RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Коломойський отримає мільярди з держбюджету за рахунок тіньової схеми з "Укрнафтою" - ЗМІ

Найближчим часом в Україні відбудеться незаконне погашення багатомільярдних боргів "Укрнафти" за рахунок держави і платників податків.

Про це йдеться в статті на сайті "Голос".

У листопаді 2020 Верховна Рада прийняла закон №1006 про внесення змін до Закону України про держбюджет. Його підписав президент Володимир Зеленський. Таке рішення вводить в дію закон, а з ним - і запуск масштабної схеми взаємоперерахунків між держбюджетом, НАК "Нафтогаз України" і "Укрнафтою". Розміри сум налічують мільярди гривень з держбюджету.

Відповідно до прийнятого закону, "Нафтогазу" виплатять зі спецфонду держбюджету 32,2 млрд гривень компенсації за виконання "спеціальних зобов'язань" (Public Service Obligation - ПСО) з постачання і продажу газу для потреб населення і теплокомуненерго. Крім того, "Нафтогаз" виплатить "Укрнафті" борг за 2,06 млрд кубометрів газу, поставленого ще в 2006 (15,1 млрд грн), а також авансовий платіж за газ майбутньої видобутку (24,1 млрд грн). Відповідно до закону "Про ринок природного газу", такі зобов'язання покладає Кабмін. Вони спрямовані на забезпечення суспільних інтересів, тому можуть фінансуватися з держбюджету.

Видання пише, що кошти, які повинен отримати "Нафтогаз", компанія віддасть "Укрнафті". До цієї суми додадуть і 7 млрд грн, які будуть взяті з власних коштів "Нафтогазу". В кошти "Нафтогазу" ці гроші перетворяться за рахунок підвищення тарифів на природний газ. Очікується, що всього в бюджетний спецфонд надійдуть 42,5 млрд. грн.

Занепокоєння у журналістів викликає те, що "Укрнафта", яка отримає бюджетні кошти, де-факто контролюється групою "Приват", і вона не раз потрапляла в поле зору через фінансові махінації. Наприклад, НАБУ розслідує схему виведення з компанії мільярдів бюджетних гривень (і недоотримання держбюджетом грошей на 14,7 млрд гривень) в 2015 шляхом продажу нафти і нафтопродуктів з відстрочкою оплати та передоплати за товари, які так і не були поставлені.

"Нафтогаз" повинен заплатити за 2,06 млрд кубометрів газу, отриманого в 2006, не по тодішніми цінами, а за нинішніми. Тобто в 30 разів більше. Виходить 17,9 млрд грн чистого переплати. Виходить, що законослухняні громадяни зобов'язані вчасно оплачувати всі податки і комунальні платежі. Тоді як Коломойському, який, по суті, розкрадає національне надбання в мільярдних масштабах, за це нічого не буде багато років і десятиліть", - зазначає автор.

Нагадаємо, з Нового року газ для населення подорожчав на 14% до 7,22 грн/м3, плюс скасовано пільговий тариф на електроенергію, і вже в квітні-травні готується чергове її подорожчання.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес
Теги: