RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Українські та європейські металурги повинні мати рівні умови - Юрій Риженков

Профільні міністерства повинні попрацювати над синхронізацією українського і європейського законодавства в частині формування мит на викиди CO2, щоб національний продукт був конкурентним на європейському ринку.

Про це заявив генеральний директор групи "Метінвест" Юрій Риженков в інтерв'ю журналу Forbes.

Один з ключових ризиків для української промисловості - виконання вимог European Green Deal, який може обернутися для наших компаній "вуглецевої" митом при експорті в ЄС. Коментуючи цю ситуацію, Риженков звернув увагу на несинхронно роботу вимог European Green Deal в українській та європейській юрисдикціях.

Риженков зазначив, що, якби в Україні діяла система торгівлі викидами, як і в ЄС, "ми б взагалі не платили за викид CO2". За останні 10 років Метінвест скоротив викиди CO2 більш ніж на 60% і міг би просто заробляти на продажу квот.

"У Європейському союзі діє торгівля викидами. Виробник отримує безкоштовну квоту і платить тільки за її перевищення. У 2019 середньостатистичний європейський виробник металу заплатив за викиди CO2 менш як 4 євро. Це не захмарні суми. В Україні, до речі, ми платимо з першої тонни" - пояснив гендиректор холдингу.

Фото: УНІАН

На думку Риженкова, розв'язання цієї проблеми знаходиться в площині законодавчого врегулювання.

"Тому завдання віце-прем'єра з європейської інтеграції та інших міністрів - працювати над тим, щоб нові європейські правила були недискримінаційними по відношенню до України. Щоб все - і європейські виробники, і наші - платили з першої тонни. А другий етап - це синхронізація законодавства Україна і ЄС, щоб надходження від цього податку йшли на декарбонізаціонние проекти в країні "- впевнений Риженков.

За деякими прогнозами, Україна, щоб виконати всі вимоги Брюсселя, необхідно інвестувати 100 млрд євро за два роки. Риженков же зазначив, що витратити 100 млрд євро в українських реаліях не представляється можливим, тому що просто не вистачить робочих рук, щоб зробити все, що потрібно. На його думку, виробництво "чистої" стали поки залишається фантазією не тільки для України, але і для Європи.

У жовтні "Метінвест" зайняв перше місце в ТОП-100 приватних компаній за версією Forbes Україна.