Ексгендиректор ЗТМК Віталій Кучук назвав пошук приватного інвестора оптимальним сценарієм для комбінату

Колишній гендиректор "Запорізького титано-магнієвого комбінату", великий бізнесмен і сировинний трейдер Віталій Кучук, вважає, що у держави немає ресурсів для інвестицій в такі підприємства як ЗТМК і оптимальним для них варіантом залучення інвестицій є приватний капітал.

Про це він заявив в коментарі для УНІАН.

За словами Кучука, за рідкісним винятком, про держвласність як про ефективну форму господарювання кажуть діючі та особливо новопризначені чиновники. Як тільки такий чиновник переходить в політику або йде зі своєї посади, він в більшості випадків стає прихильником приватної власності та приватизації.

"Давайте відверто визнаємо, що у держави сьогодні немає ресурсів для інвестицій в модернізацію і розширення виробництва таких підприємств як ЗТМК. А без інвестицій комбінат не зможе вирішити завдання з відновлення обсягів виробництва губки до 10-12 тис. тонн в рік, як це було у 2010, коли я пішов з поста керівника ЗТМК. Зараз виробництво ледве доходить до 3 тис. тонн. Якщо ми хочемо відродити це підприємство, а не остаточно перетворити його в пам'ятник радянській індустрії, ЗТМК потрібно серйозно розширити інвестиційні можливості. Щоб дати підприємству перспективу, потрібно відновити виплавки титанового шлаку, відновити виробництво гідрованого титанового порошку, який дасть можливість виробляти титановий напівфабрикат. Ще у 2010 компанія BOEING готова була закуповувати до 15 тис. тонн такого порошку на рік", - зазначив Кучук.

Часткова або повна приватизація, приватно-державне партнерство чи інший спосіб залучення інвестицій - це вже зовсім інша тема для розмови, вважає бізнесмен.

За його словами, питання про перспективи титанового комплексу і його окремо взятих підприємств, таких як ЗТМК, потрібно ставити не в господарській, а в стратегічній і геополітичної площини.