RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Держава має дотувати тільки дрібних фермерів і приватників - Олег Бахматюк

Власник одного з найбільших вітчизняних агрохолдингів заявив, що в держпідтримці потребують дрібні агровиробники, а великі агрохолдинги при правильній державній політиці здатні привести в країну багатомільярдні інвестиції.

Про це акціонер агрохолдингу "Укрлендфармінг" розповів в інтерв'ю Дмитру Гордону, пише УНІАН.

Бізнесмен вважає, що підтримка дрібних фермерів має бути основою держпрограми підтримки - це соціальний проект зайнятості. Середній аграрний бізнес здатний покрити потреби країни в продовольстві. Функція великого агробізнесу - зовнішні ринки та залучення мільярдних інвестицій в країну.

"Фермери або приватники - в Європі це соціально-політичний проект зайнятості населення. Щоб люди не виїжджали в таке місто, як Відень, наприклад, їм надаються умови для комфортного проживання в сільській місцевості. Плюс держава дає йому гроші на підтримку як виробника - на гектар або якісь інші програми. Україна має проводити таку політику щодо дрібних виробників", - заявив він.

За словами бізнесмена, це забезпечить зайнятістю до 5-7 млн людей: "Це соціальний процес. Туди має йти 100% дотацій, максимальна підтримка держави по кредитуванню".

Середній бізнес, за словами Олега Бахматюка, може забезпечити продуктовий баланс країни: "Україні, щоб забезпечити себе продуктами харчування повністю, потрібно 20% від того, що вона виробляє. 20-30% - наш продуктовий баланс. Це безпека - щоб у нас було, що їсти. Гроші не мають значення - має значення, що ти за них можеш купити", - вказав він.

Великий агробізнес, на думку бізнесмена, може допомогти Україні вирішити стратегічні завдання: "30% - це хлопці як я, можливість впливати на зовнішні ринки. Це ринок Японії, яка імпортує 90% всіх продуктів харчування, Кореї. Ми експортуємо до Японії, Кореї, Китаю, в Індонезію, на Близький Схід - Єгипет, Саудівська Аравія, Катар. Європейський Союз: Італія, Іспанія... Ми йдемо в сировинній зоні. А можемо йти в продукти з доданою вартістю. Яйце - це продукт з доданою вартістю. Яйце, яке перероблено через комбікорм, через зарплати, інновації в продукт. Далі йде яєчний порошок, який ми теж експортуємо. На кожному етапі додана вартість додає соціальне навантаження і податковий супровід. Ти платиш більше податків і більше береш на роботу людей. Це те, що роблять нормальні країни і на що ми маємо переходити - до протеїнового ланцюжку. І експортувати його. У світі немає дефіциту зерна. У світі дефіцит протеїну. Протеїновий ланцюжок - це майбутнє. Для цього потрібні інвестиції. Інвестиції буде давати той, хто має потребу в перебігу 15 років в поставках цієї продукції. Компанії як "Укрлендфармінг" - візитна картка: є пул поставок, а з вас 3 млрд дол в інфраструктуру - будуйте порт, завод. Що це додає? Капіталізацію території, дає робочі місця, надходження в бюджет. Це не теорія Бахматюка - це речі, які проходять Китай, Європейський Союз, США. І те, що має пройти Україна".

"Укрлендфармінг" - один з найбільших агрохолдингів країни, який займається вирощуванням зернових і олійних культур, насіння, тваринництвом і виробництвом яєць і яєчних продуктів (Avangardco IPL). Підприємства групи компаній працюють в 600 населених пунктах в 22 регіонах України. Власником агрохолдингу є український бізнесмен Олег Бахматюк.