RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

У Харкові відкрили новий Сквер Мислителів з пам’ятником, що "оживає" за QR-кодом

Сквер Мислителів, що символізує дружбу України, Казахстану та Азербайджану, відкрили в Харкові за адресою Полтавський шлях, 22.

У його центрі скульптура у формі дерева з фігурами духовних лідерів трьох країн: українського філософа Григорія Сковороди, казахського мислителя Абая Кунанбаєва, азербайджанського просвітника Мірзи Фаталі Ахундова. Якщо навести смартфон на спеціальний QR-код біля пам’ятника, один із трьох мислителів влаштує для вас екскурсію сквером.

Автором задуму, єдиним і головним меценатом проєкту виступив почесний консул Казахстану у Харкові, президент Харківського дипломатичного клубу Емін Наджафлі.

За його словами, подія символічна. Адже наступного року українці святкуватимуть 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди, азербайджанці – 210-річчя від дня народження Мірзи Фаталі Ахундова. А минулого року казахський народ відзначав 175-річчя з дня народження Абая Кунанбаєва.

"Цей проєкт об’єднує три країни, кожна з яких є дуже близькою для мене. Пам’ятник символізує для мене любов до них, а сучасний сквер – підкреслює мою любов до міста Харкова. Впевнений, що саме любов до свого міста має мотивувати кожного з нас брати участь у його розвитку та написанні його історії", - наголосив меценат.

Завдяки архітектурному новаторству пам’ятник потрапив до Книги рекордів України в категорії "Мистецтво, вперше". Це єдиний подібний об’єкт, розміщений на фонтані, який до тож може обертатися навколо своєї осі. Завдяки унікальному поворотному механізму він робить один оберт за 3 хвилини.

Сквер, де розташована інсталяція, кілька років тому був у занедбаному стані. Його відбудували з нуля, тож тепер тут є зручні місця для відпочинку, безкоштовний Wi-Fi, а від лавок можна заряджати гаджети.

"Я, як мешканець міста, не міг заплющувати на це очі. До того ж, недалеко звідси історичний центр і вокзал, а тому це місце може стати не лише популярним не лише серед харків'ян, а й серед туристів", - каже меценат.

Шестиметровий пам’ятник виконаний із бронзи. Його автор – відомий у Харкові скульптор, народний художник України Сейфаддін Гурбанов.

У день відкриття Скверу Мислителів тут влаштували запальний концерт із дотриманням карантинних заходів. Кожен охочий міг отримати щеплення в пункті вакцинації, що розгорнули в приміщенні почесного консульства. Для гостей виступали гурт Prime Orchestra і співак Сергій Бабкін.

Навколо скверу облаштували безкоштовний фудкорт із традиційними стравами, шашлик готував особисто батько почесного консула Еміна Наджафлі. Усього пригостили 3 тисячі відвідувачів.

До церемонії відкриття скверу долучилися перший заступник міністра культури та інформаційної політики України, представники Кабінету Міністрів, народні депутати, посли Азербайджану, Казахстану та В'єтнаму, представники Харківської міської та обласної влади, більше 10-ти ректорів університетів, очільники Полтавської та Сумської ОДА, голова Полтавської обласної ради, представники Харківського дипломатичного клубу та інтелігенція міста. Після офіційної церемонії вони долучилися до висадки дерев у сквері.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес
Теги: