RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Без обмеження на вивезення брухту Україна не зможе виконати екологічні норми Green Deal - експерт

Україні необхідна національна програма стимулів для відмови металургійних заводів від мартенівської та киснево-конверторної технології виробництва сталі та переходу на електродугові печі. Це дозволить зменшити викиди CO2 на 60%.

Про це у коментарі "Апострофу" заявив еколог, професор КНУ імені Т.Г.Шевченка В'ячеслав Потапенко.

"Головна проблема переходу на електродугові печі в Україні - дефіцит металобрухту. Євросоюз для реалізації програми Green Deal вже почав обмежувати експорт металобрухту, багато країн по всьому світу зробили це раніше. Це дає повне право Україні також, якщо не зовсім заборонити вивезення брухту, то максимально його обмежити митом. Якщо металобрухт вивозитимуть фактично безконтрольно, як зараз, наша країна ніколи не зможе перейти на екологічно прийнятну технологію виробництва сталі. Без обмеження вивезення металобрухту Україна ніколи не виконає екологічних норм Green Deal", - зазначив еколог.

В'ячеслав Потапенко також наголосив на зниженні навантаження на природні ресурси, яке дає перехід на електродугові печі.

"Одна тонна переробленого металобрухту економить близько 1,5 т залізної руди та понад 700 кг вугілля. При цьому і мартенівська, і доменна печі генерують великі обсяги парникових газів - 2500 та 2000 кг СО2 на 1 тонну стали відповідно", - повідомив експерт.

Зараз в Україні 95% сталі виробляється за мартенівською та киснево-конверторною технологіями, а на електродугові печі припадає менше 5%.