на здоров’я. Китайські ТВЕНи з написом "Тільки для продажу в режимі безмитної торгівлі" продаються на сході України - від кіосків у Запоріжжі до пивних магазинів у Нікополі", - повідомляє Taxpayers Protection Alliance.

В організації наголошують, що контрабандні ТВЕНи є нерегульованою законом продукцією і становлять великий ризик для споживачів.

"Хвороба легенів, пов’язана з вейпінгом, яка охопила США у 2019, свідчить про небезпеку, пов’язану з нерегульованими товарами. У січні 2020 Центри з контролю та профілактики захворювань США повідомили, що спалах захворювання був "зумовлений використанням нелегальних товарів, що містять тетрагідроканабінол". Через те, що чимало дорослих українців будуть змушені переключитися на контрабандну продукцію, не можна виключати, що подібні хвороби легенів можуть з’явитися в Києві, Нікополі чи Запоріжжі", - попереджає організація.

На думку організації, запроваджуючи такий розмір акцизу, ВРУ знижує стимули для відмови від сигарет і створює середовище для процвітання контрабанди: "Якщо українські державні установи охорони здоров’я зацікавлені у майбутньому без куріння, вони мають врахувати потенціал товарів для зниження шкоди тютюну. Верховна Рада повинна прислухатися до науки і здорового глузду", - впевнена політичний аналітик Taxpayers Protection Alliance Ліндсі Страуд.