RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

ДТЕК почав управляти електромережами Києва за допомогою цифрової диспетчерської ADMS General Electric Digital

новини компаній

ДТЕК Мережі впроваджує технологічні цифрові диспетчерські для управління інфраструктурою електромереж - у листопаді програмний комплекс ADMS (Advanced Distribution Management System), лідер інноваційних рішень для енергетики General Electric Digital, почав працювати у Києві, а у 2022-2025 запуститься ще в чотирьох регіонах України.

Про це повідомила пресслужба ДТЕК.

За допомогою ADMS ОСР управлятимуть електромережею в режимі реального часу, швидше реагуватимуть на аварійні ситуації. Для частини клієнтів аварійні відключення будуть практично непомітні - система перемикатиме їх на резервні джерела живлення менш ніж за 1 хвилину.

Цифрова диспетчеризація дозволяє накопичувати величезний масив інформації про стан інфраструктури електромереж, оперативно її обробляти та допомагати диспетчерам приймати рішення для відновлення електроенергії при аваріях. Система ADMS від General Electric Digital допомагає управляти електромережами таких міст як Лондон, Мадрид та Брюссель. У листопаді 2021 вона запрацювала в Києві в ОСР ДТЕК Київські електромережі. Це перший приклад застосування такого продукту в Україні.

"Першим ОСР ДТЕК Мережі, де почне працювати цифрова диспетчерська з ADMS від General Electric Digital, став ДТЕК Київські електромережі… На початку наступного року вона з'явиться на Дніпропетровщині, а до кінця 2024 у Київській, Донецькій та Одеській областях. ADMS – одне з найкращих світових рішень для трансформації українських мереж у Smart Grid", – каже Іван Гелюх, генеральний директор ДТЕК Мережі.

До впровадження ADMS компанія не мала можливості управляти мережею в режимі реального часу та впроваджувати сучасні системи для проактивного інформування клієнтів через застарілі системи управління. ADMS дозволила об'єднати 7 диспетчерських пунктів ДТЕК Київські електромережі у 1 цифрову диспетчерську, тепер диспетчери можуть оперативніше реагувати на нестандартні ситуації. Наприклад, під час аварії функція self-healing одразу перемикатиме частину клієнтів на резервне живлення менше ніж за хвилину, тому відключення будуть непомітними. До липня 2022 клієнти отримуватимуть push-сповіщення про аварійні роботи через чат-бот компанії.

У ДТЕК Мережі вважають, що ADMS від General Electric Digital відповідає завданням, які доводиться вирішувати сучасним ОСР. Наприклад, ефективне управління мережею в умовах розподіленої генерації, коли одночасно працюють класичні електростанції (ТЕЦ, ГЕС, АЕС) та "зелена" генерація, а також зростає кількість електрозаправок та електромобілів.

"З кожним днем управління електромережею стає дедалі складнішим. Причина – збільшення обсягів розподіленої генерації та розподілених енергоресурсів на всіх рівнях. Надійність та безперебійність поставок у розподільчій мережі залишається пріоритетною. Такі завдання вирішує наше програмне забезпечення ADMS, пропонуючи клієнтам найкращі рішення", – наголосив Джим Уолш, гендиректор підрозділу програмного забезпечення для мереж General Electric Digital.

ДТЕК - найбільший приватний інвестор енергетичної галузі України. Підприємства видобувають вугілля і природний газ, виробляють електроенергію на сонячних, вітрових і теплових електростанціях, здійснюють трейдинг енергоресурсами на українському і зарубіжних ринках, розподіляють і поставляють електроенергію споживачам, надають клієнтам послуги з енергоефективності та розвивають мережу зарядних станцій. У Новій стратегії 2030 ДТЕК зобов'язався трансформувати бізнес в більш екологічний, ефективний і технологічний, керуючись принципами ESG. Стратегічна мета – досягти вуглецевої нейтральності до 2040, вже створена краща експертиза в галузі, щоб впроваджувати інновації, створювати нові напрямки бізнесу і реалізувати програму цифрової трансформації. Підприємства ДТЕК визнані кращими роботодавцями України за рейтингами аудиторської компанії EY. У 2020 капітальні вкладення ДТЕК склали 12 млрд грн, податкові відрахування – 21 млрд грн. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.